<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fem saker att tänka på för en mer träffande och lockande platsannons

Det kan vara riktigt knepigt att ta fram en bra platsannons. Kandidater vill ha mycket information, men allt för utförliga arbetsbeskrivningar riskerar att tråka ut och ge färre ansökningar. Vad behövs för en kärnfull och lockande platsannons? Vi listar fem saker att uppmärksamma extra noggrant i annonsen för att attrahera fler och öka träffsäkerheten.

Fem saker att tänka på för att skriva en bättre och mer lockande platsannons

#1 Titel och sammanfattning

Titel på tjänsten sätter stora förväntningar på rollen. Arbetstitel kan förmedla hur mycket erfarenhet som krävs, ungefärlig lönenivå och vilka ansvarsområden som kan tänkas ingå. Exempelvis sänder ”Marketing Manager” och ”Digital marknadsföringsspecialist” helt olika signaler – den ena visar tecken på en chefsposition med högre krav på erfarenhet och ansvar, och den andra en mer tillspetsad kunskap och inriktning.

Ta tid att hitta en träffande titel för tjänsten och se till att rollen stämmer in på branschstandard. Ägna två till tre meningar åt att ge en kort sammanfattning av rollen och förväntningarna.

Läs också: Vässa texten – guide för att skriva bättre jobbannonser

#2 Ansvarsområden och arbetsuppgifter

Det är här kandidaten får en konkret uppfattning av vad jobbet innebär. Ett tips är att lista 5-10 arbetsuppgifter eller ansvarsområden som tjänsten innebär och använda verb för att beskriva handlingen, t. ex. ”ta fram månadsrapporter”. Förmedla också hur ofta något ska genomföras eller hur lång tid det tar så att kandidaten bättre kan leva sig in i en typisk dag på arbetet, exempelvis ”tillsammans med kollegor dagligen packa och skicka leveranser”. 

Läs också: Det här ska du undvika i din nästa jobbannons

#3 Kompetenser och krav

Här är det viktigt att hålla isär skallkrav, krav som kandidaten behöver uppfylla för att kunna ta jobbet, och önskade kompetenser och kvalifikationer. Skallkrav kan exempelvis vara att en läkare har legitimation eller att en taxichaufför har körkort.

Meriterande kunskaper, kompetenser och kvalifikationer är bra att inkludera för att ge en kandidaten en känsla för vad de förväntas ha för erfarenheter och förmågor. Exempel här är att det är meriterande att kunna ett visst orderhanteringssystem, att tjänstens budgetansvar gör att kandidaten bör ha jobbat med ekonomi tidigare eller att rollen kommer att innebära nära kundkontakt och därmed stor social förmåga. 

Läs också: Guide för kompetensbaserad rekrytering

#4 Plats och annan geografisk information

Det är superviktigt att vara tydlig med den faktiska plats där jobbet ligger. Ingår det resor, övernattningar eller att åka ut till kund på uppdrag är det viktigt att informera om det. Tydlighet med vilken stadsdel, och rentav adress, kontoret ligger på gör att kandidaten enkelt kan kolla upp pendlingstid och färdvägar.

#5 Förmåner och lön

Ingen förväntar sig att få lönen svart på vitt i annonsen – men tydlighet om ungefärlig lönenivå sätter rätt förväntningar. Rör det sig om en ingångslön jämförbart med vad denna tjänst brukar få? Ingår provision? Förekommer bonusar eller andra belöningar?

Glöm inte heller att nämna andra förmåner som kommer med tjänsten; exempelvis tjänstebil, extra lång semester, flexibla arbetstider, frukost på kontoret eller friskvårdbidrag.

Har du med allt?

Förutom en träffande arbetsbeskrivning i annonsen är det viktigt att ha med kontaktuppgifter och anpassa innehållet efter målgrupp. Passa på att ladda ner vår händiga checklista för att snabbt se till att allt är på plats.

Är annonsen redo? Ladda ner checklista

Publicerat 2018-01-02

Ämnen: HR, jobbannonsering

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla