blog featured image
 

Hur kan du med hjälp av sociala medier stärka ert employer brand? I den här artikeln pratar vi om Instagram ­– ett socialt medium som tack vare sin utformning har blivit mycket populärt bland företag som vill bygga employer brand genom mer personlig kommunikation. Vi ger våra bästa tips och råd, både för dig som är helt ny men också för dig som vill bli ännu bättre!

 

Hitta och kommunicera med framtida kandidater 

För en kandidat är det inte bara en hög lön och utmanande arbetsuppgifter som är viktiga. De flesta kandidater undrar också ur arbetsplatsen och de eventuella kollegorna är. Genom sajter som Glassdoor och Careereye kan kandidaten läsa vad anställda tycker om sin arbetsplats och på sociala medier kan de få en glimt av hur det är att jobba på företaget. Sociala medier, och kanske speciellt Instagram, blir allt mer populära för arbetsgivare som vill bygga sitt employer brand och kommunicera direkt till, och med, möjliga kandidater. I de här artikeln har vi därför samlat våra bästa tips för hur du lyckas med Instagram som employer branding-kanal.

Instagram som employer branding-kanal 

Instagram är en bildbaserad plattform som låter användarna berätta, dela och förstärka sina personliga historier genom bilder och korta videoklipp vilket kan upplevas både enkelt men också mer utmanade än mer traditionella kanaler så som Facebook. Här är det endast bilder eller korta videoklipp som utgör merparten av kommunikationen och det gäller att skapa ett intressant flöde för att fånga och behålla sina följare.

Tack vare sin utformning ger Instagram möjligheten att skapa en mer personlig kommunikation och bilda en relation med följarna. Vissa företag har varit snabba på att använda sig av just det för att bygga sitt employer brand, Instagramkontot Spotify Jobs är ett utmärkt exempel på hur det kan se ut.  

Var personliga och ärliga 

Instagram är perfekt för att bygga ert employer brand. Det ger inte bara möjlighet att vara personlig, utan att skapa en närmare relation är också själva nyckeln för att lyckas riktigt bra. Undvik att dra till med floskler och överdrivet välpolerade bilder. Följarna förväntar sig att se hur det är att arbeta hos er: Vad gör ni på fredagar? Vem gillar att ha krukväxter på sin kontorsplats och hur ser onsdagsfikan ut?

Gör inte som alla andra

Instagram är alltså inte särskilt formellt och det gör det också ännu viktigare att våga vara kreativ. De bilder och videoklipp som publiceras ska väcka intresse och fånga inte bara existerande, utan också nya följare. För att lyckas med det måste du fundera över vad som kan locka och intressera er målgrupp och anpassa inläggen utifrån det.

#Hashtag för att nå fler 

En cool bild eller ett roligt videoklipp räcker tyvärr inte för att lyckas på Instagram. Så kallade hashtags hjälper er att nå ut med ert innehåll till fler. En hashtag visar vad bilden/filmen tillhör för kategori och gör det möjligt för kandidater intresserade av just det ämnet att hitta er.

Några tips när du använder hashtags:

  • Använd 2 relevanta #hashtags per bild. Söker du en rekryterare så är exempelvis #rekryterare och #anställer två bra hashtags.
  • När du använder hashtags för att nå intressanta kandidater bör du använda dig av såna som bäst beskriver er som bolag eller vad som kommuniceras på bilden. För en reklambyrå är exempelvis hashtaggen #reklambyrå given.
  • Less is more – var tydlig i kommunikationen, använd inte för många hashtags och hitta gärna teman i bilderna som du lägger upp. Då blir det enkelt för kandidater att hitta er och följarna känner igen sig.

Släpp handbromsen – låt medarbetarna ta över

Att under en dag eller till och med en hel vecka lämna över Instagramkontot till en medarbetare är ett populärt sätt för att verkligen visa hur det är att arbeta på företaget. Vissa företag ger mer eller mindre helt fira tyglar medan andra är mer strikta i vilka bilder som publiceras och vilka hashtags som ska användas. Oavsett vilket är det viktigt att det tydligt kommuniceras innan så undviks onödiga missförstånd. Skapa gärna en lista med enkla riktlinjer, det ökar tryggheten både för er som företag och för den som postar. Men kom ihåg att inte sätta upp allt för många regler som hämmar kreativiteten!

Ett annat bra sätt för att öka synligheten är att uppmuntra dina medarbetare att följa, gilla, kommentera och själva posta bilder från arbetsplatsen (men i sitt eget flöde). Med ett starkt och ärligt employer brand behöver du inte heller vara orolig för att medarbetarna inte ska ge en positiv bild av arbetsplatsen. 

Variera mera

Konsten att variera innehållet samtidigt som du håller en röd tråd kräver lite träning, men utdelningen gör det definitivt värt det. Fundera noggrant på vilket slags innehåll som tilltalar följarna. För en Instagramsida som är till för att bygga och stärka ett employer brand kan det exempelvis vara inlägg som relaterar till:

  • Företagsevenemang
  • Jobbannonser
  • Intervjuer med anställda
  • Företagsfilosofi
  • Företaget historia

Instagram stories – ge inblick i en arbetsdag

I slutet av sommaren släppte Instgram funktionen Stories som ett komplement till den redan befintliga funktionen där bilder och filmer läggs och sedan finns kvar på den egna profilen. I stories publiceras korta filmklipp eller bildspel som ger en mer direkt inblick i en persons eller ett företags vardag. Till skillnad från att posta filmer och bilder i flödet försvinner stories efter 24 timmar och det är inte heller möjligt att kommentera och gilla en bild eller film. Tanken med stories är att ge en snabb och ärlig ögonblicksbild av något som händer (så som Snapchat) och inte jaga likes på överarbetade bilder. Det är alltså perfekt att använda för att visa hur fikastunden ser ut, måndagsmötet eller varför inte AW-myset på fredagar?


Följ oss gärna i våra sociala medier! Talentech Sweden på Instagram och LinkedIn.