<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

7 tips för fler ansökningar

En del företag har lyxen att få in fler ansökningar än de hinner hantera, men för många är verkligheten den motsatta. För dig som rekryterar i branscher där efterfrågan är större än utbudet är varje rekrytering en stor utmaning – har du någonsin försökt rekrytera en utvecklare vet du precis vad vi pratar om. Vi har därför samlat våra bästa tips för hur du kan få in fler ansökningar!

7 tips för att få in fler ansökningar – tips från ReachMee-bloggen

1. Ett gott rykte räcker långt

Employer brand, eller arbetsgivarvarumärke om du så föredrar, kommer alltid vara viktigt för att fler kandidater att ansöka. Kom ihåg att ett starkt employer brand kommer genom att vara ärlig, öppen och transparent. Ta hjälp av era befintliga anställda och var noga med att den interna och externa kommunikationen säger samma sak, det är först då som ni verkligen kan stärka ert employer brand.

Tips! Vill du veta mer om hur du kan förbättra ert employer brand ytterligare? Ta del av vår artikelserie om employer branding i sociala medier.

2. Var sökbar

Dagens kandidater är jobbsurfare snarare än jobbsökare och det ställer andra krav på karriärsida och jobbannons. SEO – sökbarhet på sajter som Google och sociala medier – spelar en allt större roll för att få in fler ansökningar. Var noga med att välja en titel som du tror kandidaterna kommer använda för att hitta just den tjänsten du utannonserar och se till att även resten av jobbannonsen också är optimerad efter denna sökfras. Glöm inte heller bort sociala medier, så kallade hashtags kan fungera utmärkt för att nå ännu fler.

Tips! Lär dig allt om sökmotorsoptimering av jobbannonser och hur det hjälper dig att få fler ansökningar. 

3. Förstå din målgrupp på djupet

Vem är kandidaten ni försöker nå? Vad intresserar personen och vilket beteende har den? Genom att göra ett ordentligt förarbete där du identifierar hur den optimala kandidaten ska vara, förbättrar du också oddsen för att kunna nå fler. Förstår du hur kandidaten beter sig, vad som attraherar kandidaten och vad som skulle kunna skrämma bort den kan du också anpassa din kommunikation och de kanaler du väljer. Att arbeta utifrån kompetensbaserad rekrytering kan vara ett sätt att säkerställa att du inte missat något i ditt förarbete.

Tips! Läs mer om hur företag lyckas med sin rekrytering tack vare målgruppsanalys och kandidatprofiler

4. Använd rätt kanaler 

Det spelar ingen roll hur mycket pengar, eller tid, du lägger på att sprida din annons om du inte sprider den i rätt kanaler. Vissa rekryteringssystem, som ReachMee, hjälper dig att få statistik på vilka kanaler som fungerar bäst för just er. Det är först när du mäter som du också kan få en uppfattning om vilka kanaler som faktiskt fungerar. Våga arbeta brett för att även nå passiva kandidater men kom ihåg att det är de förtjänade kanalerna som generellt sett ger de bästa kandidaterna.

Tips! Ladda ner vår guide som berättar allt om LinkedIn som annonskanal.

5. Ansökningsvänlig rekryteringsprocess 

Med en allt mer mobil vardag måste så väl karriärsida som ansökan kunna fungera även om kandidaten använder mobila enheter. Gör det inte för svårt, allt fler väljer att göra rekrytering utan CV för sänka tröskeln och inte riskera att förlora intressanta kandidater. Att rekrytera utan CV är inte lösningen för alla men tänk noga igenom vad du kan göra för att göra det ännu enklare för kandidaten. Låt gärna en utomstående testa er rekryteringsprocess och ge feedback på vad ni kan göra ännu enklare. Rekryteringssystem som erbjuder koppling till LinkedIn kan vara ett sätt att förenkla ytterligare. 

6. Återkoppla alltid

Att inte återkoppla till kandidater kan förstöra även ett starkt employer brand och till och med varumärket i stort. Ger du kandidaten en positiv upplevelse från början kommer det också ge ringar på vattnet i framtida rekryteringar. Automatiserad återkoppling kan vara ett sätt att säkra och effektivisera er rekryteringsprocess. 

Tips! Läs mer om hur du genom automatiserad återkoppling sparar tid och ökar kvaliteten i dina rekryteringar.

7. Skapa en relation genom mjukare konverteringar

Relationsbyggande är inte bara bra för att stärka ett employer brand, det är också viktigt för att få fler ansökningar och framförallt för att nå passiva kandidater. Genom att erbjuda kandidaten tillfällen till en så kallad mjuk konvertering, så som inbjudan till event och möjlighet att prenumerera på nyheter, ger du kandidaten en chans till ett lättare insteg. Kanske är inte personen redo för, eller på jakt efter, ett nytt jobb just nu men genom att tidigt bygga en relation finns du i personens medvetande den dagen omständigheterna är rätt.

Läs också!

Publicerat 2017-02-17

Ämnen: SEO, annonskanaler, Employer Branding

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla