<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fem snabba med Maja Lindström – rekryterande chef och produktägare

Vi inleder vår intervjuserie "Fem snabba..." året 2018 med att prata med Maja Lindström, Chief Product Officer på ReachMee. I rollen som produktchef och med en lång bakgrund inom att utveckla digitala produkter har hon både erfarenhet av att bli värvad och att själv sitta med rekryterarhatten. De frågorna vi ställde till henne, och hennes svar, hittar du längre ner.

Fem snabba med Maja Lindström – rekryterande chef och produktägare

1. Vilken väg har du tagit för att komma till där du är idag?

Jag läste till civilingenjör i datateknik och tog min examen strax efter att den första webbrowsern såg dagens ljus. Jag har alltid varit intresserad av och nyfiken på hur ny teknik kan lösa gamla problem, och mötet mellan teknik och människor. Därför har jag oftast arbetat i entreprenörsdrivna företag och startups som drivs av starka idéer om hur man kan förändra människors liv med hjälp av teknik, och de senaste 15 åren har det handlat om att utveckla digitala produkter som produktägare och produktchef.

2. Vilken är den viktigaste trenden inom rekrytering enligt dig?

Digitaliseringen har ju varit en trend länge, men olika företag har förstås kommit olika långt i sin resa. Digitaliseringen har dock bara börjat och den som är snabbast att anamma nya arbetssätt kommer att ha en stor konkurrensfördel, särskilt när det gäller att attrahera den yngre generationen på arbetsmarknaden. Det som händer nu är att det inte räcker att kunna ansöka och hantera ansökningar digitalt, utan vi förväntar oss att datorerna ska kunna hjälpa oss att fatta bättre beslut. Mängder av nya nischade produkter som löser delar av detta dyker nu upp på marknaden, och den som verkligen vill vara i framkant behöver vara beredd på att kombinera olika tekniska lösningar, eftersom ingen helhetslösning kan vara först med allt nytt.

Här ser jag att det är superviktigt för oss på ReachMee att bygga vår produkt för att snabbt och enkelt kunna integreras med olika produkter som löser delar av rekryteringsutmaningen, så att våra kunder kan ha en stabil plattform för sitt experimenterande med nya grepp.

3. Vad vet du idag som du önskar att du visste på ditt första jobb?

Att de som pratar minst ofta är de som vet mest. Det är nästan alltid värt att vänta in den som inte alltid upphäver sin stämma och se till att alla faktiskt kommer till tals. Det är en utmaning för mig som gärna pratar själv och något jag fortfarande jobbar på.

4. Vad är ditt bästa rekryteringstips?

Eftersom min bakgrund inte är inom HR, men jag däremot har varit och är rekryterande chef, så vill jag rikta mitt tips till andra rekryterande chefer, baserat på egna misstag. Mitt tips är att vara noga med kravprofilen, ha is i magen och tro på att du kommer att hitta och kunna attrahera den person som du söker. Ju tydligare krav du har formulerat, desto lättare är det att göra en strukturerad utvärdering och att hålla fast vid dem. Att börja pruta på sina krav för att komma i mål med en rekrytering är bland det kostsammaste man kan göra som rekryterande chef.

5. Vad är det viktigaste för att du ska trivas på en arbetsplats?

När jag var yngre hade jag definitivt svarat kollegorna, då var det viktigt att ha kompisar på jobbet. Men nu skulle jag säga att det viktigaste för mig är att det finns en kultur och värderingar som främjar förändring, utveckling och initiativtagande, där människor vågar testa nya saker utan att vara rädda för att misslyckas. 

Läs också "Fem snabba med..."

Publicerat 2018-01-16

Ämnen: ReachMee, HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla