<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Bli ännu bättre på att rekrytera fördomsfritt

När fördomarna och magkänslan tar över är risken stor att missa bra kandidater, leta på fel ställen eller rekrytera ”sig själv”. När du läser ett CV som du, genom exempelvis likande bakgrund, känner igen dig i är det inte konstigt att du får en ”bra magkänsla”. Precis som du kan få en ”dålig magkänsla” när du intervjuar någon som du inte alls ”klickar med”. Men likvärdiga intressen eller en oförklarlig känsla av att inte ”gilla” någon har ingen evidensbaserad korrelation till personens framtida prestation. Låt oss en gång för alla lägga dessa rekryteringsmetoder på hyllan och istället titta på vad du kan göra för att bli ännu bättre på att rekrytera fördomsfritt!

Bli ännu bättre på att rekrytera fördomsfritt

Fokusera på kompetens

Att rekrytera, och bygga en rekryteringsprocess, med fokus på kompetens är inte bara bra för dig som vill rekrytera fördomsfritt, det är också grunden för att optimera dina chanser att rekrytera rätt person. Genom att alltid börja med att ta fram en kravspecifikation baserad på företagets behov och den kompetens som behövs för att möta det behovet kan du hela tiden stämma av att besluten ni tar, tas på rätt grund. En kravspecifikation blir som en checklista där du och dina rekryterande kollegor kan kontrollera att det inte är magkänslan som styr. Vi har alla fördomar och behöver därför verktyg för att kunna kontrollera och ifrågasätta varför vi väljer, eller väljer bort, en kandidat.

Objektiv rekrytering utan den mänskliga faktorn 

En rekryteringsprocess som till största del bygger på objektiva beslut är också en bra rekryteringsprocess för den som vill rekrytera fördomsfritt. Det handlar om att bygga bort möjligheterna att fatta subjektiva beslut, eller i alla fall att se till att de får så liten påverkan som möjligt. Ju längre du kan skjuta på risken för att subjektiva beslut kan tas i samband med rekryteringsprocessen desto bättre.

  • Använd urvalsfrågor och tester: Genom att använda urvalsfrågor och tester redan i ett tidigt skede i rekryteringen görs det första urvalet objektivt. Beslutet tas baserat på kandidatens kompetens kopplat till er kravspecifikation. Med hjälp av automatisering av rekryteringsprocsessen kan du helt göra ett första urval utan att riskera att personliga åsikter blandas in.
  • Fråga inte privata frågor: Håll dig till strukturerade intervjuer och frågor kopplat till kompetens. Privata frågor ger dig information som du ändå inte kan använda dig av utan att riskera att diskriminera någon.

  • Rekrytera CV-löst: Rekrytering utan CV blir allt mer populärt, mycket tack vare att det tar bort beslutsunderlag som riskerar att leda till subjektiva beslut. Dessutom underlättar det för kandidaten, speciellt för de som ansöker via mobil eller surfplatta.

  • Tänk utanför boxen: Kanske använder du annonskanaler där du tror att du hittar rätt kandidater. Att testa nya, och kanske inte lika självklara, annonskanaler eller andra sätt att sprida annonsen på kan vara ytterligare ett sätt att minska risken att fördomar styr.  

Genom att skapa en rekryteringsprocess där du så långt som möjligt bygger bort möjligheten att subjektiva beslut tas ökar du också chansen för att du och dina kollegor ska kunna genomföra en fördomsfri rekrytering.

Lär dig mer om fördomsfri och CV-lös rekrytering

Osäker på hur du tar fram en kravspecifikation?  Vi har sammanställt en guide för kompetensbaserad rekrytering som förklarar hur du gör grundarbetet i en rekrytering som fokuserar på kompetens. 

Ladda ner guide för kompetensbaserad rekrytering

Publicerat 2017-04-10

Ämnen: Rekryteringslösning, HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla