<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fem snabba med Katarina Riml – chef för Attrahera och Rekrytera på Solna stad och personen bakom begreppet ”PT i rekrytering”

En lagom tidig torsdagsmorgon i slutet av januari fick vi äran att börja dagen tillsammans med Katarina Riml, chef för enheten Attrahera & Rekrytera på Solna stad. Ett för oss välkänt ansikte som bland annat var med oss på mässan Personal & Chef förra året där hon talade om hur en PT i rekrytering kan hjälpa rekryterande chefer. Så här svarade Katarina på våra fem snabba…

5 snabba frågor med Katarina Riml från Solna stad om rekrytering

1. Vilken väg har du tagit för att komma till där du är idag?

Jag har arbetat inom både privat och offentlig sektor, och har varvat generalistroller med specialistroller inom framför allt kompetensförsörjning och ledarutveckling. Tillsammans har det gjort att jag landat i den roll jag har idag, där jag tycker att jag har nytta av mina erfarenheter från de olika delarna av HR-området men också min spetskompetens inom kompetensförsörjningsområdet.

2. Vilken är den viktigaste trenden inom rekrytering enligt dig?

Jag tycker att det är både spännande och väldigt viktigt, och det gör mig glad, att det pratas allt mer om vikten av fördomsfri rekrytering. Kompetensbaserad rekrytering – något jag verkligen brinner för – är allt oftare uppe på agendan idag men också avidentifierade CV.n, screeningtester och andra verktyg för att rekrytera fördomsfritt. Det handlar om att få syn på sin egen subjektivitet och att sluta gå på magkänslan.

Det som känns spännande är att jag tycker att diskussionen förs på ett annat sätt än tidigare, med utgångspunkten att vi faktiskt inte har råd att välja bort kandidater på fel grunder. För att vi ska kunna hitta rätt kompetenser måste vi ha en öppenhet i rekryteringsarbetet och vi kan inte sortera bort personer baserat på omedvetna fördomar och föreställningar.

3. Vad vet du idag som du önskar att du visste på ditt första jobb?

På ett personligt plan är det vetskapen om att jag inte behöver kunna allt, ha svar på alla frågor direkt. På ett mer generellt plan är det insikten om att rekrytering inte handlar om vem som har den bästa magkänslan, att genom ett handslag kunna avgöra om en person är rätt för jobbet eller ej. Det handlar i stället om att ha bra processer och att använda rätt verktyg för att kunna bedöma kandidater utifrån en kravprofil.

4. Vad är det roligaste ni gör på din arbetsplats just nu?

Jag har efter årsskiftet fått ansvar för en ny enhet, Attrahera & Rekrytera, som kommer att jobba med hela kompetensförsörjningsområdet. Till den enheten rekryterar vi två rekryterare, och jag är just nu mitt uppe i den rekryteringsprocessen. Det är verkligen kul att få rekrytera till sig själv, och extra spännande – och lite läskigt – att rekrytera just rekryterare!

5. Varför ska man välja Solna stad som arbetsplats?

Jag kan känna frustration över de fördomar som finns om kommuner som arbetsgivare. Många missar att det är otroligt spännande arbetsgivare där det vi gör är meningsfullt och spelar en viktig roll i människors liv. Det som slog mig när jag började i Solna stad, och som jag inte hade tänkt på innan, var att det inte finns en kärnverksamhet utan flera. Hos oss jobbar förskollärare, undersköterskor, bibliotekarier, planarkitekter och upphandlare – för att bara nämna några yrkesroller. Det ställer krav på oss som jobbar med HR och skapar en komplexitet när vi ska attrahera och rekrytera nya medarbetare. Det är utmanande och gör mitt jobb roligare – jag kan verkligen rekommendera kommunen (och då särskilt Solna stad) som arbetsplats!

 

Läs också "Fem snabba med..."

 

Publicerat 2017-02-10

Ämnen: ReachMee, HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla