<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Därför bör du söka jobb hos dig själv

Har du någon koll på hur det känns att söka jobb hos er? Eller har du någon uppfattning om vilket intryck de sökande får? Ibland kan det vara klokt att själv utsätta sig för de egna rekryteringsrutinerna för att se till att allt fungerar som det ska. Det är inte så lite kommunikation som ska till för att den sökande ska känna sig värdesatt och därigenom få ett bra intryck av hur det är att arbeta hos er.

Därför bör du söka jobb hos dig själv

Är det lätt att söka tjänsten?

Ta tid på hur lång tid det tar för dig att skicka in ansökan. Hur mycket information om de sökande har ni egentligen behov av i det här skedet? De har redan lagt tid på att skriva sin ansökan och ett cv, så det är klokt att hålla nere den tid som krävs för själva inskickandet till max fem minuter. Det gäller självklart oavsett om ansökan skickas in via dator eller mobil. 

Hur upplever du som sökande de urvalsmetoder ni använder?

  • Urvalsfrågor: Hänger urvalsfrågorna ihop med det ni har skrivit i platsannonsen? Om ni gör urvalet utifrån de ”ska-krav” som finns i urvalsfrågorna är det viktigt att dessa kommuniceras tydligt redan i platsannonsen. På så vis slipper de sökande att bli överraskade av dem senare. När ni hanterar stora volymer sökande och ger avslag utifrån svaren på urvalsfrågorna är det också viktigt att ni förklarar bakgrunden till avslaget, så att den sökande kan förstå ert beslutsunderlag. 
  • Tester: Screeningtester är en annan del som kan ses över ur ett sökandeperspektiv. Är det tydligt för de sökande varför ni ber dem göra testerna, vad syftet är och hur resultaten ska användas? Många är också bekymrade över själva genomförandet och vad det är ni mäter. Att ha en god kommunikation kring hur testerna används är viktigt – det som är uppenbart för dig som rekryterare är inte nödvändigtvis lika självklart för den sökande.
Kommunikation med de sökande under rekryteringsprocessen 
  • Bekräftelse på att ansökan har tagits emot: Det är värt att lägga lite tid på att mejla den sökande för att bekräfta att ansökan har tagits emot. Det är trots allt den första direktkontakt som ditt företag tar. Bekräftelse mejl är också en effektiv kanal för att informera om hur rekryteringsprocessen ser ut. Går du igenom samtliga ansökningar och väntar du tills ansökningstiden har gått ut innan du tittar på dem? Berätta det, i så fall. Då minskar risken för att de sökande ledsnar om väntetiden blir lång, samtidigt som färre hör av sig för att fråga hur det går med rekryteringsprocessen. 
  • Avslag: En bra utgångspunkt när du tänker igenom hur du tackar nej till sökande är att avslaget kommer att påverka de sökandes intryck av er som varumärke och möjligen också av era produkter eller tjänster. Den negativa upplevelsen uppstår sällan bara för att de inte blir erbjudna tjänsten, utan handlar ofta om en dålig ansökningsupplevelse i form av bristande uppföljning under processen, ett överlägset sätt under intervjun, otillräcklig information, att utsatta datum inte hålls etc. Sökande som har negativa erfarenheter av att söka jobb hos er kommer sannolikt inte att göra det igen och upplevelsen kan snabbt spridas i personens närmaste eller sociala nätverk
Prioritera att skapa en bra ansökningsupplevelse

Hur de arbetssökande upplever rekryteringsprocessen kan i hög grad påverka ert arbetsgivarvarumärke och hur arbetsplatsen framstår, men också påverka hur ni uppfattas av potentiella kunder. En negativ ansökningsupplevelse kan sprida sig som en löpeld i den sökandes umgängeskrets och sociala medier. Därför är det viktigare än någonsin att respektera och ha en god kommunikation med de som söker jobb hos er.      

LADDA NED CHECKLISTA FÖR EN POSITIV ANSÖKNINGSUPPLEVELSE

Läs också:

- Skapa en bra ansökningsupplevelse med återkoppling efter intervjun  
- Tre sätt att vinna sökande med en förbättrad rekryteringsprocess
- E-postmall för rekrytering – tack för din ansökan

Publicerat 2018-10-30

Ämnen: Jobbintervju, Arbetsgivarvarumärke, Ansökningsupplevelse

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla