<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Boktipset: Bli en riktig talangmagnet och fånga alla millennials

Veckans boktips tar en titt på en tämligen nyutgiven bok på ämnet om att bygga bättre arbetsgivarvarumärke för att locka fler medarbetare. 

En bild på veckans boktips: The Talent Magnet

Titel: The Talent Magnet – Employer branding & recruitment marketing strategies to attract millennial talent
Författare: Richard Evans
Sidantal: 170

Vad handlar boken om?

The Talent Magnet fokuserar främst på hur arbetsgivare kan tänka och agera för att mer framgångsrikt locka till sig nya medarbetare (läs: högpreseterande talanger inom bristyrken) tillhörande generation Y (födda mellan 1980 och 1990), också kallat ”millennials”. Tanken är att effektiv employer branding, alltså att bygga på sitt arbetsgivarvarumärke, och att jobba mer med uppsökande aktiviteter ska hjälpa en att fånga nästa generations kollegor.

Bli en magnet och lär dig bygga attraktionskraft

Författaren beskriver varför det är vettigt att jobba hårt med sitt varumärke och aktivt se till att talanger söker sig till just er. Genom att investera tid och ansträngning på att få kandidaterna att flockas så fort en tjänst utlyses är argumentet att det resulterar i fler hängivna och intresserade kandidater att välja bland, samt att tjänster blir tillsatta betydligt fortare.

Återigen har vi här en bok som inte beskriver exakt hur du ska gå tillväga för att bygga varumärke – den informationen hittar du nog lättast i en marknadsföringsbok. Innehåller blir lite lätt spretigt med många idéer och råd som bäst kan användas till inspiration. Tänk också på att innehållet är utformat för yrken och branschroller med hög konkurrens; rekrytering av kodare snarare än butiksmedarbetare.

Som vanligt riktar sig boken till ett stort företag, och det märks. Förslag som att bygga sin egen rekryteringsapp och att ha ett team som ska sköta nyhetsbrev till intresserade och potentiella kandidater är bara några av de budgetdränerande uppslag som förekommer. 

Hela inställningen om att just denna generation skulle vara så oerhört speciell och unikt särskiljande från alla andra är lite svårt att ta till sig. Visserligen känns det träffsäkert med att denna grupp är informationshungrig samt att sociala medier är ett bra sätt att sprida jobbinfo, men inte påståenden som att millennials skulle vara ensamma om att kunna hålla flera bollar i luften samtidigt. Många av dessa ”insikter” om målgruppen kan snarare tillskrivas deras ålder än just när de är födda, och är säkerligen åsikter som delats av tidigare generationer när de befunnit sig i samma livsskede.

Kritiken till trots är det en intressant bok som är helt klart värd en genomläsning. Om du kisar lite så fort du läser ordet ”millennial” och istället ser det som folk rent generellt får du också en uppdatering på vad som förväntas av moderna arbetsgivare som vill rekrytera idag.

Vilka lärdomar bjuder den på?

  • Idag är det allt vanligare att man kollar upp företag och läser på om deras arbetskultur och värderingar innan man bestämmer sig för att söka in.
  • Det är viktigt som organisation att inte bara framhäva Det här gör vi utan att också fokusera på Det här är vi.
  • Hur du tar fram ert EVP (employer valuer proposition) och att hitta just det här är vi genom att ställa frågor internt, analysera och utvärdera. EVP är alltså vad kan vi erbjuda nuvarande anställda och framtida talanger som gör att vi sticker ut från konkurrenterna.
  • Rekrytering idag, speciellt för att yrken där det är ont om ledig talang, går allt mer att jämföra marknadsföring och att göra reklam för sig själv.
  • Sociala medier är en effektiv kanal för att nå ut till fler.

Tips på liknande artiklar


jasmine-ojbro-reachmeeJasmine Öjbro är Digital Marketer på ReachMee och skriver innehåll om rekrytering till bloggen. I Boktipset läser hon och sammanfattar böcker med koppling till rekrytering, kompetensförsörjning och HR-frågor. Du når henne på jasmine.ojbro@reachmee.com

Publicerat 2018-06-26

Ämnen: HR, boktips

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla