<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Boktipset: Sätt denna bok i hand på chefen och spänn pilbågen för en träffsäker rekrytering

Veckans boktips sammanfattar en perfekt introduktionsbok till dig som precis börjat med rekryteringar. Det passar bra för rekryterande chefer för att förstå sig på processen och för små organisationer som inte har en egen HR-avdelningen. Läs hela sammanfattningen av Malin Gyllins bok Hitta rätt medarbetare! nedan.

På bilden syns veckans boktips, framsidan till Malin Gyllings bok Hitta rätt medarbetare

 

Titel: Hitta rätt medarbetare! Så gör du en träffsäker rekrytering
Författare: Malin Gyllin
Antal sidor: 123

Vad handlar boken om? Varför är den intressant?

Här har vi en ganska konkret steg-för-steg-guide om att rekrytera. Innehållet är riktat till rekryterande chefer eller VD på ett litet företag som till stor del utför mycket av rekryteringsarbetet själv. 

Boken är intressant för att det i Sverige är vanligt att det är chefer som har mycket att säga till om i en rekrytering, som äger en stor del av processen och som ofta har det slutgiltiga ordet i vem som ska anställas. Här har vi en snabbkurs i hur rekryteringsarbetet går tillväga. Superbra material för en rekryterande chef för att bättre förstå HR:s utmaningar, få insikt i det egna arbetet och en översiktlig koll på hur en process är upplagd på bästa sätt för att hitta rätt medarbetare. 

En överskådlig guide som stegvis går igenom upplägget för en rekryteringsprocess

Här har vi en bok som du kan sätta i händerna på rekryterande chefen så att hen får en uppfattning om hur rekryteringar kan gå till och hur ni bättre samarbetar. Det är en utmärkt bok även för dig som är VD/chef och som inte har en HR-avdelning på plats som kan stötta dig under en process. 

För relationen rekryterare och rekryterande chef är det här ett bra underlag som tydlig illustrerar vad som behöver göras. Det fungerar fint som utgångspunkt för att tydliggöra vem som gör vad i rekryteringen, exempelvis att chefen tar fram kravprofil medan HR sen sköter annonsering och den första intervjun. 

Lättläst text och kortfattade beskrivningar som gör att ämnet känns lättillgänglig. Efter en genomläsning kände i alla fall jag mig betydligt klokare, och att det här en bra introduktion för den som ska börja syssla med rekrytering. Vi får lära oss om hela processen från behovsprofil, skriva annons, hålla intervju och återkoppla till refuserade kandidater samt att introducera nya medarbetare.

Ett helt kapitel tillägnas urvalsmetoder. Här nämns kombinationen CV och personligt brev som ett självklart val av första underlag – dock saknas en konkret förklaring av hur man faktiskt (objektivt) ska bedöma innehåller i något utav dem. Jag ställer mig även kritisk till att Gyllin föreslår flera moment som lätt gör att magkänslan hamnar i främsta rummet. Det är förvånande då hon nämner att en bra eller dålig känsla för en kandidat inte ska vara en faktor i bedömningen – det leder nämligen till väldigt icke-träffsäkra val. För att vara mer specifik är ett par förslag som inte känns helt genomtänkta:

  • Uppmaningen att man ska söka upp information om kandidater i sociala medier för att bilda sig en mer komplett uppfattning om personen.
  • Att ett stort fokus under en intervju borde vara på kandidaten och att ta reda på vem den personen är, snarare än att kolla kompetenser eller vad den faktiskt kan tillföra tjänsten.
  • Att personlighetstester bör användas, men det saknas vidare förklaring kring hur de bäst passar in i urvalsprocessen eller ska tolkas och användas korrekt. Visserligen poängteras det att det inte finns några rätt eller fel, bara personer som passar mer eller mindre bra för tjänsten, men det känns onödigt att nämna en så omstridd urvalsmetod utan att särskilja olika typer av kandidattester som t.ex. kollar kompetenser och kunskaper samt att det är olika för olika processer
  • Att personlighetstester bör användas, men utan vidare förklaring kring hur de bäst passar in i urvalsprocessen eller ska tolkas och användas korrekt. Det saknas alltså en ingående förklaring om vilka typer av tester som kan användas i en rekrytering. Eftersom fokus ligger på personlighetstester saknas också en diskussion om att det faktiskt inte finns "fel" personlighet – bara personer som passar bra eller mindre bra för tjänsten.

Många av ovan nämnda punkter är jag helt säker på att en erfaren rekryterare som Gyllin själv klarar av att närma sig objektivt, men det är inga råd jag skulle ge den målgrupp som denna bok riktar sig till.

Vilka lärdomar bjuder den på?

  • Redan innan annonsen skrivs är det viktigt att skapa en behovsprofil som tydligt definierar och kartlägger olika aspekter av arbetet.
  • Hur viktigt det är att återkoppla till alla sökande! Även kandidater som får ett nej ska få veta det omgående så de slipper undra.
  • Mallar och manus att utgå ifrån för att skapa exempelvis refuseringsmail och samtalspunkter till intervjun så att man inte glömmer bort att exempelvis presentera tjänsten och företaget.
  • Enkelt upplägg att följa för att få en uppfattning om hur en rekryteringsprocess ser ut. Det ger en bra grund för att själva söka reda på mer information om något specifikt lockar.
  • Att en rekrytering inte slutar när anställningsavtalet är påskriven. Även onboarding och upplärning är en viktig del för att se till att den nyanställde kommer att trivas i sin roll och få rätt förutsättningar för att lyckas i sin nya tjänst.

Tips på liknande artiklar


jasmine-ojbro-reachmeeJasmine Öjbro är Digital Marketer på ReachMee och skriver innehåll om rekrytering till bloggen. I Boktipset läser hon och sammanfattar böcker med koppling till rekrytering, kompetensförsörjning och HR-frågor. Du når henne på jasmine.ojbro@reachmee.com

Publicerat 2018-07-17

Ämnen: HR, boktips

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla