<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Boktipset: Street Smart om hur du hittar och väljer rätt person

Who är en bok som ofta utnämns till en bok alla rekryterare borde läsa. Författarna Street och Smart har sannerligen byggt upp ett lättföljt narrativ kring vikten av att bygga en stabil grund med kravspecifikation och lägger betoning på det strategiska arbetet, men många lärdomar är svåröversatta till annan typ av kompetensförsörjning. Vi sammanfattar Who och dess huvudpunkter så att du själv kan avgöra om det är värt en genomläsning eller inte.

Boktipset: Street Smart om hur du hittar och väljer rätt person

Titel: Who
Författare:  Randy Street och Geoff Smart
Antal sidor: 171

Vad handlar boken om?

Kort sammanfattat handlar Who om hur du hittar och anställer rätt person. Boken förekommer frekvent på listor i stil med Böcker alla rekryterare borde läsa och avhandlar vikten av att definiera en tjänst innan det är dags att leta kandidater, metoder för att sourca högt presterande medarbetare och hur urval kan gå till.  

Lätt att svepas med, men värd att ta med en nypa salt

Who är helt klart inspirerande. Fylld med caseberättelser och en snajdig egenskapad modell för att kategorisera talanger går det lätt att svepas med och tänka att här är förklaringen till allt en behöver veta om att rekrytera. Boken är dock utformad mer specifikt för chefsrekrytering i åtanke, och många av de scenarion som målas upp och handlar snarare om att hitta rätt VD till ett amerikanskt bolag än nästa medarbetare på kundtjänst.

Med andra ord är det inte lätt att applicera detta tankesätt rakt av för andra typer av roller såsom butiksarbete eller i branscher där det är ont om kvalificerade sökande. Perspektivet är också väldigt amerikanskt med det ständigt överliggande hotet om att en felrekrytering inte bara kan kosta företaget pengar – stämning och dåligt rykte väntar också.

Tveksamt är också det ingående kapitlet om kandidatintervjuer som förespråkar taktiker för att ”lura ut sanningen” ur kandidater. Författarna verkar förutsätta att alla ljuger i intervjusituationer, och istället för att ha en rekryteringsprocess som på andra sätt mäter och undersöker sökandes förmågor, menar de på att referenser och hotet om att verifiera vad den intervjuade sagt är nyckeln till väl understödda beslut.

Ett problem är att författarna vurmar för en bra och tydlig struktur och process, men mot bättre vetande i ett par exempel ändå målar upp magkänslan som den räddande faktorn.

Vilka lärdomar bjuder den på?

Med kritiken i åtanke finns det ändå ett par guldkorn att hämta.

Positiva aspekter är att de är en av få böcker som förklarar hur du säljer in en tjänst. Ska du erbjuda någon en hög chefsposition kanske personen också blir ombedd att flytta tvärs över landet, och här finns det råd om hur du får kandidaten att tacka ja med andra incitament än lön. 

Även om du inte ska rekrytera högt uppsatta chefer kan Who ge en ytterligare synvinkel på vikten av att arbeta utefter en tydlig plan; och det är ganska spännande att läsa lite olika berättelser om lyckade rekryteringar och katastrofalt dåliga intervjuer.

Tips på fler artiklar i samma andraJasmine Öjbro är Digital Marketer på ReachMeeJasmine Öjbro är Digital Marketer på ReachMee och skriver innehåll om rekrytering till bloggen. I Boktipset läser hon och sammanfattar böcker med koppling till rekrytering, kompetensförsörjning och HR-frågor. Du når henne på jasmine.ojbro@reachmee.com

Publicerat 2018-05-17

Ämnen: HR, boktips

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla