<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

45 000kr för ett dåligt rykte? Om direkta och indirekta skador vid en dålig kandidatupplevelse

Häromdagen lunchade jag med en god vän och som man brukar uppdaterade vi varandra om det senaste. Min vän hade precis varit inblandad i en rekryteringsprocess för en spännande tjänst på ett större företag och berättade för mig om detta. Det visade sig vara en historia om ett företag som både hade kastat pengar i sjön och på köpet givit en riktigt dålig kandidatupplevelse. Även om det tyvärr inte är en unik historia vill jag gärna dela med mig av den, tillsammans med ett litet räkneexempel på vad det kan kosta när det här händer. Kanske kan det få ett och annat företag att tänka till före istället för efter!

45 000kr för ett dåligt rykte? Om direkta och indirekta skador vid en dålig kandidatupplevelse

Rekryteringsprocessen

Rekryteringen påbörjades med en intressant LinkedIn-annons följt av fyra (?!) personliga intervjuer. Första intervjun utfördes med HR, andra med två affärsområdeschefer och den tredje med chefen som min vän skulle direktrapportera till. Fjärde träffen var ett tre timmars arbetsprov som avslutades med en presentation inför fem närvarande personer (HR samt samtliga chefer). Enligt uppgift var de tre kandidater kvar i slutprocessen och besked skulle ges efter helgen.

Efter den insatsen är oftast det enda man som kandidat kan göra att vänta och hoppas att man blir vald vidare och att inte någon annan var strået vassare än en själv. I det här fallet blev beskedet ingetdera. Rekryteringen, visades det sig, skulle helt enkelt inte bli av. Arbetsgivaren hade sent omsider kommit fram till att man sökte en mer junior roll och att processen nu skulle börjas om.

Resultatet?

Oundvikligen en rejäl besvikelse, grusade förväntningar, en ansträngande process och ett nonchalant bemötande. Förtroendet för arbetsgivaren har dessutom fått sig en rejäl törn. Om man kan dra igång en rekryteringsprocess utan ett förankrat behov och kravprofil, vilka andra svagheter och brister har då organisationen?

Bristerna hos arbetsgivaren i det här fallet är enkla att lista och förslag till förbättringar kräver ingen större ansträngning, men låt oss titta lite närmre på de direkta och indirekta konsekvenserna.

Om vi bara gör en snabb ekvation utifrån direkta kostnader (annons på LinkedIn, timkostnad för rekryterare och timkostnad för cheferna fördelat på tre slutkandidater) hamnar vi lågt räknat på ca 45 000kr. Då är indirekta kostnader inte medtaget (overhead, utebliven vinst etc).

De indirekta konsekvenserna är dessutom följande:

  • Den direkta kostnaden på 45 000kr ska tas igen – arbetstiden à 50-60 timmar ska läggas igen.

  • Tid till tillsättning har förlängts till det dubbla.

  • Tre kvalificerade kandidater kommer förmodligen aldrig ge bolaget en chans igen.

  • Det tre kandidaterna kommer, i bästa fall, endast berätta om sin dåliga kandidatupplevelse för de närmsta i sin omgivning. I värsta fall hamnar den online, blir viral eller på CareerEye eller Glassdoor.

  • Kostnader för Employer Branding-arbete får inte önskad effekt och ROI lyser med sin frånvaro.
Och jag gissar att det finns en rekryterare som sliter sitt hår och i frustration redan letar nytt jobb, på ett företag där rekrytering ges högre prioritering och hanteras professionellt.

45 000kr för ett dåligt rykte? Ingen vidare affär, eller hur?

John Sagrelius, CMO, ReachMeeJohn är VP Sales på ReachMee och har en bred erfarenhet av att hjälpa olika typer av företag och organisationer att rekrytera effektivare och hitta lösningar för olika rekryteringsutmaningar. 
john.sagrelius@reachmee.com

 

Läs mer från John:

Publicerat 2017-02-20

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla