<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

En kandidatpersona hjälper dig att få fler sökand

Det har sagts förut och tåls att skrivas igen: rekrytering är på många sätt likt marknadsföring. Att tänka på kandidater som konsumenter är en bra motivationsfaktor för att se över hur arbetssökande upplever en rekryteringsprocess.

Men, det kan vara svårt att marknadsföra sig som det självklara valet som arbetsplats till precis alla. Därför pratas det också mycket om att rikta in sig mot målgrupper. Att utforma jobbannons och karriärsida med en tydlig målgrupp i åtanke ökar chanserna att rätt personer söker in. Därför ska vi nu grotta oss ner i marknadsföringsordet persona och titta på hur du i några få steg kan definiera en tydlig målgrupp.

En kandidatpersona hjälper dig att få fler sökand

Vad är en persona och hur går den att använda till att rekrytera?

Persona är ett uttryck som kommer från marknadsföring. Enkelt sagt är en persona en fiktiv karaktär som representerar din målgrupp.

Nu ställer du dig nog frågan: vadå, fiktiv karaktär? Om du tänker dig att du vill rekrytera till en viss typ av tjänst, exempelvis lönehandläggare, skapar du en bild av hur denna lönehandläggare är. Tänk dig att denna karaktär är en person som ingår i din målgrupp, och som har vissa karaktärsdrag som behövs för att klara jobbet och trivas på arbetsplatsen. Personan eller karaktären är inte en faktisk person utan snarare ett sätt för dig att tydligare måla upp en bild av vem du talar med.

Är ni ett stort företag med många på ekonomiavdelningen och ett behov av att följa strikta rutiner ska alltså personan vara en person som trivs med aspekter av denna miljö. Men finns det samtidigt flexibla arbetstider för att kunna hämta och lämna på dagis – och det är något som personan tilltalas av är det värt att också ha med det i information till kandidater.

Genom att på detta sätt rikta information och arbetsannonser till denna påhittade person blir det enklare att utforma beskrivningar och meddelanden som riktigt träffar hjärtat hos den som läser och som delar likheter med den fiktiva personan.

Att ha en kandidatpersona kan hjälpa dig att:

  • Utforma mer träffande jobbannonser för att få fler relevanta sökande
  • Förstå vilka annonskanaler du borde använda för att nå din målgrupp
  • Belysa aspekter med arbetsuppgifterna eller arbetsmiljön som kommer att tilltala denna typ av kandidater

Persona är en representation av er idealkandidat

Personan är alltså en enskild, påhittad, person som ingår i er målgrupp. Det är ett sätt att definiera målgruppen mer tydlig och snäv. För att fortsätta på tidigare exempel om Lönehandläggare vore det ju trevligt att kunna säga: vår målgrupp är alla som vill, och kan, ta jobbet! 

Realistiskt är den tanken om vem som är er målgrupp inte till så stor hjälp. Det säger ingenting om vilka egenskaper dessa personer bör ha eller vilken kunskap som krävs för att klara av arbetsuppgifterna. Just dessa aspekter brukar lösas genom att arbeta fram en kravspecifikation, vanligtvis använt inom kompetensbaserad rekrytering, där persona kan vara ett sätt att bygga vidare på bilden av en sökande.

För att göra det tydligare: om kravspecifikationen säger att lönehandläggaren måste ha erfarenhet av liknande roll inom löneadministration kanske personan, idealkandidaten, har 2-3 års erfarenhet av att ha jobbat på ett företag liknande storlek.

Personan hjälper alltså till att göra målgruppen mer snäv. Istället för att skapa en jobbannons för alla som vill, och kan, ta jobbet blir istället målgruppen för vårt exempel:

 en person som värdesätter flexibla arbetstider, att följa uppsatt regelverk och som tidigare har arbetat med liknande arbetsuppgifter

Men denna definition av idealkandidaten, målgruppen eller alltså personan blir det lite enklare att skriva en annons som kan övertyga denna specifika person att söka tjänsten. Kanske trycka på att ni är centralt placerade och att det underlättar pendlingen?

Inte till för att exkludera

Eftersom själva målgruppspersonen/personan är en påhittad person kommer det nog inte finnas någon som helt passar in på beskrivningen. Någon kanske passar in delvis för att de har liknande arbetslivserfarenhet som personan, men inte har ett stort behov av flexibla arbetstider, medan någon annan kanske passar in för att de verkligen önskar flexibiliteten och därför söker sig vidare från ett mycket större företag.

Till skillnad från kravspecifikation, som blir ett vägledande dokument att kunna bedöma kandidater utefter, är personan alltså enbart till för att hjälpa till att nå ut till kandidater. Den är alltså inte något som ska användas som beslutsunderlag.  

Att skapa en persona

Nu när du har förstått vad en persona är för något blir nästa steg att se över hur en persona skapas. För att göra hela processen tydligare har vi sparat den förklaringen till en helt egen bloggartikel, Att förstå din målgrupp och skapa en kandidatpersona. Artikeln kommer att läggas upp på bloggen inom kort. Prenumerera på bloggen för att inte missa när vi lägger upp nästa del!

Jag vill prenumerera på bloggen

Läs också

Publicerat 2018-02-22

Ämnen: HR, inbound recruiting, Employer Branding

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla