<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fem misstag rekryterare bör undvika på sociala medier

Det är ingen nyhet att sociala medier är en viktig plats för de som letar efter ett jobb, vilket gör det till en central plats även för dig som rekryterare. De sociala forumen på nätet kan vara perfekta för att attrahera de mer passiva kandidaterna, samtidigt som de finns flera risker. Här går vi igenom de vanligaste fallgroparna för rekryteraren på sociala medier.  sociala_medier

1. Fördomsfulla bedömningar utifrån kandidaters sociala medier-konton

En av de mest uppenbara riskerna när man har tillgång till kandidaters profiler online är att man drar förhastade slutsatser. Enligt en undersökning från Stockholms Handelskammare uppger hela 34 procent av rekryterare att de någon gång sorterat bort en kandidat efter att ha sökt på dem i sociala medier. Som rekryterare kanske du reagerar med tveksamhet över ett inlägg som en av dina kandidater postat på sociala medier. Människor har idag en mycket spridd syn på vilken typ av innehåll eller personliga detaljer som är okej att sprida på internet, där den yngre generationen generellt är mer transparent. Att du reagerade på en kandidats inlägg har kanske ingenting alls att göra med hur väl hen kan prestera i den aktuella rollen. Fördomar drabbar inte bara den kandidat som utsätts för dem, utan din verksamhet riskerar att gå miste om sällsynt talang baserat på magkänsla eller personliga åsikter.  
 

2. Att använda för generiska mailmallar i Sociala Medier

Kandidater är bättre än vad vi tror på att förstå när ett meddelande i inkorgen är en standardiserad mall eller när det är riktat till just dem. Se därför till att inte använda samma gamla mailmallar när du kontaktar potentiella kandidater på sociala medier som t.ex. Linkedin. Gör din research väl och hitta specifika intressen och personliga ingångar, utan att låta dina fördomar få bestämma, som du sedan använder i ditt första meddelande till kandidaten.  

 

3. Att missa de passiva kandidaterna

Vissa kandidater är bättre på att nätverka och interagera med dig som rekryterare på sociala medier, medan andra är mer passiva. De passiva kandidaterna behöver ofta mer tid. Det är ovanligt att en sådan kandidat söker ett jobb direkt efter att de hört om en ledig tjänst, istället tar de reda på mer om företaget genom att besöka företagets webbsida eller karriärsida. För passiva kandidater krävs ofta en längre period med kontakt och relationsskapande innan de äöppna för att söka.  

Två tips för att lyckas fånga passiva kandidater:

  • Använd en kanalstrategi som kombinerar olika kanaler. Bredd och frekvens ger resultat. Det ger en större sannolikhet att intressanta kandidater hittar till er, att ni bygger en relation och fortsätter att hålla kontakten.
  • Lägg inte för stor vikt vid att till exempel deras LinkedIn-profil inte är helt optimerad eller uppdaterad – de kan fortfarande passa som handen i handsken för jobbet.  

 
Läs gärna vår guide med tips på hur du kan rekrytera passiva kandidater - du hittar den här 

 

4. Att missa att själv skapa en attraktiv profil

It takes two to tango. Som rekryterare letar du efter kandidater med spännande profiler och du behöver vara medveten om att kandidaterna också kollar in din profil som rekryterare och profilen för den arbetsplats du representerar. För det första bör du se till att profilerna innehåller uppdaterad kontaktinformation och visa att ni är ett företag som är aktivt och levande på kanalen. Idag fokuseras det mycket på inbound recruitment, vilket handlar om att er verksamhet ska vara så pass intressant att kandidaterna självmant närmar sig er. Publicera gärna inlägg som visar på er företagskultur och lägg upp poster med era lediga jobb som gör det enkelt för kandidater att ta nästa steg.


5. Slarva med att mäta resultat av rekryteringen på sociala medier

Det är lätt att missa att följa upp sin närvaro och sina rekryteringssatsningar på de sociala kanalerna. Välj ut ett antal KPI:er som till exempel:  
 
Engagemang: Se hur antalet följare, likes, kommentarer och delningar förändras över tid. Det hjälper dig att förstå vilket av ditt innehåll och de inlägg du delat som har genererat mest intresse bland dina kontakter. 

Trafik till karriärsidan: Vilka sociala media-plattformar och poster genererar mest trafik till din karriärssida? En ypperlig mätpunkt för en rekryterare.  
 
Rekryteringskällan: Att ta reda på vilken sociala media-kanal som genererar rekryteringar kan vara superintressant. Det hjälper dig att investera tid det forumet där du får mest tillbaka.

 

Läs också:

 

Publicerat 2019-11-22

Ämnen: HR, sociala medier, rekryteringsprocess, LinkedIn, passiva kandidater

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla