<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fem fällor att undvika i samarbetet med rekryterande chefer

Det viktiga samarbetet med den rekryterande chefen i rekryteringsprocessen är inte alltid helt lätt och när det går snett kan det få konsekvenser i form av dålig kandidatupplevelse, att ni tappar kandidater eller att ni gör kostsamma felrekrytering. Samarbete och kommunikation är a och o när det kommer till att få det här samspelet att lyckas. Men det finns också en hel del fällor att falla i – här hjälper vi dig att undvika fem av dem.

fem-fallor-att-undvika-i-samarbetet-med-rekryterande-chefer

 

Otydlighet kring kandidatprofil och rekryteringsprocess

Otydlighet i vilken kandidatprofil som eftersöks är en stor anledning till missnöjda kandidater i processen och en hel del bortslösad tid för er på företaget. Om inte du och den rekryterande chefen har en gemensam bild av kandidaten ni vill anställa kommer du presentera kandidater som chefen inte vill gå vidare med och chefen kommer att bli frustrerad för att hen slösar tid på intervjuer som inte ger något.

Tips: Här är det alltid bäst att förekomma genom att ta sig tiden att vara tydlig redan från start. Sätt dig ner med chefen och gå igenom en checklista (till exempel den vi har tagit fram och som du laddar ner här) för samsyn. Där går ni igenom frågor som ”Finns det en inofficiell rangordning på kravlistan, där något är viktigare än annat?”, ”Vilka steg ska rekryteringsprocessen innehålla och i vilken ordning ska de komma?” och ”Vem är ansvarig för/utför vilket steg?”

Se till att förankra och dokumentera det ni kommer fram till så att du kan hänvisa till det i efterhand, men också för att skapa tydlighet för den rekryterande chefen.

 

Lång erfarenhet betyder hög kompetens

Att ha arbetat som chef länge och varit med i många rekryteringsprocesser kan betyda hög rekryteringskompetens hos chefen – men det behöver inte göra det. Till exempel kan chefen gå alldeles för mycket på magkänsla eller använda metoder som inte hör till vad vi idag vet är viktigt i rekryteringsprocessen. Det kan också vara den tekniska biten som behöver uppdateras. Arbetar chefen till exempel rätt i ert rekryteringssystem?

Tips: Inventera kompetensnivån hos samtliga chefer och arbeta för att kompetensnivån ska höjas. Lägg inte fokus på endast nya chefer, utan se till att alla får samma förutsättningar oavsett längd på erfarenhet.


Tjat snarare än gemensamt mål

 Känner du igen dig i att vara den som påminner och driver på i en rekryteringsprocess? Det är du inte ensam om. Många chefer har dåligt med tid, mycket att tänka på och behöver påminnas om att en återkoppling till en viss kandidat ska ske. Men många förlitar sig också lite väl mycket på att du ska påminna dem och det tar onödig tid.

Tips: Här behövs en kombination av tydligt ramverk och kompetenshöjning och att man verkligen fullföljer det. Arbeta kontinuerligt med att utbilda chefer i varför ert företags rekryteringsprocesser behöver hålla en hög nivå både för företaget i stort men också för chefen. Till exempel kan dålig kandidatupplevelse göra att ni får färre sökande, vilket i sin tur ger ett mindre urval av toppkandidater till chefens team.  När det kommer till gemensamt ramverk är det viktigt att ni sätter det tillsammans tidigt i rekryteringsprocessen så att chefen köper in i vad hen behöver göra och tidigt kan säga om det är hållbart tidsmässigt eller inte.

 

Förväntning på kandidater stämmer inte överens med verkligheten

Om inte chefens förväntan stämmer överens med vad som finns att tillgå på marknaden kommer du bara att slösa din tid med att presentera kandidat efter kandidat som chefen inte vill gå vidare med. Ofta har chefen en bild i huvudet på personen hen vill ha i sitt team, kanske till och med någon de känner, och det kan sätta käppar i hjulet för att bredda sin syn på vad som skulle vara en bra kandidat.

Tips: Det är viktigt att tidigt i processen ha ett samtal kring hur stort utbudet kandidater är för just den rollen som söks. Är du själv osäker på rollen, kolla upp så mycket som möjligt innan för att komma förberedd – på LinkedIn och i andra nätverk. Sätt rätt förväntan utifrån din erfarenhet, vad statistik säger och vad ni har för förutsättningar som företag att nå just den rollen. Öppna upp chefens syn på vad den perfekta kandidaten är genom diskussion och ifrågasättande så breddar ni också tillsammans urvalet. Om chefen insisterar på en kandidatprofil som du vet kommer bli svår, var tydlig med det men erbjud också att guida chefen i att bli mer införsäljande i sin rekryteringför att kunna vara så hjälpsam som möjligt i processen.  

 

Chefen bidrar till en dålig kandidatupplevelse

 Du arbetar hårt med ert employer brand och kandidatupplevelsen men får ändå missnöjda kandidater av orsaker som ligger utanför din kontroll. Många gånger faller de helt enkelt mellan stolarna i kommunikation, men det kan också bero på att ni satt fel förväntansnivå, återkopplingen är för opersonlig eller att processen drar ut på tiden alldeles för mycket. I många fall kan kandidatupplevelsen höjas om kompetensnivån kring detta blir bättre hos rekryterande chefer.

Tips: Kartlägg var i processen och vilka på ert företag som är inblandande där det brister i kandidatupplevelsen. Kan ni mäta kandidatupplevelsenär det ett effektivt verktyg för att få feedback kontinuerlig, vilket också kan fungera som en ögonöppnare för den rekryterande chefen. Om ni har möjlighet, se över vilka delar i rekryteringsprocessen ni kan automatiseraoch se till att höja kompetensen på de områden där mänsklig kontakt behövs.

 

Ladda ner checklista: https://content.reachmee.com/checklista-rekryterande-chefer

Publicerat 2019-05-15

Ämnen: Rekryterande chefer, Kandidatopplevelse, rekryteringsprocess

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla