<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

10 hacks för rekryteraren inför kandidatintervjun

Via en enkel googling hittar kandidaten en uppsjö av listor med tips på vad man ska tänka på vid en jobbintervju, men det är inte alltid lika lätt för rekryteraren att hitta bra tips för den omvända situationen. Så här gör vi en liten insats för att ge några smarta tips för själva intervjutillfället.

hacks_intervju_blogg
1. Lägg märke till svarslängden

Det handlar inte bara om vad kandidaten säger utan även om hur länge personen talar.  
En optimal längd på svaret på en fråga sägs vara mellan en och två minuter, beroende på vad det är för typ av fråga.  
 
Korta faktamässiga frågor ska kandidaten kunna svara på  under 30 sekunder, medan mer komplicerade svar på projekt hen har varit inblandad i kan uppgå till 2,5 minuter. 
 
Det här är en tumregeln, så döm inte ut kandidater för snabbt som faller ned i det ena eller andra diket. Kom ihåg att du ökar chansen att kandidaten kan ge bra svar om du som rekryterare har planerat frågor som är väl valda, relevanta och kompetensbaserade. 

2. Var nyfiken på intressen - men förstå var gränsen går

Att ta reda på vad kandidaten
 ägnar sig åt på fritiden kan hjälpa till i att förstå om personen är lämpad för att arbeta på er arbetsplats. Men se till att inte gå in för mycket på privatlivet, då blir det lätt obekvämt för kandidaten. Undvik även för mycket frågor om föräldrar, familj etc – kandidaten vill gärna bli bedömd på faktiska meriter.

3. Förtydliga vad rollen innebär

Även om många kandidater har lusläst rollbeskrivningen kan det vara svårt att förstå exakt hur arbetsdagarna kommer att se ut på det nya jobbet. Därför kan det vara smart att visa arbetsbelastning genom att exempelvis skapa ett exempel på ett tvåveckors-schema som visar ungefär hur mycket tid som skulle läggas på olika arbetsuppgifter eller möten.

4. Häng inte upp dig på bristerna

Vi människor är evolutionärt formade för att se avvikelser och fel. Det kan vara en styrka när faran är nära, men vid rekrytering så blir det inte alltid så bra. Det är lätt att man stirrar sig blind på den där lilla osäkerheten som kandidaten visade, eller just det där området där kandidaten brister i kompetensen. Men försök istället att höja blicken och se de områden där hen är lämpad för jobbet. Är man dessutom som rekryterare snabb på att döma kandidaten är det knappast något som går obemärkt förbi. Det är ofta någonting som kandidaten märker och som gör det svårare för hen att visa sin fulla potential

5. Mjukstarta intervjun

Se till att introducera dig själv och företaget ordentligt innan du börjar ställa kluriga frågor till kandidaten. Håll en vänskaplig och god ton. För många kandidater är intervjutillfället nervöst och laddat och ofta känner de att det är mycket som står på spel. Därför har man ingenting att vinna på att gå för fort fram. Låt kandidaten sätta sig på sin plats och lyssna sedan in dig som intervjuare en stund så kommer allting att gå bättre. En första intervju handlar mycket om att kandidaten ska få upp ögonen för företaget och lära känna er. 

6. Ha förberedda frågor

Det är mycket lätt att överskatta sin egen förmåga när det handlar om att komma ihåg vilka frågor man planerade att ställa kandidaten. Att motverka glömska är enkelt löst genom att förbereda frågor på papper eller dator. I samma veva kan vi även tipsa om att anteckna under intervjutillfället – av precis samma orsak.

7. Ställ om samma fråga...

...men vid ett senare tillfälle. Visst kan det vara intressant att som rekryterare höra lite hårda siffror från kandidatens sida. Svar på frågor som till exempel: “hur mycket sålde ni för ifjol? eller Hur många personer var du ansvarig för på senaste jobbet?”.  Denna typ av frågor är det många kandidater som har en förmåga att höfta på. Genom att ställa en fråga i början av intervjun för att en halvtimme senare ställa ungefär samma fråga kan visa på sanningshalten i det som kandidaten säger.

8. Styr mötet

Var inte rädd för att styra mötet, speciellt om kandidaten pratar alldeles för mycket och du inser att det finns en risk för att du inte hinner ta reda på det du behöver. Se till att ni kommer framåt i en god takt och lyckas man inte med det så är det helt okej att säga vbehöver gå vidare om vi ska hinna med att gå igenom det vi ska”.

9. Sätt ramar & förbered dig

Vad tydlig med att inledningsvis berätta vad som kommer att hända under intervjun. Till exempel “Först berättar jag mer om företaget och rollen. Sedan fokuserar vi på ditt CV följt av kompetensbaserade frågor och sedan avslutar vi med frågor du har till mig”. Se även till att förbereda dig innan, ta någon minut för att läsa igenom CV:t för att vara uppdaterad kring den kandidat du ska träffa. 

10. Be om exempel

Istället för att fråga "Är du stresstålig" där alla kommer svara "JA" kan du be om exempel på en stressig situation och hur de hanterade denvilket ger en mycket tydligare bild av kandidaten. En sista sak att tänka på är att ställa en fråga i taget och sedan ställa en följdfråga på den. Det är ett bättre tillvägagångssätt än att ställa flera frågor i en fråga, vilket minskar chansen för att du får svar på det du vill ha svar på. 

Läs också:

 

Publicerat 2020-04-29

Ämnen: kompetensbaserad rekrytering, rekryteringsprocess, kandidatintervju

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla