<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fem tips för att fylla på kandidatbanken

För att inte behöva börja från noll vid varje rekrytering är en egen kandidatbank ett utmärkt verktyg för att försäkra sig om att det finns kandidater av intresse. Databasen kan innehålla allt från CV och kontaktuppgifter till en lista över toppkandidater att ta direkt kontakt med när det finns lediga tjänster. Allt för att få fler ansökningar och hitta rätt person. Vi ger dig fem tips för att fylla på i din kandidatbank.

Tips för rekrytering! Fem sätt att fylla på i kandidatdatabasen

1. Ta upp kontakten med tidigare sökande

Personer som tidigare sökt jobb hos er är utmärkta kandidater att ta en andra titt på. Speciellt om de varit involverade i en rekryteringsprocess där de kommit ganska långt. Hitta silvermedaljörerna och håll kontakten, återengagera dem och uppmana dem att söka när en ny tjänst finns tillgänglig. 

 • Tidigare kandidater har redan utryckt intresse av att jobba på ditt företag 
 • Har du nyligen haft kontakt i en annan rekrytering har du kvar underlag för en kortare beslutsprocess

2. Arbeta smart med intresseanmälningar 

Håll kandidatbanken levande med intresseanmälningar. Spontanansökningar är ett utmärkt sätt att fylla på banken med kandidater som är intresserade av att jobba på ert företag. Anmälningarna kan användas för att tillföra nya intressanta kandidater till databasen, fånga topptalanger och börja bygga en relation med talanger. 

 • Sökande är intresserade av företagskulturen eller arbetsgivarvarumärket
 • Möjlighet att få in intressanta kandidater även när det inte finns en aktuell rekryteringsprocess

3. Rekommendationer från anställda

Att låta medarbetare tipsa vänner och familj i sitt nätverk när det finns lediga tjänster är ett säkert sätt att säkerställa att annonsen sprider sig och bidrar till ett gott rykte. På samma sätt är det en möjlighet att låta medarbetare tips och ge rekommendation om personer i deras nätverk som ni på HR kan vara intresserade av. Sourcing lett av anställda helt enkelt. 

 • Få tips om kandidater som kan vara värda att starta en dialog med 
 • Ett sätt att nå passiva kandidater

4. Blicka framåt och skapa kontakt med studenter

Beroende på vilka typer av roller ni ofta söker kan kontakt med studenter vara ett ovärderligt sätt att fylla på i kandidatbanken. Studerande som går yrkesprogram letar praktik, och de som strävar mot en examen söker möjligheter att bygga på sitt CV och hitta företag att skriva uppsats för.  

 • Dagens studenter är morgondagens jobbsökare 
 • Chans att snappa upp toppkandidater innan de kommer ut på arbetsmarknaden
 • Möjlighet att utveckla en långvarig relation 

5. Event och mingel 

Att anordna öppet hus, mingelträffar eller medverka på andra typer av event är ett bra sätt att träffa arbetssökande och potentiella kandidater. Se till att följa upp kontakten och identifiera intressanta kandidater. De är värda att bygga vidare en relation med, uppmana att söka lediga tjänster eller ta kontakt med utvalda kandidater som ni vill ta med i en pågående rekrytering. 

 • Få kontakt med ett stort antal jobbsökande vid ett enskilt tillfälle 
 • Möjlighet att skapa en långvarig relation och fylla på CV-databasen med intressanta kandidater

Fler tips

Vi har sammanställt tipsen ovan tillsammans med ytterligare råd för hur du kan nå nya kandidater. I guiden Rekrytera passiva kandidater hittar du också rekommendationer för hur du når talanger som inte aktivt söker jobb och hur du kan tänka kring kanalval.

Ladda ner: Guide för att rekrytera passiva kandidater

Läs också

Publicerat 2017-07-04

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla