<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fem snabba med Linnea Holm - böckerna om rekrytering du inte får missa

Linnea Holm jobbar som HR-koordinator på ReachMee i Stockholm. Här är hennes huvuduppgifter rekrytering och onboarding av nya medarbetare, samt att stötta HR-chefen med det hon behöver hjälp med. Här ger hon sina bästa rekryteringstips och rekommenderar också ett antal böcker lämpade för solstolen. 


Fem snabba med Linnea Holm - böckerna om rekrytering du inte får missa

Vilken väg har du tagit för att komma dit du är idag? 

För tre år sedan kände jag att jag ville göra någonting annat med mitt liv och att jag inte riktigt kom någonstans i min karriär. Jag har alltid gillat Stockholm så jag började söka lägenheter och hade tur och fick den första jag tittade på. Samtidigt sökte jag jobb och utbildningar och till slut kom jag in på mitt förstahandsval, vilket var Personalvetarprogrammet med inriktning psykologi.  

Väl där satt jag i styrelsen för Personalvetarföreningen under hela utbildningen och anordnade aktiviteter och externa utbildningar för studenterna. Jag satt också i högskolans rekryteringskommitté och hjälpte till att rekrytera lektorer. Högskolors rekryteringsprocesser tar ofattbara 1-1,5 år!  

I början av februari detta året blev jag taggad i ett inlägg på LinkedIn som ReachMees HR-chef Elin Filipp hade lagt upp om att de sökte en student från tredje året på personalvetarprogrammet och Elin kontaktade mig direkt. Jag fick komma på intervju, göra ett logiktest och ett arbetsprov och sedan träffa VD Nils Bergman. Jag började jobba på ReachMee knappt två veckor efter första kontakt. Nu har jag varit här i drygt fyra månader och stormtrivs! 

  
Vad är det som är mest spännande med att jobba med rekrytering? 

Att få följa en kandidat från första kontakt till anställd. När en kandidat går vidare till nästa steg i processen vet jag att jag har gjort ett bra jobb med search och screening. 

 
Vilket är det vanligaste misstaget rekryterare gör? 

Oj oj oj, vilken svår fråga! Rekrytering är en konstform och jag tror att rekryterare gör massor med misstag hela tiden relaterat till till exempel magkänsla och intervjuareffekter. En hjärtefråga för mig är dock att man ofta hakar upp sig och bedömer kandidaten alltför mycket efter endast ett möte, det vill säga första intervjun. Det är så klart helt omöjligt att få en helhetsbild av någon man träffat en så kort stund, vilket ofta gör att extroverta och folk som är bra på att prata om sig själva får ett stort försprång. Med det sagt är det förstås inte alltid dessa som är bäst för positionen i slutändan.   


Vad är ditt bästa rekryteringstips? 

Använd er av arbetsprov! Då får du redan där ett kvitto på att kandidaten kan det den ska göra och att hen passar in på arbetsplatsen. Om kandidaten förbereder sitt case innan hen kommer och företaget har en bra bedömningsmatris, är detta också en relativt billig metod med hög prediktiv validitet på framtida arbetsprestation.  

  

Sommaren är här! Vilka böcker om rekrytering borde man läsa i solstolen? 

En bok som jag hoppas att alla som jobbar med rekrytering har läst eller kommer att läsa är “Rekrytering och urval” av Gunilla Andersson, Patrick Smith och Nils Hallén.  

De två sistnämnda har jag nyligen haft som lärare i kursen “Personalförsörjning och kompetensutveckling” på Södertörns högskola och då hade vi boken som kurslitteratur. Rekrytering och urval är nog den enda boken jag läst från pärm till pärm under mina studier. Boken behandlar ämnen såsom psykometri, utformning av kravprofil, kompetensbaserade intervjuer och självklart etiska dilemman och urvalsmetoders validitet. En självklar bok att läsa för dig som är i början av din rekryteringskarriär.  

"The talent magnet" av Richard Evans är också en riktigt bra bok om man vill ge sig in på att läsa på engelska. År 2025 kommer 75% av arbetstagarna att vara millennials, boken handlar alltså om vad millenials efterfrågar på en arbetsplats och vad som definierar dem. Författaren berättar hur man kan arbeta mer kreativt med sin rekryteringsprocess och framför allt hur man attraherar millenials. Den beskriver hur man kan jobba med till exempel sociala medier, gamification och film för att attrahera den tekniska generationen som är alla företags framtid. Vi på ReachMee har börjat jobba med rekryteringsfilmer för en del av våra rekryteringar och det har resulterat i en stor framgång. 

Sedan måste jag ju förstås rekommendera “Omgiven av idioter” av Tomas Erikson... Nej, jag skojar så klart. Det är en lite smårolig bok som beskriver DISC-teorin på ett pedagogiskt sätt men ska förstås INTE användas vid rekrytering. 

 

Läs också: 

- Fem snabba med Elin Filipp - HR Manager om rekryteringsutmaningar
- Fem snabba med Kim Stridsberg - resan med "det blå Kjelle-tåget"
- Fem snabba med Mathias - löser utmaningar inom rekrytering
 

Publicerat 2019-06-19

Ämnen: rekryteringsprocess, linnea holm, böcker, läsning

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla