<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Rekrytera rätt direkt! Vad kostar en felrekrytering?

Optimera dina chanser att hitta rätt person.

De flesta av oss är väl medvetna om att en felrekrytering kan bli kostsam, frågan är egentligen bara hur kostsam? Siffrorna nedan kan vara en bra väckarklocka, kanske är det dags att börja se över rutiner och processer för att i största möjliga mån optimera chansen att hitta rätt person?

I en studie från 2007 konstaterades att genomsnittspriset för en felrekrytering, av en medarbetare i ett litet privat företag, uppgick till 700 000 kronor. På den amerikanska marknaden har man uppskattat att priset på en felrekrytering av en chef landar på hela 4-5 miljoner kronor. Även om vi kan anta att prislappen skiljer sig en aning på den nordiska marknaden är det fortfarande stora belopp det handlar om. Det är ju inte bara de direkta kostnaderna som är problemet, allt arbete som gjordes för att hitta en kandidat skall göras igen, organisationen förlorar en viktig resurs och en ny tids- och resurskrävande rekryteringsprocess måste utföras. Med lite snabb huvudräkning kan vi konstatera att felrekryteringar kan bli en omfattande kostnad för organisationer och troligen skapar det också en hel del huvudvärk för både ledning och HR.

Men vad kan man göra för att undvika att rekrytera fel person? Listan kan göras lång med nedan kommer några tips.

  • Ta avstamp i en kravspecifikation.
  • Sök kandidater/annonsera baserat på kravspecifikationen.
  • Var noga med att bedöma den sökande kopplat till kravspecifikationen på samtliga bedömningspunkter.
  • Se till att dina rekryterande chefer har fått bra utbildningar, har rätt stöd och är trygga i hur en rekrytering ska gemomföras.
  • Validiteten för olika bedömningsmetoder varierar, en kombination av olika bedömningsmetoder ger bäst validitet.

Nedan visas validiteten hos några av de vanligast förekommande bedömningsmetoderna.

1,0 Perfekt förutsägande av personens prestation
0,56 Kompetensbaserade intervjuer
0,54 Arbetsprover
0,51 Färdighetstest
0,51 Strukturerade intervjuer
0,14 - 0,38 Ostrukturerade intervjuer
0,26 Referenser
0,18 Yrkeserfarenhet i år
0,10 Antal utbildningsår
0,0 Slumpmässigt samband med prestation

Alla organisationer ser olika ut och har olika behov. Vill du veta mer om hur ReachMees rekryteringsverktyg kan hjälpa er att höja kvaliteten på era rekryteringar? Kontakta oss eller slå en signal på 08- 410 366 00 så berättar vi mer.

Fortsatt läsning

Publicerat 2015-04-14

Ämnen: Rekryteringslösning

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla