<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Alla är vi nybörjare någon gång: Tre tips för att skriva jobbannonser till juniora tjänster

I Sverige slänger vi inte runt med termen entry level position särskilt ofta, men det är vanligt att stöta på i internationella jobbannonser när de pratar om jobb utan krav på någon direkt tidigare erfarenhet. I svenska jobbannonser går det att hitta andra beteckningar för samma sak: juniornivå, nybörjarjobb, instegsjobb eller jobb på nybörjarnivå.

Tips för att skriva annonser för tjänster som riktar sig till juniora roller

Att leta efter en person till en mer junior roll på företaget kan vara ett bra sätt att få in, lära upp och behålla talanger. Men just eftersom jobbet är för en junior roll är det viktigt att anpassa språket i jobbannonsen för att inte skrämma bort potentiella kandidater. Vi har identifierat tre sätt för att göra jobbet lockande för kandidater utan lång arbetslivserfarenhet:

1. Skippa jargong och branschtermer

”Som junior customer success assistant kommer du att ha medansvar för att utveckla våra SLA, göra utvärdering av teamets KPI:er och ansvara för att undersöka NPS via vårt CRM.”

Förstår du vad jobbet som beskrivs ovan går ut på? Det är knepigt i vanliga fall att förstå sig på förkortningar och termer som är knutna till en specifik roll eller bransch man själv inte är verksam inom. För en person som inte har jobbat alls tidigare är det rena grekiskan.

Håll det enkelt och förklara tjänsten utan att slänga runt med för mycket överkomplicerade termer. Det gör det tydligare och mer lockande för alla som läser och de kan snabbt uppfatta om de passar för jobbet eller inte. En jargongfri version av texten ovan blir alltså:

 Som junior customer success assitant kommer du att hjälpa till att se över våra avtal med kunder, mäta teamets prestation och utveckling samt ansvara för att undersöka kundnöjdheten.

2. Kärnfullt och kort ger fler ansökningar

Majoriteten av de som söker juniora roller kommer att tillhöra den yngre generationen. Generation Z, millenials eller internetgenerationen som de vanligen kallas letar ofta jobb via mobilen. Studier har visat att mobilsurfandet gjort att vi har allt kortare koncentrationsförmåga och att kandidater snabbt surfar vidare om en text är för lång eller tar för lång tid att skumma igenom.

Håll jobbannonsen kort och koncis. Punktlistor är din vän, och använd styckesindelning med rubriker för att leda ögat rätt och låta läsaren hitta rätt information. Låt läsaren få reda på vad jobbet går ut på tidigt i texten och gör det enkelt för den att skicka in sin ansökan.

3. Enkel att leta upp och dela

Apropå det här med mobilanvändande är det viktigt att jobbannonsen är sökbar, enkel att se på mobilen och lätt går att dela. En tumregel för annonsen är att den ska gå att läsa igenom på max två scrollningar på en mobiltelefon – annars är risken stor att intresset tryter och kandidaten surfar vidare. 

Jobbtitel säger mycket, och det är svårt att förstå riktigt vad en ”försäljningsninja” eller ”stjärnsupport” är. Välj hellre generiska, men beskrivande, titlar som snabbt ger en uppfattning om tjänsten och som det är troligt att kandidater söker efter på Google och på jobbsajter.

Fler tips för annonsen

Tipsen ovan och fler hittar du i Checklista för platsannons. Använd den för att snabbt stämma av att du inte har missat något, och tänkt på exempelvis läsbarhet och målgrupp.

Ladda ner checklista för platsannons

Fler lästips på temat ’jobbannonser’

Publicerat 2018-02-01

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla