<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

5 tips för att rekrytera mobilanpassat

Allt fler människor söker jobb via mobilen. Som rekryterare räcker det inte längre att ha en mobilanpassad karriärsida utan man behöver utveckla arbetet på flera viktiga områden för att på bäst möjliga sätt attrahera en mobilanvändande omvärld.

mobile

Vi är alla medvetna om att mobiltelefonen genomsyrar vår vardag och att vi använder mobilen till mer och mer saker. Statistiken visar att 45 procent av jobbsökare idag faktiskt väljer bort datorn och söker jobb på sin mobiltelefon. 89 procent av de som söker jobb anser att mobila enheter har en viktig roll i jakten på ett nytt arbete, visar en undersökning från Undercover Recruiter.

Hur optimerar man då sin digitala närvaro för att nå rätt kandidater? Här kommer fem tips på hur ni kan tänka kring era annonser och rekryteringsprocesser för att kunna attraherar kandidater som söker jobb genom mobilen.

1. Kontakta kandidater via sms

Det kan låta otroligt grundläggande, men faktum är att sms har en imponerande hög öppningsfrekvens. Studier visar att hela 94 procent av skickade sms blir lästa. Så genom att använda sms som kommunikation med intressanta kandidater kan vara supereffektivt – och mycket väl kunna innebära din nästa stjärnrekrytering.

Här är några punkter du bör tänka på när du rekryterar med hjälp av sms:

 •  Var tydlig med vem du är, vilket företag du presenterar och varför du hör av dig.

 • Gör meddelandet personligt. För att kandidaten inte ska tro att det är ett automatiserat meddelande är det viktigt att du gör det personligt. Det kan till exempel vara en bra idé att påpeka en konkret erfarenhet som kandidaten har i bagaget (som du till exempel sett på hens profilsida på LinkedIn eller liknande) och som skulle komma väl till användning på ert företag.

 • Börjar du lagra personuppgifter från t.ex. LinkedIn så bör du ha GDPR i åtanke. Du kan läsa mer om hur GDPR påverkar search och sourcing i det här inlägget på vår blogg.

2. Marknadsför er via sociala medier

Traditionella jobbsökarsidor är inte fel, men att synas på sociala medier är idag något som ses som en självklarhet på många HR-avdelningar. I en bransch där det är hög konkurrens om kandidaterna så är det viktigt att synas och attrahera kandidater precis där de befinner sig.

Hur lyckas man då med annonsering i sociala medier?
 • Gå med i grupper på Facebook och LinkedIn där du vet att många kandidater finns – det finns en rad olika grupper för professionella i olika industrier.

 • Dela dina rekryteringsannonser på sociala medier. Du behöver inte välja att sponsra varje inlägg utan se istället till att lägga extra fokus på de svårrekryterade rollerna. Det finns flera hjälpmedel man kan använda här, bland annat AdWay som hjälper er sprida era annonser i sociala medier.

Vill du dyka djupare i jobbannonsering på sociala medier kan du läsa det här inlägget på vår blogg.

3. Ha en mobilanpassad karriärsida

Flera färska studier visar på att 50 procent av internetanvändarna förväntar sig att din hemsida laddar på under två sekunder. Om det tar tre sekunder eller mer för den att ladda klart så hinner en stor del av besökarna lämna sidan. Det är därför viktigt att lägga lite extra krut på att se till att hemsidan är optimerad. Under 2018 har Google också rullat ut sitt Mobile First Index, vilket innebär att Google utgår från den mobila versionen av en hemsida.
 • Se till att er karriärsida inte har bilder som är för stora, utan se till att de är optimerade för webben.

 • Ha en responsiv design och layout som är anpassade för att visas på mobila enheter som smartphones och surfplattor.

 • Säkerställ att alla formulär, CTA:s och länkar fungerar lika bra från en touch screen som från en laptop.

4. Satsa på rekryteringsfilmer

Varje dag visas mer än fem miljarder filmer på YouTube och statistik visar att videos kan öka en webbplats trafik med så mycket som 78 procent. Google visar också allt mer videos i sökresultaten, vilket innebär att jobbannonser innehållandes video har en högre chans att få fler konverteringar. Enligt studier av CareerBuilder, så har rekryteringsannonser innehållandes video 34 procent högre sökratio än de annonser utan.

Här är några tips för att skapa en intressant och kul rekryteringsvideo:

 • Håll den kort och koncis. Genomsnittstiden för hur länge en kandidat tittar på en rekryteringsfilm är 1 minut och 36 sekunder, enligt en studie av SkillScout.

 • Använd gärna humor och undvik högtravande och stela företags-floskler och skippa att visa pingisbordet. Att visa medarbetarna är viktigare och den energi som medarbetarna har framför kameran kommer att skina igenom och det är just det kandidater vill se.

 • Svara på kandidaters vanliga frågor genom att berätta och visa hur det är att jobba på er arbetsplats. Kandidater vill se att era medarbetare är nöjda och glada på jobbet.

 • Ha en tydlig Call-to-action i slutet av filmen där ni är tydliga med vad ni vill att kandidaten gör härnäst.*

5. Inspireras av mobilappar när ni skapar er karriärsida

Det råder ingen tvekan om att det är bra att ha en responsiv karriärsida som till layout och design är anpassad till mobilanvändaren. Men vad som är ännu bättre är att även anpassa innehållet. De kandidater som använder mobilen när de söker jobb är mer benägna att ta snabba beslut och läser helst inte långa jobbannonser på samma sätt som de som sitter framför laptopen.

 • Ha en tydlig “Ansök”-CTA.
 • Se till att ansökningsprocessen är kortare än fyra sidor.
 • Se till att navigationen möjliggör att kandidaten enkelt kan swipea mellan de olika jobben som ligger uppe.
 • Använd smidiga verktyg för uppladdning av till exempel CV och personligt brev.

Publicerat 2019-08-21

Ämnen: sociala medier, karriärsida, rekryteringsprocess, mobilanpassat

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla