<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fem snabba med Josefin Malmer – rekrytering som hjärtefråga

Även fast semestern precis tagit slut fick vi, en för den här sommaren sällsynt varmt torsdag, möjlighet att ringa upp Josefin Malmer, konsult och ansvarig assessment på Wise Professionals. Vi hoppade över semester- och väderprat och dök direkt in i ämnet rekrytering. Ett ämne som tydligt ligger henne varmt om hjärtat. Så här svarade Josefin på våra fem snabba...

Fem snabba med Josefin Malmer – rekrytering som hjärtefråga

1. Vilken väg har du tagit för att komma till där du är idag?

Jag började min karriär inom bemanningsbranschen, som så många andra av mina kompisar som också läste på personalvetarprogrammet. Men till skillnad från de flesta av dem har jag sedan fastnat inom rekryteringsområdet. Idag älskar jag att säga att jag är en ”passionerad rekryteringsnörd”. Efter min start i bemanningsbranschen blev det en kortare period på ett år inom Employer Branding-frågor och därefter drygt tre år på Assessio med stort fokus på evidensbaserade metoder och arbetspsykologiska testverktyg.

Sedan tre år tillbaka jobbar jag på Wise Professionals med att utveckla och leverera tjänster för de av våra kunder som hanterar sina rekryteringar ”in house”. Jag och mina kollegor hjälper exempelvis till med att välja rekryteringssystem och testleverantör, med att ta fram kompetensprofiler och design av rekryteringsprocesser, och vi utbildar också både HR och rekryterande chefer inom kompetensbaserad rekrytering. Jättekul är det!

2. Vilken är, enligt dig, den viktigaste trenden inom rekrytering just nu?

Trenden är – tack och lov – att rekrytering är en fråga för företagens högsta ledning. Kompetensförsörjning har blivit affärskritisk! Därmed läggs äntligen större fokus och mer resurser på att få till en bra rekryteringsprocess för verksamheten. Den här trenden bekräftas av alla de uppdrag som jag och mina närmsta kollegor får gällande hur organisationer ska jobba mer strategiskt med rekrytering men också förfrågningar kopplat till Talent Aquisition Managers och rekryteringskonsulter. Det är högtryck för duktiga rekryterare och många företag som jag träffar bygger upp stora interna rekryteringsavdelningar för att hantera alla företagets rekryteringar själva.

3. Hur arbetar ni med att attrahera talanger?

Vi vill på alla sätt visa upp hur vi arbetar med rekrytering. Vi tror att genom att visa hur vi gör, attraherar vi rätt talanger till oss – personer som delar vår syn på rekrytering. Genom seminarier, webinarier, nätverksträffar, bloggar, inlägg på sociala medier, white papers och annat visar vi vad kompetensbaserad rekrytering betyder och står för hos oss på Wise Professionals. Det är kul att se hur det har gett resultat. En talang inom rekryteringsområdet söker sig ju till en aktör som är seriös och påläst. Så tänker vi. 

Utöver det har vi Camilla, vår vice VD, som också ansvarar för People & Culture. Vi har en mycket stark och härlig kultur som vi värnar om och gärna delar med oss av. När andra får ta del av den, vet vi att känslan den skapar attraherar rätt typ av talanger till oss.

4. Vad är ditt bästa rekryteringstips?

Testa att söka jobb hos dig själv! Hur är det, egentligen? Hur känns det? Hur smidigt funkar det att skicka in en ansökan? Hur bemöts jag som kandidat i alla steg genom processen? Och speglar rekryteringsprocessen verkligen vilka vi är som arbetsgivare? Många företag lägger mycket vikt vid, och pengar på, att skapa attraktion kring sig själva genom olika employer branding-satsningar. Sedan möts kandidaterna av någonting helt annat när de väl blivit intresserade och söker jobbet. Rekryteringsprocessen är företagets Employer Brand i praktiken. Testa hur det känns, och om du inte är nöjd – se till att rätta till det.

5. Vilken är den konstigaste frågan du fått på en intervju?

”Om du var ett djur, vilket djur skulle du vara då?”

Läs också "Fem snabba med..."

Publicerat 2017-08-31

Ämnen: ReachMee, HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla