<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fem snabba special med Niclas Axelsson – försäljning och rekrytering av säljare

Inför ett gemensamt event fick vi möjlighet att prata mer med Niclas Axelsson, Managementkonsult på ProSales, om hans syn på rekrytering och försäljning. Vi landade snabbt i intressanta paralleller mellan att attrahera kandidater och försäljning till kund. Men också om hur bättre insikt i försäljningen kan ge en fingervisning för vilken typ av säljare som passar bolaget bäst. Det här var Niclas svar på våra fem snabba...

Niclas Abrahamsson från ProSales pratar om parallellerna med att rekrytera säljare och försäljning

1. Vilken väg har du tagit för att komma till där du är idag??

Mitt arbetsliv startade på ett materiallaboratorium i en mellansvensk bruksort. Där lärde jag mig mycket om kunden och dennes utmaning. Det var också där som jag för första gången fick upp ögonen för försäljning. Det var som en ny värld öppnade sig! Jag gick vidare i olika säljroller innan jag helt bytte bransch och hoppade på ett jobb inom idrott. Där pratade vi mycket om prestation. Vad är egentligen prestation? Hur presterar man? Vad skiljer de som presterar bäst mot andra som inte gör det och vilka effekter kan du uppnå med hjälp av coachning?

Min samlade kunskap om försäljning, prestation och coaching ledde mig sedan vidare till jobbet som managementkonsult på ProSales. ProSales är ett konsultbolag inom sälj- och affärsutveckling som bedriver egen forskning inom försäljning. En biprodukt från denna forskning blev SaaS-tjänsten ProSales Win-Loss för utvärdering av vunna och förlorade affärer ur ett kundperspektiv. En tjänst som tilltalade mig mycket. Att få jobba i gränslandet mellan siffror, beteenden och prestation är något av det häftigaste jag varit med om.

2.  Som proffs på försäljning, vad tycker du är viktig att tänka på vid rekrytering av säljare?

Det är viktigt att göra sin hemläxa innan man söker kandidater. Det gäller att utifrån kunders köpbeteende kartlägga och förstå vilka kompetenser och personligheter som kommer att prestera bra. Då vet man vilket typ av säljare som passar för just ens egna verksamhet och försäljning.

3. Hur arbetar ni på ProSales med att attrahera talanger ?

Vi är nystartade, men har ett tankesätt när det gäller att attrahera talanger som påminner om hur vi vill attrahera våra kunder. Det vill säga att vara relevant för våra kandidater genom content marketing, ett synsätt där vi fokuserar på att kandidaterna hittar oss genom t.ex. white papers, sociala medier och sökordsoptimering. Vi håller kontakten med kandidaterna genom exempelvis LinkedIn för att hålla deras intresse på topp till dess det är aktuellt med en rekrytering. Likadant som med försäljning jobbar vi alltså med inbound marketing och lead nurturing.

4. Vad upplever du som den största utmaningen med att rekrytera säljare?

Den största utmaningen vid rekrytering av säljare upplever jag är själva identifieringen av kandidaten. Alltså, när jag känner till önskad personlighet och kompetens, hur identifierar och säkerställer jag att min kandidat uppfyller dessa, utan att kostnaden drar iväg.

5. Vilken är den största myten om säljare?

Den största myten om säljare är att en högpresterande säljare ska vara extremt glad och extrovert. Studier visar istället att det är arbetsamma och disciplinerade personer som jobbar systematiskt, dvs att de sköter administration exemplariskt såsom att uppdatera CRM och fixa reseräkningar direkt, som lyckas bäst.

Läs också "Fem snabba med..."

Publicerat 2017-09-12

Ämnen: ReachMee, HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla