<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Är ditt företags rekryteringar verkligen digitaliserade?

Du har nog hört det förut: Dags för HR att digitaliseras! Men vad innebär det egentligen? Vi kollar på vad digitalisering är, hur det hjälper dig i uppgiften att rekrytera ny kompetens och varför att sluta arbeta analogt bara är första steget på digitaliseringsresan.

Är ditt företags rekryteringar verkligen digitaliserade? L

Vad är digitalisering?

Kort sagt definieras digitalisering som att omvandla analogt till digitalt. Exempelvis att gå från att ta emot ansökningar via snigelpost till att få ansökningshandlingar digitalt via mail.

Fördelarna med att vara mer digital är att det lättare går att arbeta med information. För löneutbetalningar underlättar det oerhört att ha all data färdig och inmatad i ett lönesystem och administrationen för rekryteringar blir lättare när alla jobbansökningar samlas på en och samma plats.

Vad är nästa steg i digitaliseringsresan?

Att ha allt digitalt eller att arbeta i system är ett delsteg på digitaliseringsresan. Efter att ha gått från analogt till digitalt är nästa steg att med hjälp av digital teknologi sträva mot att uppnå verksamhetens mål. Det kan låta högtsträvande och lite svårapplicerbart, men det betyder helt enkelt att du använder digitala verktyg på ett sätt för att arbeta mer effektivt.

Sätt att minska administration, utveckla sina arbetsprocesser och arbeta mer effektivt digitalt med sina rekryteringar kan vara att: 

  • Samla all dokumentation på en och samma plats. Lätt åtkomst till kandidaters ansökningshandlingar, status i rekryteringen och bedömningar från de som är inblandade i projektet.

  • Automatisera arbetsmoment. Maila avslag till refuserade kandidater, skicka inbjudan till nästa moment i processen och se till att gamla ansökningshandlingar rensas automatiskt.

  • Fatta datadrivna beslut och insikter. Rekryterar du digitalt genom ett verktyg eller system går det oftast att dra ut statistik. Statistik är värdefullt underlag för att förstå t.ex. vilka annonskanaler som är värd att lägga pengar på eller vilka steg i rekryteringen som kan behöva effektiviseras.

  • Skapa en kandidatbank och tydlig översikt av olika projekt. Ett system kan hjälpa till med att ge en enkel överblick av pågående rekryteringar och enklare lagra spontanansökningar och information om kandidater som kan vara intressanta i framtida rekryteringar.

  • Använda mallar. Det går blixtsnabbt att få upp jobbannonser, skicka olika typer av återkoppling och dra igång nya rekryteringar när det finns mallar att utgå ifrån.

Effektivisera det digitala

Effektiva digitala arbetsprocesser är mycket enklare när du rekryterar med hjälp av ett rekryteringssystem. Det hjälper inte bara rekryteringarna att vara digitala – det underlättar även att effektivisera processer och arbetssätt så att tiden istället kan läggas på andra uppgifter.

Som vägledning när du sneglar nytt system, eller kollar på verktyg för första gången, har du här till din hjälp en enkel guide i tio steg från ax till limpa för att hitta helt rätt rekryteringsverktyg för era behov.

Ladda ner guide för att välja rätt rekryteringsverktyg

Publicerat 2018-04-19

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla