<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fem snabba med Robert Ventura - vad gör egentligen en scrum master?

Nu har det blivit dags för Robert Ventura, vår alldeles egna scrum master att få svara på några frågor i vårt koncept "fem snabba med...". Robert är vår första och enda scrum master och i denna artikel får ni veta lite mer om hur han hamnade på ReachMee, hans bästa tips på effektiv teambuilding och vad de bästa med hans jobb är. Så här svarade Robert på våra fem snabba...

Bild på  Robert Ventura

Vad jobbar du med?

Jag jobbar som scrum master (eller agil coach) och är den första och enda på ReachMee med den rollen. Det är en bred roll där jag primärt jobbar med process och kultur för att ständigt förbättra våra arbetssätt och hjälpa våra utvecklingsteam att bli självorganiserande. Rollen kan ibland låta väldigt diffus när man beskriver den, men det finns stora likheter vad en scrum master gör och de proaktiva åtgärder som HR jobbar med.

Vilken väg har du tagit för att komma till där du är idag?

Efter en teknisk utbildning på KTH arbetade jag några år som utvecklare, och sedan några år till som projektledare innan jag på riktigt fick upp intresset för agil metodik. Under resans gång kändes det inte riktigt som att jag visste vart jag var på väg, men i efterhand så känns det som att pusselbitarna passar perfekt!

Vilken är, enligt dig, den viktigaste trenden inom rekrytering just nu?

Givet min roll så måste jag såklart säga agil rekrytering! Jag tycker att det är superspännande att se hur de agila processer som vi i tech länge arbetat med nu har börjat sprida sig ut i organisationen och det verkar fungera särskilt bra med både agil HR och agil rekrytering.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Kanske lite klyschigt, men att jobba med människor, på riktigt. När jag arbetade som utvecklare så blev jag ofta den i teamet som gick på lite fler kundmöten eller pratade lite mer med projektledaren. Jag tänkte också att det skulle bli mer människofokus när jag gick över till projektledning, men det prioriteras lätt ner till förmån för budgetar och tidsplaner istället. Som scrum master får jag jobba med de roligaste delarna av ledarskap och förändringsarbete, och på ett mindre företag som ReachMee känner jag även att jag kan vara med och påverka och samarbeta över avdelningsgränserna och hela vägen upp till ledningsgruppen utan att känna av några barriärer.

Vad är dina bästa tips för teambuilding?

Underskatta inte det dagliga arbetet! Ett team som fikar och äter lunch ihop är värt mycket mer än en teambuildingövning en gång i halvåret. Se även till att det finns möjligheter att umgås dagligen över team- och avdelningsgränserna. Om det inte sker automatiskt kan man hjälpa till genom att organisera en regelbunden fredagsfika, eller kanske ett lotteri där jobbet bjuder några slumpmässigt utvalda kollegor på lunch tillsammans. Retrospectives är också ett oerhört effektivt sätt för ett team att lära känna varandra och för att förbättra sina arbetssätt. Kortfattat är det ett regelbundet möte där teamet blickar tillbaka för att bygga samsyn och hitta förbättringsområden att jobba på. I mina team kör vi detta möte var tredje vecka, men man kan göra det ännu oftare beroende på hur teamet och arbetet ser ut.  

Mer om Robert hittar du på hans LinkedIn-profil, besök den gärna och säg hej!

Läs också:

Fem snabba med Maja Lindström – rekryterande chef och produktägare
Fem snabba med Josefin Malmer – rekrytering som hjärtefråga
Fem snabba med Emma Karlsson – rekryteraren som bytte sida

Publicerat 2019-04-05

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla