<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

5 sätt video revolutionerar rekryteringsprocessen

Världen blir allt mer global och konkurrensen om talangerna ökar. Genom att använda video i delar av er rekryteringsprocess ökar möjligheten att attrahera rätt personer och framtida medarbetare, samt att det förenklar och effektiviserar rekryteringsarbetet på flera plan.   

video_revolution_blogg

För att lyckas med er rekrytering finns det många områden att ta hänsyn till. Kompetensförsörjning är en stor utmaning för många företag idag och de som lyckas bäst har ofta en genomarbetad strategi för sin rekryteringsprocess. Inte sällan ökar chansen att den leder till ett positivt resultat om video appliceras på utvalda delar av skeendet. Här går vi igenom några av videons användningsområden inom rekrytering.  

Vinn tid och skär ned på kostnader med videointervjuer

Det digitala ansikte mot ansikte-mötet som videointervjuer erbjuder är en otrolig möjlighet för dagens verksamheter. Det innebär att du kan skicka ut frågor till kandidater som de sedan svarar på i sitt eget tempo. Det ger flera fördelar:  

  • Du spar tid genom att du kan komma i kontakt med dina kandidater snabbt och slipper lägga tid på att planera in ett fysiskt möte och kan därför hinna testa potentialen hos flera kandidater och därför höja kvaliteten på utfallet av din rekryteringsprocess i stort.  
  • Genom att spara tid så skär du även ned på kostnaderna. Med hjälp av video kan du till exempel enkelt intervjua jobbsökande som befinner sig i en annan stad eller ett annat land. Det finns då en stor chans för att det minskar resekostnader och i slutänden prislappen på hela ditt rekryteringsarbete.  
  • Jämfört med telefonintervju ger video den uppenbara fördelen i det att du har möjlighet att faktiskt se den person som du intervjuar och kan läsa av kroppsspråket. Genom att titta på videoklippen i efterhand har du också chansen att jämföra olika kandidater med varandra. 
  • Det har en fantastisk funktion av att hjälpa till i att minska ner på den CV-baserade rekryteringen, där det är lätt att våra fördomar spelar en för viktig roll. Vi har skrivit mer om ämnet här. 

Vanligast är att verksamheter använder videointervju som verktyg i det första mötet med en kandidat. Vill ni veta mer om detta kan ni boka en demo så hjälper vi er vidare. 

Krydda dina e-mails

Under en rekryteringsprocess finns det flera kontaktpunkter med en kandidat. Varför inte spicea upp dem med videor som gör meddelandena mer levande och har funktionen av att bibehålla kandidatens intresse för er verksamhet? Ni kan till exempel låta er VD eller en framtida kollega hälsa till kandidaten, eller kanske berätta om nästa steg i rekryteringsprocessen? 
 
Tyvärr stödjer inte mailtjänster som Google och Outlook att man bäddar in videoklipp. Det vanligaste sättet att lägga in en video i mail är istället att:  

1. Ladda upp din video på YouTube, välj att den ska vara olistad för att den inte ska synas offentligt på er kanal, utan endast när ni delar den med någon.  
2. Ta en stillbild från videon, lägg in den i Photoshop och applicera en play-knapp som enkelt finns att ladda ned på internet.  
3. Infoga bilden i ditt mail och länka den till det YouTube-klipp du laddat upp.  
 
Idag finns det vissa prenumerationstjänster som gör att ni kan enkelt kan interagera video rakt in i era e-mail. Här kan vi bland annat tipsa om tjänsten 24.   

Rekrytering- och branding-videos 

Striden om talangerna pågår ständigt och det blir allt viktigare att som verksamhet följa med i utvecklingen och att alltid använda de verktyg som lyckas attraherar dagens talanger. När ni skapar rekryteringsvideos i avseende att tillsätta en ny tjänst eller att stärka ert Employer Brand är det viktigt att inte falla i corporate-fällan; att visa upp en alltför slipad fasad.

Någonting som det idag pratas mycket om och som många kandidater uppskattar, inte minst unga människor, är ett så kallat Authentic Employer Brand - alltså att bygga en genuin känsla där man som företag visar upp en sanningsenlig bild. På samma sätt som vi googlar när vi vill ha svar på vilken mikrovågsugn som är bäst, så googlar kandidaterna på er verksamhet innan de söker jobbet. Detta gör att det är svårare än någonsin för en verksamhet att måla upp en skimrande illusion kring sig själva när sanningen kanske finns bara en googling bort. 
 
Enligt en studie från Cohn & Wolfe anser fyra av fem konsumenter att varumärken inte är öppna och ärliga. Eftersom så gott som alla människor är konsumenter kan vi misstänka att det finns en skepticism mot företag även från jobbsökares sida. Autencitet specificeras av Cohn & Wolfe som pålitlighet, verklighet och respektfullhet. Det är någonting som är viktigt att reflektera över och att som verksamhet försöka förmedla i de videos ni gör.  
 
Här kan du läsa en artikel vi har skrivit tidigare som innehåller många videoexempel på olika typer av effektiva rekryteringsvideor.

Kommunicera med en mobil generation

Smartphonen har idag en självklar plats i våra liv. 86 procent av dagens jobbsökare påbörjar jakten på ett nytt jobb via sin smartphone och hela 70 procent vill också kunna ansöka direkt i mobilen, enligt statistik från Kelton Research. Vi vet också att video dominerar internet i en allt högre utsträckning för varje dag som går. Därför behöver du som rekryterare använda det rörliga mediet för att mer effektivt nå fram till era kandidater där de befinner sig – med sin mobiltelefon.  

Effektivisera onboardingen

Att använda video under en ny medarbetares första tid på arbetsplatsenunder den så kallade onboardingen, är egentligen ingenting nytt – men väl värt att påminna sig om. För här kan video verkligen göra ett hästjobb i att pedagogiskt förmedla viktig information till den nyanställde. Det går inte att sticka under stolen med att inlärning via bilder, inte minst rörlig media, fäster på de flesta människors näthinna som ingenting annat.  

Studier visar till och med på att hjärnan processar bilder 60 000 gånger snabbare än vad den processar text och att användande av video förbättrar inlärningsprocessen. Så genom att använda video under din oboarding har du chansen att både vinna tid i form av att den nyrekryterade själv kan sitta och tillskansa sig information, utan att du eller någon chef behöver lägga tid på det – och det resulterar högst troligen i att medarbetaren kommer in i arbetet snabbare. 
 
 

Läs också:

 

Publicerat 2019-10-18

Ämnen: rekryteringsprocess, videorekrytering, onboarding

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla