<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Det här ska du undvika i din nästa jobbannons

Hur många artiklar har vi inte sett med råd och tips till arbetssökande om vad de ska och inte ska skriva i sitt CV? Som pekar ut klichéer som man ska undvika i sitt personliga brev eftersom de egentligen inte säger någonting. På samma sätt behöver du som skriver ihop en jobbannons tänka efter och undvika de här sakerna för att inte skrämma bort kandidaterna.

Fem saker du bör undvika nästa gång du skriver en platsannons!

1) Lova guld och gröna skogar

Helt okej att tänka lite försäljning och marknadsföra tjänst och arbetsplats till kandidaten – men det blir sällan trovärdigt om det lovas för mycket. Skriver du några rader om företaget, branschen eller tjänsten är det viktigt att beskrivningarna speglar verkligheten.

2) Rada upp alla krav, kompetenser och kunskaper

Hur var det nu, visst finns det fjäderlätta sumobrottare? Allt kan inte vara ett skallkrav för att kunna jobba hos er. Tänk på att dela på det som är måsten för att passa till tjänsten och sånt som är önskvärt att kandidaten kan.

Även med en tydlig lista på skallkrav behöver inte varenda meriterande kunskap radas upp i annonsen.

3) En halv uppsats säger inte mer

Länkar är din vän! Du behöver inte skriva 1,000 ord om er företagskultur, förmåner eller i exakt detalj beskriva er rekryteringsprocess. Länka vidare till karriärsidan med mer information. Lägg mest krut på att förklara arbetsuppgifter och vem det är ni söker för just den här tjänsten. 

4) För specifikt till en viss person

Visserligen ska du skriva för din målgrupp, men det kan lätt bli allt för riktat.

”Vi tror att du är en sprallig tjej på 25 år som är hungrig och nyfiken på att lära dig mer om säljyrket” lirar inte bra med lag om direkt/indirekt diskriminering och kan lätt få arbetssökande som inte passar in på en så målande beskrivning att illa kvickt klicka sig bort. 

5) Tomma ord och klichéer

Lika lite som du uppskattar att läsa ett CV fullt med formuleringar såsom ”jag kan hålla många bollar i luften” eller ”jag är en lagspelare” vill inte heller arbetssökande stöta på tomma formuleringar. De vill förstå vad tjänsten går ut på. Alltså inga plattityder om att "du ska klara av tvära kast" eller "vi är alla lagspelare – du också".

Konkretisera och exemplifiera genom att berätta om faktiska arbetsuppgifter eller arbetsmoment. 

Fler tips för att skriva bättre annonser hittar du i vår guide

Ladda ner guide för att skapa platsannonser

Publicerat 2017-11-02

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla