<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Boktipset: Hur du vinner medarbetare och påverkar din arbetsmiljö

Inkluderande medlemsrekrytering låter kanske vid en första anblick inte direkt som något av intresse för ett företag som letar anställda. Men efter att ha läst den här boken kommer du säkerligen att ändra inställning. 

Boktipset: Hur du vinner medarbetare och påverkar din arbetsmiljö

Titel: Inkluflera – inkluderande medlemsrekrytering
Författare: Niklas Hill
Sidor: 145

Vad handlar boken om och varför är det intressant?

Inkluflera är skriven med intresseorganisationer i åtanke. Boken fokuserar på hur en förening eller intresseorganisation bättre förstår sig på sina medlemmar och tydliggör sitt verksamhetssyfte för att i slutändan behålla och locka fler medlemmar. Kort sagt lär du dig om medlemsrekrytering genom tydligare verksamhetsdefinition.

Ämnet i sig självt är intressant för alla som arbetar med organisationer. Oavsett om det rör sig om arbetsgivare som betalar för arbetskraft eller föreningar som tar hjälp av frivilliga finns det lärdomar att hämta om hur du på bästa sätt ser till att de personer som finns i organisationen bidrar till dess utveckling på ett positivt sätt. 

Förstå varför era anställda är företagets viktigaste resurs genom exempel från frivilligorganisationer

Hill lägger stor vikt vid att lära läsaren att alla som är med i en organisation bör dra mot ett gemensamt mål och känna en samhörighet med övriga medlemmar genom en kultur som sträcker sig bortom en delad värdegrund.  Att attrahera nya medlemmar börjar alltid med en inre förändring; att tydligt identifiera vilka man är och står för. 

Med det sagt är Inkluflera inte en steg-för-steg-guide som du kan använda rakt av för att rekrytera om du är ny på ämnet. Inkluflera (ett svårtuttalat och försök till fyndig ordsammansättning av inkludera och flera) är helt klart utformad för medlemsorganisationer och pratar mer strategi och bakomliggande tanke snarare än ”gör si, gör så”. Dock finns det en stor portion inspiration att hämta ifall du läser lite mellan raderna och ser hela texten som en stor metafor för en arbetsplats. Mycket av det som tas upp i boken kan närmast jämföras med varför det som arbetsgivare är viktigt att arbeta med sin EVP (employer value proposition). Argumentationslinjen som förs är att organisationer mår bra av att medlemmarna mår bra.

Ett tacksamt inslag genom boken är intervjuer med medlemsrekryterare och andra verksamma i diverse intresseorganisationer. Här får man enkelt bättre förståelse för hur bokens olika delar fungerar i praktiken, och hur olika organisationer kämpar med att få medlemmar att känna sig delaktiga.

Författaren lyckas mycket skickligt med att väva in tillgänglighetsperspektiv genom större delen av texten och har ett helt kapitel tillägnat normkritik. Eftersom många företag verkar kämpa mycket med det här att vara inkluderande är den här boken en guldgruva för att bättre förstå vilka små missar i kommunikation som kan leda till att man oavsiktligt stöter bort personer med exempelvis annan könstillhörighet eller funktionsnedsättningar både från rekryteringsprocessen men också från organisationen.

Vilka lärdomar bjuder den på?

  • Varför det är viktigt att tänka på nuvarande kollegor, både för deras skull och för framtida rekryteringar.
  • Bra exempel på hur organisationer i olika branscher arbetar med att locka rätt personer till sin verksamhet.
  • Ett tydligt exempel på det här med värdet av employer branding och en förståelse för att hitta och framhäva en unik aspekt av sin verksamhet är taget från fackföreningar. Medlemmar värvas genom att locka dem från annan förening tack vare att de ger svar på frågan ”vad kan vi erbjuda som ingen annan kan?

Tips på liknande artiklar


jasmine-ojbro-reachmeeJasmine Öjbro är Digital Marketer på ReachMee och skriver innehåll om rekrytering till bloggen. I Boktipset läser hon och sammanfattar böcker med koppling till rekrytering, kompetensförsörjning och HR-frågor. Du når henne på jasmine.ojbro@reachmee.com

Publicerat 2018-06-05

Ämnen: HR, boktips

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla