<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

5 saker som hjälper dig att välja rätt rekryteringsverktyg

Har du sneglat lite på rekryteringsverktyg på senaste tiden? Funderat på att byta leverantör, eller att för första gången införskaffa ett? Det kan kännas lite som en djungel därute med olika system, moduler och verktyg. Vi tipsar om fem faktorer som hjälper dig att välja rätt rekryteringsverktyg för dina behov.

Fem saker som är bra att tänka på när du utvärderar olika system och rekryteringsverktyg

1) Funktioner

Det mest grundläggande, och viktigaste, i samband med att du utvärderar lösningar är att tänka på de funktioner du vill ha i rekryteringssystemet. Funktionerna ska vara en hjälp för dig när du rekryterar och ska gärna ta över annat manuellt arbete såsom:

 • Återkoppla till kandidater när du mottagit deras ansökan
 • Upprätta en databas på kandidater och intresseanmälningar
 • Enklare leva upp till GDPR
 • Ha mallar för kompetenser och annonser samt att ta fram intervjuguider
 • Sortera kandidater – exempelvis om det är kvalificerade för tjänsten eller inte

Tänk på att olika företag har olika behov – det som kanske är viktigt för ett stort företag med 2000 anställda och 200 rekryteringar om året är sällan detsamma som för ett litet företag. Utforma kraven på funktioner utefter vad just ni behöver.

För att få koll på vilka funktioner just ditt företag behöver i rekryteringssystemet är det bra att gå igenom er nuvarande rekryteringsprocess och om och om igen ställa dig frågan: Är de här momenten något vi vill lösa med en funktion?

Glöm inte heller att tänka på andra perspektiv för de som kommer att använda verktyget. Vad är bra att ha på plats för att möta kandidaten? Vad uppskattar rekryterande chefer?

Se också: Checklista för att ta fram en egen kravspecifikation vid köp av rekryteringssystem

2) Integrationer och bryggor

Tänk på att verktyget ska kunna leka snällt med andra system. Oavsett om det gäller att föra över personaldata till ett HR-system, kunna publicera annonser på olika jobbsajter eller ha en integration med er leverantör av arbetspsykologiska tester är möjligheten till integrationer och bryggor en faktor väl värd att ha i åtanke.

Ta dig tiden att ställa frågor om:

 • Överföring av data från rekryteringsverktyget till personal- eller lönesystem
 • Annonsbryggor och publicering på olika annonskanaler
 • Att kunna ha med jobblista på intern eller extern karriärsida 
 • Andra integrationer och möjligheter som finns på plats

3) Användarvänlighet

Tänk på att det är olika typer av personer som kommer att använda systemet: rekryterare som kollar i verktyget flera gånger i veckan, och sällananvändare som bara loggar in någon gång ibland (tänk: rekryterande chefer).

Rekryterande chefer bör kunna använda verktyget utan allt för mycket krångel eller långa utbildningar. Samtidigt ska du som rekryterare med ett större behov av kraftfullt systemstöd och möjlighet till flexbila inställningar inte behöva tumma på din kravbild.

Ett stort plus är om verktyget är tillräckligt flexibelt för att ge all den funktionalitet du som rekryterare behöver för att underlätta ditt dagliga arbete samtidigt som det går att stänga av eller dölja delar av systemet för sällanvändare.

Det finns en rad olika sätt att kolla användarvänligheten på:

 • Be om en demo
 • Hör efter om det är möjligt att testa verktyget
 • Ställ direkta frågor eller kolla på instruktionsguide

4) Support

Vem kan du vända dig till med frågor eller problem? Att kolla upp support är en viktig del av utvärderingen. De flesta har sektioner för frågor och svar eller guider låst för icke-användare, men du ska inte skämmas för att fråga om:

 • Förväntad svarstid på frågor till support
 • Guider eller introduktionskurser för att använda rekryteringsverktyget
 • Om det finns en dedikerad kontaktperson att vända sig till för vägledning och råd

5) Kostnad

Ja, det kostar att köpa ett rekryteringsverktyg. Pris mellan olika verktyg hänger ofta ihop med tillgängliga funktioner, möjligheter till support och flexibilitet i systemet. Det är sällan en bra idé att köpa det billigaste systemet utan att först säkerställa att det kan leverera på de tidigare nämnda 4 faktorerna som ditt företag behöver. Risken är annars att man fastnar med ett otympligt system som:

 • Inte har stöd för de funktioner ni faktiskt behöver
 • Inte lever upp till GDPR eller krav på IT-säkerhet
 • Inte fungerar väl med integrationer och bryggor som ni vill ha

När du tacklar kostnadsfrågan är det alltså viktigt att sätta priset i relation till ert behov och utvärdera vad du faktiskt får för pengarna. Tänk också på om det finns möjlighet för er att växa tillsammans med systemet.

Lite mer hjälp på vägen för att hitta rätt verktyg för er

Som en del av fem tips ovan på saker att tänka igenom när du kollar på rekryteringssystem vill vi också rekommendera att du skapar en kravspecifikation. Kravspecifikationen kan vara till hjälp för att få en överblick av vilka funktioner ni vill ha, och vilka som är mer eller mindre viktiga för just er när ni väljer mellan olika verktyg och system. 

Osäker på var du ska börja? Vi har skapat en mall du kan ladda ner och utgå ifrån.

Ladda ner checklista för kravspecifikation av rekryteringssystem

Publicerat 2017-10-31

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla