<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Dags att rekrytera? Så sparar du flera timmar för varje projekt

Likt säljare kan automatisera delar av sitt arbete kan faktiskt även HR slippa flera arbetsmoment genom att låta ett rekryteringssystem sköta uppgiften istället. 

Automatisering är en hjälp för att slippa lägga ner massa tid och energi på administration

Bekräfta mottagen ansökan och registrera ansökningen

Vanligtvis: 15 minuter per kandidat
Automatisering: 10 minuter totalt 

Två moment i ett. Du tar emot ansökningshandlingar, bekräftar till kandidaten att allt hittat fram, och ägnar en stund åt att se till att informationen hamnar i rätt mappar eller listor. För att inte sitta med uppgiften i spridda skurar väntar du in ett par ansökningar – något som gör att kandidater behöver vänta ett tag på återkoppling och som skapar problem när du oväntat inte hinner.   

Låt rekryteringssystemet sköta jobbet istället! Du behöver bara lägga tid på att bestämma vad som ska stå i bekräftelsen till den sökande. Kandidaten får bekräftelsen på direkten och ansökan registreras automatiskt i rätt rekryteringsprojekt. 

Avgöra om kandidater är kvalificerade/okvalificerade

Vanligtvis: Mellan 5 och 60 minuter per kandidat
Automatisering: 15 minuter totalt

Det absolut vanligaste sättet att stämma av ifall en sökande är kvalificerade eller inte för tjänsten är genom att läsa igenom CV. Vissa ägnar fem minuter åt att screena sökande och bedöma om de ska gå vidare eller inte, andra lägger upp till 60 minuter på varje CV.

Att lägga få minuter på denna uppgift riskerar att leda till helt fel bedömning – hinner du verkligen hitta rätt information? För många minuter eller timmar för varje CV blir i långa loppet ett stort slöseri med tid.

Bestäm och koppla på urvalsfrågor och låt rekryteringssystemet istället snabbt avgöra vem som är kvalificerad att gå vidare till nästa steg. 

Återkoppla till refuserade kandidater

Vanligtvis: 10 minuter per kandidat
Automatisering: 10 minuter totalt

Det blir aktuellt att ta kontakt med kandidaterna vid flera tillfällen under rekryteringen. Ett av dessa är för att återkoppla till en sökande att de inte gått vidare i processen, eller att i slutet av rekryteringen meddela att platsen är tillsatt och rekryteringen avslutad.

För att bjuda på en bra kandidatupplevelse är det viktigt att ge kandidaten återkoppling så snart det står klart att de inte gått vidare – något som lätt stjäl mycket tid. Skriv istället ihop ett mailsvar och koppla på automatisk återkoppling så ser du till att kandidaten snabbt får rätt information. Vill du inte ha samma text till alla kandidater kan du enkelt utgå ifrån en mall och lägga till personlig touch och feedback beroende på hur långt de kom i processen.

Boka tid för intervju

Vanligtvis: Mellan 3 och 60 minuter per kandidat
Automatisering: 40 minuter totalt

Ibland går det fort att boka intervju, speciellt när schemat är luftigt och kandidaten har tid. Men allt för ofta är det tyvärr något som äter upp mycket tid. Det gäller att få tag på kandidaten via telefon, eller att personen svarar snabbt på mail, försöka synka sitt eget fullspäckade schema med rekryterande chef och den som ska intervjuas.

Det behöver inte vara så krångligt. I ReachMee kan du till exempel schemalägga tillgängliga tider för intervju och bjuda in kandidater så att de själva väljer den tid och dag som passar bäst. Kandidaten får en bokning att lägga in i sin kalender och alla som ska vara på plats ser snabbt vem de ska träffa och när.

Automatisera med ReachMee rekryteringssystem

Vill du höra mer om hur ReachMee rekryteringssystem kan hjälpa dig att automatisera bort administrativa uppgifter? Hör av dig till oss eller boka en demo så förklarar vi gärna!

Boka demo

Läs också:

Publicerat 2018-05-31

Ämnen: HR, Automatisering

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla