<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Hämta hem rekryteringen – är det värt det?

Om man tidigare har lagt ut företagets rekrytering på externa konsulter kan det verka krångligt och tidskrävande att hämta hem processerna igen. Ett hyfsat enkelt business case kan snabbt visa på de ekonomiska fördelarna med att sköta rekryteringarna internt. Dessutom är det ett smart drag i employer branding syfte.

Hämta hem rekryteringen – är det värt det?

Visst finns det fallgropar, till exempel att upptagna chefer tappar kandidater under tiden de försöker hitta tid för intervju i kalendern. Eller att förändringen tas emot negativt från cheferna, engagemanget tryter och det blir felrekryteringar. Men fallgroparna kan undvikas med bra processer och ett system som stödjer rekryterande chefer.  Här har vi listat våra 10 bästa tips på hur ni smartast hämtar hem rekryteringen:

1. Räkna på vad ni har att vinna ekonomiskt

Ert business case kommer kanske handla om att flytta kostnader från dyra rekryteringskonsulter till att anställa interna rekryteringsspecialister. Hur många beror såklart på storlek, utvecklingsfas och typ av organisation.

2. Gör en plan för vad som ska hämtas hem

Beroende på er kalkyl och hur ert behov av nytillskott ser ut framöver, bestäm er för vilka delar av rekryteringsprocessen och vilka yrkesgrupper som ska hämtas hem.

3. Få mandat och stöd från ledningen

Det är sannolikt att det är HR-avdelningen som kommer med initiativet och som också kommer att äga de nya processerna. Utan ledningens stöd kommer det bli en trög förändringsresa.

4. Gör inte slut med rekryteringsbyrån för gott

För företag med mindre HR-avdelningar eller få chefer är det bra att ha en etablerad kontakt på rekryteringsbyrå som kan avlasta även framöver. Om det är en roll som är väldigt specialiserad eller senior, där kandidaterna finns utomlands eller i väldigt nischade nätverk, så är det bra att åtminstone lägga ut search och ett första urval.

5. Välj rätt rekryteringsverktyg

Ett rekryterings- och kandidathanteringssystem ska till exempel vara lätt att använda och underlätta i kommunikationen med kandidaterna. En viktig poäng med att sköta rekryteringen själva är att alla kandidater som inte får jobbet, finns kvar i er egen databas och kan kontaktas igen.

6. Ta fram mallar

Tydliga mallar är till stor hjälp för att få med cheferna på tåget, även de som inte gillar de nya processerna. Att ta fram tydliga mallar för exempelvis kravprofil, frågebatteri och referenstagning är ett sätt att hålla alla på samma linje.

7. Utbilda och involvera cheferna

Motstridiga chefer kan bli förändringens undergång. Material och utbildning måste vara fritt från pekpinnar och istället upplevas som en avlastning. Gör rekrytering till en del av ”ny-som-chef-utbildningen” och involvera dem i att exempelvis göra generiska kravprofiler för de vanligaste rollerna.

8. Cheferna fattar beslut, men inte göra hela jobbet

Cheferna äger i många fall anställningsbesluten men för att faktiskt känna sig avlastade kanske de enbart ska hantera de anställningsbara kandidaterna. Förarbetet sköter en intern rekryterare och cheferna kommer snabbt märka hur härligt det är att bara få träffa kvalificerade kandidater som passar in på deras kravprofil.

9. Låt HR kvalitetssäkra

Bestäm var de rekryterande chefernas ansvar och befogenheter börjar och slutar. Ett exempel är att inte låta cheferna publicera annonserna utan HR-avdelningens godkännande. Ett bra sätt att ”tvinga” fram ett samarbete mellan HR och cheferna, om det inte sker naturligt.

10. Ha mätbara KPI:er

Identifiera era viktigaste nyckeltal. Med tydliga resultat kommer ni definitivt att få ledningens fortsatta förtroende. De ekonomiska fördelarna visar sig förhoppningsvis snabbare, men vad gäller de mjukare värdena så gäller det att hela organisationen har tålamod. Att utvärdera kandidatupplevelsen kan vara ett sätt att få fram underlag på att det är värt det – det påverkar employer branding och möjligheten att hitta rätt kandidater framöver.

Läs mer

 

Publicerat 2018-11-28

Ämnen: kpi-er för rekrytering, rekryteringsprocess

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla