<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

En rekryterares sju främsta egenskaper

Livet som rekryterare är både givande och spännande, ibland stressigt och ofta utmanande. Så vilka personliga egenskaper är det ett plus att besitta för att ha större chans att klara av de många utmaningarna man möter som rekryterare? I denna artikel försöker vi att reda ut det. 

egenskaper_blogg-2

Det är ett mångbottnat och komplext arbete att vara rekryterare. Ofta behöver man ha många bollar i luften samtidigt, vara resultatinriktad och samtidigt kommunikativ. Här går vi igenom några av de personlighetsdrag framgångsrika rekryterare har. 

1. God lyssnare för att identifiera talang 

Att vara en bra rekryterare handlar i grund och botten om att vara duktig på att lyssna. Under den tid du har tillsammans med kandidaten behöver du kunna förstå hens tidigare erfarenheter, kompetenser och framtida önskemål för att förstå vilken tjänst personen passar för. Du behöver även vara vass på att ta anteckningar, förstå kroppsspråk och kunna identifiera soft skills och hard skills. Du behöver vara en människokännare, helt enkelt. 

2. Pålitlig – för att ge ett starkt första intryck

Rekryteraren är ofta den första mänskliga kontaktpunkt kandidaten har med företaget, och alla vet ju om det höga värdet av det där första intrycket - det är här grundkänslan för företaget etableras. Därför är det viktigt att rekryteraren alltid är duktig på att återkoppla till kandidaten i rätt tid, visar intresse och håller vad hen lovar. Utebliven återkoppling påverkar kandidatupplevelsen negativt och förtroendet för arbetsgivaren tar skada. En rekryterare behöver vara pålitlig och förtroendeingivande för att kandidaten ska känna sig trygg och väl omhändertagen. 

3. Relationsbyggare – för att kunna arbeta proaktivt 

Att “networka” är en av rekryterarens viktiga egenskaper, men ordet kan låta lite ytligt. För i grund och botten handlar det om att bygga riktiga relationer med riktiga människor. Statistik visar att många kandidater etablerar en relation till företaget och rekryteraren innan hen bestämmer sig för att söka en tjänst eller tacka ja till ett erbjudande. En bra rekryterare är medveten om detta och jobbar proaktivt med att bygga upp sitt nätverk och kontakta intressanta kandidater redan innan vakansen uppstår. Det handlar om att befinna sig i samma digitala rum som potentiella rekryteringar, vare sig det handlar om LinkedIn, GitHub eller Stack Overflow. Alla som jobbar med rekrytering vet att det ofta kan gå väldigt snabbt - medarbetare säger upp sig, omorganisationer sker och nya behov uppkommer kvickt.

4. Nyfiken  för att följa med i den digitala utvecklingen

HR-tech är på framfart. Nya mjukvaror skapas ständigt för att hjälpa rekryterare att effektivisera och förbättra processen. Här behöver rekryteraren vara nyfiken på de nya teknikerna för att inte halka efter i utvecklingen och riskera att bli ifrånsprungen av konkurrenterna. Nya datadrivna rekryteringsverktyg identifierar snabbare passande kompetens och eliminerar de felrekryteringar som lätt uppstår om man låter magkänslan stå för valet av kandidat.

5. Målinriktad – för att nå resultat i rekryteringsarbetet

I en konkurrensstark bransch behöver en framgångsrik rekryterare kunna hålla ett högt tempo och jobba mot konkreta mål. Resultatinriktade och drivna är två andra ord som ofta är synonyma med en bra rekryterare.

6. Förstå verksamhetens behov – för att hitta rätt kompetens

För att veta vilken person och kompetens som ska anställas så behöver en rekryterare ha en djup förståelse för verksamhetens aktuella behov och övergripande riktning. Rekryteringsarbetet behöver vara väl förankrat i en behovsanalys framtagen i ett samarbete med berörda avdelningar, chefer och kollegor som leder fram till en kravprofil som rekryteraren kan utgå ifrån i processen.

7. Tålmodig – för att orka i längden

En rekryterare behöver kunna leva med att inte få svar på varje telefonsamtal och mail – och att ändå hålla modet upp och försöka igen och igen. Att arbeta hårt och ihållande lönar sig i slutänden. 

 

Läs också:

 

Publicerat 2020-01-10

Ämnen: rekryteringsprocess, soft skills, rekryteringsutmaningar

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla