<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fem snabba med Irina Backman – Årets rekryterare

Tack vare sitt brinnande intresse för rekrytering och med starka åsikter som också utmanar branschen, sitt sätt att pusha oss som leverantör där hon ser till att vi alltid står på tårna samtidigt som hon driver sin egen organisation till modern rekrytering tilldelades Irina Backman, teamledare på HR-avdelningen på Migrationsverket, under årets upplaga av ReachMee-dagen priset Årets rekryterare. För oss ett självklart val och det var med ett sant nöje vi sedan fick möjligheten att ställa våra fem snabba frågor till henne. Så här svarade Irina på dem…

Fem snabba med Irina Backman – Årets rekryterare

1. Vilken väg har du tagit för att komma till där du är idag?

Jag har efter mina studier arbetat brett med HR inom den privata sektorn i många år, bl. a som konsultchef, rekryterare, karriärcoach och områdeschef. Har alltid varit nyfiken på myndighetsvärlden och bestämde mig hösten 2015 för att tacka ja till rollen som rekryteringsspecialist på Migrationsverket. Jag lockades av att få bidra till ett högre syfte, att förhålla mig till lagar och förordningar på ett annat vis och att jobba centraliserat i ett team. Vi har sen min start tillsammans med myndighetens chefer och externa leverantörer rekryterat över 5000 medarbetare – något jag är superstolt över. Idag har jag ynnesten att jobba som teamledare för ett gäng fantastiskt kompetenta specialister och jag skulle nog säga att det framför allt är mitt starka engagemang för kompetensförsörjning och utveckling som tagit mig till denna roll.

2. Vilken är, enligt dig, den viktigaste trenden inom rekrytering just nu?

Fler och fler organisationer och särskilt rekryterare förstår vikten av en strukturerad (kompetensbaserad) och evidensbaserad process, en trend jag hoppas håller i sig. Jag kan även se att man i allt större utsträckning slopar det traditionella ansökningsförfarandet med cv och ansökningsbrev och i stället satsar mer på urvalsfrågor, tester och i vissa fall även rekryteringsspel. Processerna är idag också i flera steg automatiserade och dialogen med kandidat och beställare är mer transparent vilket är bra. Jag tycker att det är oerhört befriande att vi kommit så pass långt med rekrytering att de allra flesta idag faktiskt fattar objektiva och motiverade beslut i stället för att gå på sin magkänsla eller på förutfattade meningar.

3. Hur arbetar ni på Migrationsverket med att attrahera talanger ?

Det finns ett stort intresse för oss som arbetsgivare när det gäller våra huvudsakliga målgrupper. Som alla myndigheter har vi en ordentlig resa att göra för att utveckla vårt arbetsgivarvarumärke. I dagsläget gör vi begränsade punktinsatser för särskilt svårrekryterade målgrupper genom kampanjer och annonsering i riktade kanaler. Vi deltar också i viss mån vid arbetsmarknadsdagar på tex högskolor och universitet. Personligen verkar jag för att göra oss mer synliga på LinkedIn – förhoppningsvis lockar det åtminstone något ny att söka sig till Migrationsverket.

4. Varför ska man välja er som arbetsplats?

För att det är spännande och utmanande att arbeta här, dessutom fyller vi alla en viktig samhällsfunktion. En vanlig föreställning är att det är tråkigt, byråkratiskt och fyrkantigt att jobba på en myndighet men så är det definitivt inte hos oss!

5. Vad vet du idag som du önskar att du visste på ditt första jobb?

Att olikheter bidrar till trivsel, resultat och utveckling. När jag var ung ville jag gärna jobba med likasinnade. På Migrationsverket är vi väldigt olika och det genererar så mycket positivt.

Läs också "Fem snabba med..."

Publicerat 2017-11-16

Ämnen: ReachMee, HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla