<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Attrahera rätt kandidater genom inbound recruitment

 

Vi börjar med den mindre roliga faktan: ungefär hälften av alla rekryteringar som görs är misslyckade, och en felrekrytering kan kosta mycket, både i timmar och kronor. Mer glädjande är det å andra sidan att många nya idéer om hur rekryteringen kan förbättras håller på att växa fram. En het trend just nu är inbound recruitment, där målet är att locka kandidater att komma till dig, snarare än att du ska jaga dem. Hur du gör? Kelly Chau, konsult på Rekryteringsbyrån Wise Professionals, förklarar att det handlar om att attrahera kandidater genom att synas på rätt ställen och med rätt innehåll, såväl digitalt som IRL. På så sätt bygger du rätt förväntningar från början och kandidater kan skapa sig ett gott helhetsintryck av dig och din organisation.

 Attrahera rätt kandidater genom inbound recruitment

Inbound recruitment vs. employer branding – vad är skillnaden?

Det är inte helt lätt att förstå skillnaden mellan inbound recruitment och employer branding. Med tanke på att det finns många uppenbara likheter mellan modellerna tycker inte Kelly att det är konstigt, men han förklarar att det också finns vissa väsentliga skillnader mellan employer branding och inbound recruitment.

- Båda idéerna bygger ju på tanken om att jobba varumärkesbyggande för att attrahera kandidater. Vi kan säga att inbound recruitment är en helhetsstrategi som inkluderar både employer branding och rekrytering, medan traditionell employer branding har haft mest fokus på den externa kommunikationen. Inbound inkluderar även ett mindset där vi förstår att vi inte kan välja kandidater om de inte väljer oss tillbaka, vi måste förtjäna deras förtroende på riktigt. Egentligen skiljer vi inte på kandidater, konsulter, kunder eller kollegor utan vill skapa en plattform som tilltalar människan. Om du vill hänga med oss så vill vi gärna hänga med dig, förklarar Kelly.

Utvärdera din rekryteringsprocess med CNPS

CNPS (Candidate Net Promotor Score) är ett nyckeltal som redovisas på en skala från -100 till +100, och mäter kandidaternas helhetsintryck av ditt varumärke efter att ha gått igenom din rekryteringsprocess. Nya siffror från recruitment techbolaget Trustcruit visar att genomsnittligt CNPS efter en rekryteringsprocess endast är -24 för privat sektor, -37 för rekryteringsbolag och -39 för offentlig sektor. Ett tydligt tecken på att alla som arbetar med rekrytering har en oerhörd förbättringspotential, i synnerhet eftersom vi vid det här laget vet vilken stark koppling kandidatupplevelse har till affären.

Bli företaget alla vill hänga med

Med en bakgrund av att driva restaurang kan Kelly dra flera paralleller mellan restaurangbranschen och rekryteringsbranschen, inte minst när det kommer till att bygga relationer. Här redogör vi för några av hans viktigaste lärdomar och tips.

  1. Alla andra än du äger ditt varumärke

När det kommer till kritan är ert rykte det enda som spelar roll. Hur ni definierar er själva är sekundärt. Det är vad andra säger om dig och ditt företag som definierar vilka ni är.

  1. Skaffa stamgäster

Skaffa er följare som återkommer regelbundet. Alla stora rockband har sin fan club och alla etablerade politiska partier har ett ungdomsförbund. Ansträng er för att bli omtyckta, och jobba med att upprätthålla relationer när ni väl har skapat dem. Visa uppskattning till de som visar lojalitet.

  1. Minska svinnet

Om du anställer en av två intervjuade kandidater, då har du 50 % svinn. En anställd av fyra kandidater blir 75 % svinn. Se till att skapa ett troget och stabilt nätverk, oavsett om hen får jobbet just i den specifika processen eller om det är en annan tjänst längre fram som kan bli aktuell.

  1. Utbilda ledare

Om inte kökschefen har koll på bitarna är det inte troligt att kallskänkan eller servisen har det. Utbilda rekryteringschefer och företagsledare i inbound recruitment och gör det till en naturlig del av er verksamhet.

Så skapar ni långsiktiga relationer med inbound recruitment 

Inbound recruitment är lika mycket ett tankesätt som en strategi, hur du lever och andas varje dag, menar Kelly. Att stärka sitt varumärke kan handla om allt ifrån att byta logga till att sätta en ny strategi. Glöm bara inte bort att förändringsledning i grunden handlar mer om konkreta arbetssätt än snygga powerpoints. I teorin är det ganska enkelt – ta hand om dem du möter, och dem du inte möter, menar Kelly.

- Det är viktigt att lägga kraft på alla som är med i rekryteringsprocessen, och inte bara de som går vidare till nästa steg. Jobba med att leverera schysst content regelbundet, inte minst i sociala kanaler, och styr upp aktiviteter som gör er intressanta. Målet är att när dagen kommer och det är dags att rekrytera så har du redan en grupp aktiva följare, och förmodligen några kandidater i åtanke som du tror skulle passa perfekt för jobbet, säger Kelly.

Vill du lära dig att jobba med inbound recruitment? Kontakta Kelly Chau på kelly.chau@wise.se eller kika in på Wise Professionals hemsida.

Eller läs mer här:

- Inbound recruiting - vad, varför, hur och vad kan vi vinna på det? 

- Employer branding - fem enkla verktyg for visuellt material till sociala medier

- Vad innebär inbound recruiting?

Publicerat 2018-10-17

Ämnen: Rekryteringslösning, inbound recruiting

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla