<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Pinterest som en del av er employer branding strategi

Med 50 miljoner aktiva användare kan intresse- och delningsplattformen Pinterest, rätt använt, vara en guldgruva för ert employer brand. Trots att den fortfarande är något av en doldis i Sverige så har plattformen verktyg som ger en unik möjlighet till att berätta och dela historier om den interna kulturen. Här ger vi dig exempel, inspiration och tips på hur Pinterest kan användas för stärka ert arbetsgivarvarumärke. 

Employer Branding med hjälp av Pintererst

Digital anslagstavla och sökmotor i ett

Så vad är Pinterest? Kortfattat kan man säga att det är en digital anslagstavla och sökmotor i ett. Användarna laddar upp, söker på och organiserar bilder som inspirerar dem, i olika ”boards”, eller anslagstavlor. "Pins”, alltså bilder som sparas till en användares anslagstavla, ligger kvar på profilen fram till dess att användaren väljer att ta bort den. Pinterest har även visat sig vara enormt effektivt för att konvertera följare till kunder

Hur skiljer sig Pinterest från övriga plattformar?

Till skillnad från andra sociala medier så saknar Pinterest en välutvecklad följarfunktion. Medan många andra sociala medier, så som Facebook eller Instagram, är mer av ett flöde så erbjuder Pinterest ytterligare en statisk sida, jämte er hemsida, som kan berätta mer om er, ert företag, och era anställda. 

Pinterest erbjuder en möjlighet att skapa en långsiktig, strategisk närvaro som bygger ert employer brand. Här kan arbetssökande finna er via delningar från andra användare eller till exempel sökningar på nyckelord. Att bygga en följarskara på Pinterest kräver tid och tålamod – precis som med alla sociala medier. 

Visuell storytelling som boostar ert employer brand

För HR kan Pintrest användas som en slags visuell hemsida. EY är ett bra exempel på detVia "boards" berättar ”Big four”-bolaget historier om vad de gör och vilka de är. Genom att följa dessa kan intresserade ta del av livet som anställd på bolaget, deras engagemang för unga entreprenörer och innovation.

För att etablera ert employer brand kan det var en god idé att börja med att sätta upp någon av följande boards:

Träffa teamet

Skapa intresse för er som arbetsgivare genom att släppa fokus på företaget och istället fokusera på de som utgör företaget – era medarbetare.

Medarbetare – kandidatens blivande kollegor – är den främsta resursen när det kommer till att profilera er som arbetsgivare. Se till att lyfta dem i boards avsedda att berätta mer om enskilda anställda, låt dig inspireras av det här exemplet från FedEx!

I am Fedex exempel på Employer Branding med hjälp av Pinterest 

FedEx har inte bara en specifik board där det går att se deras anställda och läsa citat. De gör också inlägg specifika för enskilda medarbetar med en intressant mix av video, bild och blogginlägg.

Träffa rekryterarna

Här kan ni slå två flugor i en smäll! Avdramatisera rekryteringsprocessen genom att lyfta fram era rekryterare och samtidigt  ge tips och tricks för att höja nivån på ansökningarna. Genom att lämna lagom mycket information om era rekryterare kan de arbetssökande känna sig mer avslappnade inför intervjun och därmed få en chans att ge ett mer rättvist intryck. Låt dig inspireras av Bright Horizons som lyfter fram sina rekryterare på ett mer personligt sätt.

Exempel på Employer Branding med hjälp av Pinterest av företaget Bright Horizons

En dag som…

Medan det kan vara skönt och betryggande att möta teamet och rekryterarna så har den arbetssökande ofta också frågor och funderingar kring rollen i sig och företaget som arbetsplats. På Pinterest kan du skapa en tematisk board för bilder och videor på era olika arbetsgrupper. Bokförlaget Harper Collins är ett inspirerande exempel på ett företag som satt sina produkter och arbetslag i fokus med hjälp av Pinterest. 

 Exempel på Employer Branding med hjälp av Pinterest av företaget Harper Collins

Tips för att komma igång

Att inkludera Pinterest i er strategi för employer branding på sociala medier kan kännas lite svårt, speciellt om man själv inte är en aktiv användare. Men våga testa, att lära sig grunderna och komma igång är enklare än vad du tror!

Dela innehåll!

Allting behöver inte vara originellt, Pinterest länkar klart och tydligt till upphovsrättshavaren, samtidigt som ni kan fylla ut era boards med relevant innehåll.

Tänk på det som en hemsida – inte social media

Pinterest är statiskt och behöver inte uppdateras lika frekvent som andra sociala medier, se det som en hemsida för att undvika överarbetning. 

Var tydlig med ert budskap

I andra sociala medier anses det tråkigt att bombarderas med allt för mycket reklam, men 2/3 av allt innehåll på Pinterest är reklam och tack vare det är plattformen mer förlåtande än andra. 

Använd nyckelord

Pinterest drivs av nyckelord. Inkludera en slagkraftig beskrivning, fylld med sökord, till alla era pins. Exempelvis bör namn, titlar, bolag, division och geografiskt läge inkluderas i det innehåll som relaterar till era anställda.

Call-to-action

Glöm inte att uppmana till att agera! Så fort du har hittat vad ni vill sätta upp på er Pinterest-board är det viktigt länka till era karriär- och annonssidor. Pinterest är bra på att driva trafik om ni är duktiga på att utnyttja klickytor. 

 

Läs mer om att använda sociala medier för Employer Branding

Publicerat 2016-09-19

Ämnen: Employer Branding

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla