<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

De mesta HR-snackisarna under 2016

Året börjar lida mot sitt slut och vad passar då bättre än att göra en tillbakablick på de mesta HR-snackisarna under 2016? Vi har under året följt diskussionerna i sociala medier, bloggar och på nyhetssajter och här kommer en sammanställning på några av de ämnen som verkligen väckt uppmärksamhet och debatt.

De mesta HR-snackisarna under 2016

Arbetskraftinvandring – uppmärksammade fall och regeländring

De flesta som någon gång har, eller har försökt, att rekrytera en kodare vet att det är som att leta efter en nål i en höstack. Efterfrågan är enorm och utbudet litet, många företag väljer därför att leta efter arbetskraft utomlands. Under året blossade debatten upp rejält när det kom fram att migrationsverket skulle utvisa programmeraren Tayyab Shabab och teknikchefen Justin Phepls tvingades att stanna hemma från sitt arbete. Dessa beslut hade båda sin grund i misstag från tidigare arbetsgivare, lagen migrationsverket hänvisar till är egentligen framtagen för att förhindra oseriösa arbetsgivare och inget annat.

Än är debatten inte över och nyhetssiten Breakit granskade problematiken i artikelserien #SverigeBehöverKodarna. Som följd av det som hände så startades en utredning för att se hur likande fall kan undvikas i framtiden och ett förslag ska presenteras under våren 2017.  

”Employer Branding funkar inte”

Samtidsanalytikern och skribenten Per Grankvist skrev i en krönika för Resumé att employer branding inte fungerar. Det tog inte lång tid innan replikerna kom och många var de som inte höll med honom. Bland annat menade de att han hade missuppfattat vad employer branding är och hur det fungerar. Här hittar du några av replikerna på Pers krönika:

LinkedIn växer så det knakar

LinkedIn fortsätterat att ta mark, bara i Sverige tillkommer det 900 nya profiler om dagen(!) och då är antalet användare redan uppe i över 2 miljoner. Med möjligheten att direkt söka upp kompetens, göra ett första urval och kommunicera mot både aktiva och passiva kandidater är det lätt att förstå att LinkedIn är populärt för alla som rekryterar. Inte konstigt att det både här och var pratas om att LinkedIn är på väg att bli den viktigaste kanalen vid rekrytering.

CV-lös rekrytering

Med både positiva och negativa tongångar har det under året allt mer börjat pratats och skrivas om CV-lös rekrytering. Fördelar så som minskad risk för diskriminering, möjligheter att effektivisera arbetet och förbättra kandidatupplevelsen är några av de saker som nämns. Sätten att rekrytera CV-löst på är dock många och det har kommit kritik mot att bland annat auditions kan öka risken för diskriminering.  

Kandidatens marknad

I och med en ökad konkurrens om kandidater så har det också skett ett skifte där det pratas om att det nu är kandidatens, och inte företagens, marknad. Det är kandidaten som styr och kandidatupplevelsen är viktigare än någonsin. Dessutom gör företag så som Careereye och Glassdoor det ännu enklare för kandidater att på förhand få en bild av vad medarbetarna tycker om sin arbetsplats. På event, sociala medier, i bloggar, nyhetssidor och tidningar talas det om detta skifte. Ett skifte som också ändrar hur företag förhåller sig till sin rekrytering och sitt employer brand.

Bubblare: GenZ

En bubblare, som det egentligen inte talats alls så mycket om, men som vi tycker det är hög tid att ta med i dialogen är GenZ. Under lång tid har det pratats om Millennials och deras intåg på arbetsmarknaden, hur företag ska anpassa och förhålla sig till denna nya generation. Men i ärlighetens namn gjorde de ju sitt intåg för längesen och är det inte dags att vi börjar prata om, och göra upp en plan för att välkomman deras efterträdare?

Heta trender som det också pratats om...

 

Publicerat 2016-12-19

Ämnen: HR, Employer Branding

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla