<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fem snabba med Elin Filipp – HR Manager om rekryteringsutmaningar

Elin Filipp är vår alldeles egna HR Manager som älskar AI, botar och att prata sourcing. Vad gör egentligen en HR manager på ReachMee? Och vad tycker Elin är den viktigaste trenden inom rekrytering just nu? Det och lite mer svarar Elin på i vårt koncept ”fem snabba med…”.

AI, botar och att prata sourcing och andra rekryteringsutmaningar

 

Vad jobbar du med, och vilken väg har du tagit för att komma till där du är idag?

Jag är HR Manager på ReachMee för alla våra kontor i Sverige, Norge och Finland vilket är en bred och rolig roll. Som bolag växer vi väldigt mycket och därför ligger det ett stort fokus på att rekrytera och onboarda alla nya kollegor tillsammans med Linnéa som jobbar med Talent Acquisition hos oss. Jag gick personalvetarprogrammet i Umeå och började min HR-karriär som extern IT-rekryterare och var sedan med och startade upp en HR-funktion från noll. De senaste åren har HR-tech och employee experience varit något som drivit mig och jag kommer till min rätt när jag får tid för att testa nya saker och vara innovativ i mitt arbete.

 

Vilken är, enligt dig, den viktigaste trenden inom rekrytering just nu?

Jag ser en trend i att fler och fler börjar förstå att det är arbetstagarnas marknad och utformar sina processer efter det. Det ställs vissa krav för att man ska lyckas uppfylla sina rekryteringsbehov och hitta de bästa kandidaterna, samt att tiden när blev ”ghostad” av ett företag förhoppningsvis är förbi. För att lyckas idag behöver man sätta rätt förväntningar, vara öppen och inse att man möts i rekryteringsprocessen på lika villkor. 

 

Vad är den största utmaningen för HR och rekrytering de kommande fem åren?

Det låter som en klyscha men tyvärr är svaret digitaliseringen, vilket det har varit ett tag nu. Generellt ligger HR fortfarande långt bakom andra funktioner i digital utveckling samtidigt som det inom området finns många arbetsuppgifter som skulle passa att digitalisera. Allting utvecklas väldigt snabbt nu, speciellt inom automation och AI, och det är flera företag som redan har robotar för att screena, headhunta och intervjua. 

 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Jag har verkligen hittat rätt arbetsplats och tycker att själva kulturen här är det bästa. Det händer alltid mycket, vi växer snabbt och alla på företaget förstår och är intresserade av HR-frågor. Det gör mitt jobb både lättare och roligare! 

 

Vad är dina bästa tips för att hitta kandidater till svårrekryterande roller?

Det finns två saker som många missar men som är det viktigaste för att få många svar när du searchar och headhuntar. Det ena är att lägga lite extra tid för att vara personlig och att skriva ett anpassat mejl till den du kontaktar. Den andra är förvånansvärt nog att följa upp med de du kontaktat, både för att det är lätt att missa att svara om man ofta blir kontaktad men även för att visa att det inte är ett massmail och att ge känslan av att ”Det är just DIG jag vill ha kontakt med och jag väntar på ditt svar”.

 

Läs också "5 snabba med..."

Fem snabba med Maja Lindström – rekryterande chef och produktägare
Fem snabba med Jessica Hovander – Samarbete som framgångsfaktor
Fem Snabba med Mathias – löser utmaningar inom rekrytering
 


 

Publicerat 2019-05-10

Ämnen: HR, digitalisering

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla