<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fem snabba med Kim Stridsberg – resan med "det blå Kjelle-tåget"

Trots fullbokade scheman fick vi ändå möjlighet att stjäla lite dyrbar tid av Kim Stridsberg, HR-Medarbetare på Kjell & Company för att prata rekrytering och karriär. Kim delade öppenhjärtigt med sig av sin resa på Kjell & Company, även kallat ”det blå Kjelle-tåget”, men också om sin syn på vad som är viktigt inom rekrytering just nu och hur de jobbar för att attrahera talanger. Så här svarade Kim på våra fem snabba…

Fem snabba med Kim Stridsberg – resan med "det blå Kjelle-tåget"

1. Vilken väg har du tagit för att komma till där du är idag?

Jag hoppade på ”det blå Kjelle-tåget” 2004 som 20 åring. Vid den tidpunkten var det enbart 9 butiker totalt och jag hade ingen aning om vart resan skulle föra mig. Första tjänsten var som säljare nere i Lund och efter ett par dagars ren skräck bakom kassan lyckades fantastiska kollegor övertala mig om att det faktiskt var ett roligt yrke – när man väl kommit in i det. Samma år hjälpte jag en vän att flytta till Stockholm och påpekade skämtsamt att jag också skulle flytta till Stockholm så snart Kjell & Company öppnar där. Jag trodde inte för ett ögonblick att det skulle ske enbart ett halvår senare.

Sedan dess har jag hunnit arbeta som butiksbyggare, som stöd till nyanställda vid nyöppnade butiker och butikschef. 2012 fick jag ett samtal från dåvarande personalchefen som undrade om jag inte ville ha ett jobb på HR-avdelningen och där har jag sedan dess varit kvar.

2. Vilken är, enligt dig, den viktigaste trenden inom rekrytering just nu?

Vi har idag en, i våra ögon, enkel men professionell process där vi lägger stor vikt vid att inte bli för komplicerade för sakens skull. ”Människan” ska få mest plats i vår process, det är extra viktigt i vår värld där vi till största del rekryterar unga säljare. Med det sagt: jag fullkomligt älskar att CV:t på många sätt ifrågasätts och tanken ”det är inte vad du har gjort utan vad du kan göra framåt” linjerar starkt med vår filosofi. Vi söker fantastiska människor som trivs med andra människor och teknik! I vår rekryteringsprocess tog vi nyligen bort just kravet på CV/personligt brev och har nu valt att ha det som valbart – vår känsla hitintills är att det är helt rätt.

3. Hur arbetar ni med att attrahera talanger?

Nummer ett för oss är att våra kunder även är potentiella medarbetare och såklart tvärtom. Den bästa reklamen för ett företag är människorna som redan arbetar där. Jag kan stolt säga att vi har fantastiska reklampelare i våra säljare som varje dag levererar lösningar och service i världsklass till tusentals människor. Vid sidan om detta är framförallt utbildning, intern utveckling och gemenskap våra främsta grenar. Utbildningsprogrammet, som innefattar både teknik och sälj, påbörjas för en säljare redan från första minut i butik genom ett introduktionspaket och i mer organiserade utbildningslösningar redan från första månaden.

På utvecklingsbiten kan vi stolt säga att ca 80% utav våra ledare idag är internt rekryterade, och just internrekrytering är en stig vi är övertygade om att fortsätta på. Idag är det inte ovanligt med en flytt till exempelvis Skåne, där huvudkontoret ligger, eller till Norge för att anta nya utmaningar. I övrigt har vi kollektivavtal och bonussystem för säljare och butikschefer.

4. Vad är ditt bästa rekryteringstips?

Mitt absolut bästa tips är att våga frångå din ”struktur” i intervjurummet! Jämförbarhet och struktur är viktigt men att vända en nervös/obekväm kandidat till trygg och bekväm kan göra det möjligt att se talangen bakom nervositeten. Jag anser att det är min uppgift som rekryterare att göra mötet till bästa möjliga. Ta ett steg åt sidan och lämna utrymme för andra ämnen än just det som rör kravspecifikationen – varför inte prata om kandidatens hobby ett tag om det får personen att slappna av!

5. Vad vet du idag som du önskar att du visste på ditt första jobb?

Bra fråga! Vissa beslut måste ibland få ta tid och kan inte alltid hända på en gång. Jag tycker verkligen det är en kvalité att under press ta bra beslut men det är en minst lika stor konst att, när tiden ges, kunna bromsa och återkomma med ett väl avvägt beslut. Hellre genomtänkt och bra än snabbt och slarvigt.

Läs också "Fem snabba med..."

Publicerat 2017-05-24

Ämnen: ReachMee, HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla