<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fem punkter för dig som rekryterar att pricka av innan jobbsökarsäsongen drar igång

I början på året är arbetsmarknaden fylld med aktiva jobbsökanden, och första måndagen i januari är faktiskt dagen med högst tryck på arbetsmarknaden under hela året. Därför bör du prioritera att publicera anställningsannonser nu som du vet ska publiceras inom en snar framtid. I den här artikeln går vi igenom fem punkter som du kan checka av innan du publicerar en ny annons. Gå igenom och se om du har inkluderat alla delar, eller är det kanske dags att uppdatera era gamla rekryteringsrutiner?

Fem punkter för dig som rekryterar att pricka av innan jobbsökarsäsongen drar igång

1. Innehåller annonsen allt som bör vara med?

När man skriver jobbannonser använder man ofta en mall, något som också kan vara bra att ha tillgängligt för rekryterande chefer. Med en mall finns alltid risken att man glömmer att uppdatera företagsinformationen så ofta som man borde, så kom ihåg att titta efter så att allt stämmer. 

Tänk på:
• Ha en rubrik som fångar läsarens uppmärksamhet
• Ha en enkel jobbeskrivning så kandidaten förstår vad tjänsten innebär
• Gå igenom de publiceringskanaler ni använder och se om de är relevanta. Undersök även om det finns andra intressanta kanaler ni kan använda.

2. Skicka bekräftelse till kandidaten på att ni mottagit deras ansökan 

Det är värt att lägga lite tid på att skicka email till kandidaterna där ni bekräftar att ni mottagit deras ansökan. Det är trots allt den första direkta kontakten de har med ert företag. Bekräftelsemailet är också en effektiv kanal att informera om hur rekryteringsprocessen ser ut, något som kan spara er mycket tid då eftersom kandidaten får svar på sina frågor direkt.

Kom ihåg att inkludera följande i bekräftelsemejlet:
• Vilket jobb kandidaten har sökt och bekräftelse på att ni mottagit ansökan
• Beskriv rekryteringsprocessen och inkludera kontaktinformation
• Länka till er karriärsida eller sociala medier så kandidaten kan hitta mer information om er arbetsplats

Tips: Vi har gjort skapat epost-mallar som du kan använda, läs artikeln här!

3. Screening – objektiv och tidseffektiv

Urvalsprocessen ser ofta väldigt olika ut på olika företag och inkluderar allt från urvalsfrågor, gruppintervjuer, screening- och personlighetstester, arbetsprover eller videointervjuer. Hur ser er rekryteringsprocess ut och är det något ni vill lägga till eller utesluta? För att undvika att använda magkänsla, så är det värt att lägga lite tid på att utvärdera vilka screeningmetoder ni använder för olika roller. Strukturerade videointervjuer är ett exempel på en ny och för många okänd metod, men som kan vara både tidsbesparande och effektiv.

Tänk på:
• Är era nuvarande metoder kompetensbaserade och relevanta för rollen?
• Får kandidaten information om hur det blir utvärderade?
• Vilket värde tillför referenstagning – och när i processen är det relevant?

4. Intervjun – får du och kandidaten den information ni önskar?

För att en intervju ska vara effektiv måste den också vara strukturerad och välplanerad. För att informationen kandidaten delar ska bli så användbar som möjligt är det viktigt att ställa samma frågor till alla kandidaterna i processen. Det ger samma förutsättningar när kandidaterna sedan ska bedömas. Oavsett om man rekryterar mycket eller lite är det viktigt att ha koll på vilka fallgropar man ska undvika.


Kom ihåg följande inför intervjun:
• Försök att undvika det vanligaste psykologiska fallgroparna
• Se över strukturen på intervjun – har ni med alla delar?
• Kom ihåg att återkoppla efter intervjun

5. Avslag och anställning

Det är viktigt att ha respekt för att alla kandidater utom en (i de flesta fall) kommer att få ett negativt svar på sin ansökan någon gång i processen. Även om kandidaten får avslag kan man skapa en positiv upplevelsen av rekryteringsprocessen. Avslag bör därför ges olika baserat på hur långt i processen kandidaten har kommit, både när det gäller anledningen till avslag och vilken kommunikationsform man använder sig av.

Tänk på detta innan du refuserar en kandidat:
• Räcker det att skicka ett mejl, eller bör du ringa? Och hur mycket ska du berätta om orsaken till avslaget?
• Tacka för kandidatens tid och intresse
• Uppmuntra kandidaten att fortsätta följa er på sociala medier


Läs också: Att tacka nej och refusera kandidater

Publicerat 2019-01-18

Ämnen: rekryteringsprocess, kandidater

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla