<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fler kandidater med enklare ansökningsprocess

Rapporter, artiklar och goda råd för rekryterare säger att en enklare ansökningsprocess är nyckeln för att få fler kandidater att ansöka. Men vad innebär det egentligen i praktiken? Kortfattat kan det sammanfattas med att förenkling till stor del hänger på ansökningsformuläret och hur snabbt och enkelt det är för kandidaten att fylla i.

Fler kandidater med en lättare ansökningsprocess och ett kortare, och bättre utformat, ansökningsformulärKomplicerat ansökningsformulär ger färre ansökningar

Formuläret är till för att enkelt samla nödvändig information för dig som rekryterar i format som är lätt att överblicka. Problemet är att vissa kandidater avbryter sin ansökan om formuläret är allt för omfattande, inte går att fylla i smidigt med en mobiltelefon eller har andra irriterande moment.

Irritationsmoment för kandidater:

 • Kandidaten missar att fylla i ett fält och klickar på skicka, men det går inte iväg. All data nollställs och den sökande måste fylla i allt igen.
 • Onödiga frågor. Varför ska jag fylla i vilket land jag bor i om jag redan angett adress och postnummer?
 • Att ansökningsformuläret inte fungerar på en mobiltelefon. Allt fler söker jobb från sin smarttelefon eller surfplatta.
 • Omfattande formulär där information som ändå framgår i CV (erfarenheter, tidigare jobb eller kompetenser) ska skrivas in i separata fält.
 • Tvingande fält med frågor som kan upplevas för personliga eller ses som diskriminerande. Exempelvis frågor om civilstånd, kön, ifall någon har barn, ålder eller funktionsnedsättning.

En timme i kandidatens skor

När sökte du jobb hos dig själv senast? Att med jämna mellanrum själv testa sitt ansökningsförfarande är ett bra sätt att se ansökningsformuläret med nya ögon. Något många glömmer av är hur det kan kännas att sitta och söka jobb och behöva ta ställning till både obligatoriska och valfria frågor. 

 • Obligatorisk fråga för statistik – "Vill jag ange min ålder, eller finns det en risk att jag blir bortvald för att jag är för gammal?"
 • Frivilligt fält som ändå upplevs som tvingande – "De frågar om en bild. Jag måste ju inte skicka in någon, men då kanske de tycker att jag är lat som inte orkar fixa?"
 • Välmenande frågor för att kunna ge rätt stöd om personen blir anställd i framtiden – "Vågar jag skriva att jag har dyslexi, eller ryker mina chanser att komma på intervju då? "

Tips! Många frågor går att spara till intervjun där de ger ett bättre intryck. En arbetssökande som inte går vidare efter att ha svarat på frågor om ålder i ansökan kan känna sig orättvist behandlad eller direkt diskriminerad, även om svaret inte har påverkat beslutet. Vissa frågor är helt enkelt bättre att spara till intervjun där kandidat och rekryterare kan mötas, och där kandidaten upplever en större frihet i att berätta om sig själv och sin situation.

Ett slimmat ansökningsformulär

Ur kandidatens perspektiv är det ett bättre och lättare ansökningsförfarande ju färre frågor som förekommer. Drömläget vore ju att bara skicka in namn och kontaktuppgifter för att få en chans till jobb!

Tyvärr skulle det ge problem för dig som rekryterar och som behöver viss information för att kunna sätta igång att sålla kandidater och plocka fram de som passar för rollen. Balanstricket blir alltså att göra ett tillräckligt snävt och kort ansökningsformulär för att få så många som möjligt skicka in sin ansökan, samtidigt som du får informationen du behöver för att komma vidare. Se över frågorna du har i formuläret för närvarande och utvärdera om det finns fält som går att plocka bort. Ansökningen kan bli ännu enklare genom att be kandidaten att komplettera med mer information i ett senare skede om den lever upp till skallkraven.

 • Urvalsfrågor är en kompis i detta läge där du, utan att behöva titta på CV, snabbt kan få svar på om en kandidat lever upp till grundkraven. 

 • Kontaktuppgifter i form av e-postadress och telefonnummer kan vara bra för att kunna genomföra telefonintervju, men är det verkligen nödvändigt att veta bostadsadress? Den sökande kanske är villiga att pendla en lång sträcka eller redo att flytta för drömjobbet.

 • Varför är det viktigt att veta kön eller ålder? Är svaret på dessa frågor tillräckligt intressanta för att (1) eventuellt tappa kandidater, och (2) riskera att inte anses vara fördomsfri i sina rekryteringar? Är syftet att samla statistik – se till att det framgår tydligt att det inte påverkar rekryteringen! Det kan också vara värt att ha ett alternativt för "vill inte ange".

 • Att bifoga CV och skriva ett personligt brev kan upplevas som ett hinder. Kandidaten vill förmodligen skriva om delar av sitt CV/brev för att matcha tjänsten och väljer då att skicka in sin ansökan senare, vilket ofta glöms bort och inte blir av. Fånga dem direkt när de läser annonsen och få dem att skicka in det mest grundläggande som behövs för att ”få igång” rekryteringen. Behövs CV, be kvalificerade kandidater att komplettera senare.

Enklare ansökningsförfarande

Att göra ett enklare ansökningsförfarande leder också till att du förbättrar kandidatens upplevelse av rekryteringsprocessen. Upplever en kandidat att det går snabbt och enkelt att få iväg sin ansökan är det troligt att fler kommer att känna detsamma. Det blir också enklare att få passiva kandidater, personer som inte aktivt letar en ny anställning och som nog inte har ett färdigt CV eller brev, att ansöka.

Tänk på! Ett enklare ansökningsförfarande kan leda till många fler ansökningar, och mycket manuellt arbete om du rekryterar utan ATS (application tracking system) eller rekryteringsverktyg. Rekryterar du via ReachMee kan du med hjälp av urvalsfrågor automatiskt sålla bland kandidater och enkelt identifera vilka som är/inte är kvalificerade.

Sammanfattat är det alltså värt att se över sitt ansökningsförfarande och förenkla både formulär och hela processen:

 • Sänk tröskeln för att ansöka
  • Få knapptryck för att få iväg sin ansökan
  • Spara vissa frågor/kompletterande uppgifter till senare i processen
  • Se över behov av CV och personligt brev
   • Går det att byta ut CV mot urvalsfrågor?
   • Vad tillför egentligen det personliga brevet?
 • Förenkla formuläret
  • Minska antalet fält och fråga bara om det nödvändigaste
  • Ta bort frågor som ber om liknande information
  • Ta bort tvingande fält för frågor som kan upplevas som känsliga
 • Att ansökning fungerar via mobil och läsplatta
  • Kunna bifoga filer
  • Se, fylla i och kunna sicka iväg formuläret
  • Scrollvänligt: inte för långt ansökningsformulär

Läs också

Publicerat 2017-10-19

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla