<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Förbered inför kommande rekryteringsår

Slutet på året förknippas ofta med att färdigställa och avrunda pågående projekt. För oss som jobbar med rekrytering vet vi att början av året ofta vigs till att fokusera på onboarding av nyanställda. Samtidigt vet vi också att januari är månaden då flest personer söker nytt jobb, så det kan vara smart att planera för att få ut så mycket som möjligt av den perioden. Hur väl har du förberett inför att rekrytera i januari?

Forstå din målgruppe og lag en kandidatpersona

Involvera dina medarbetare

Prata med kollegor som har liknande roller som de du ska lägga ut i januari. Gör kravprofilen redo och ta reda på vilka kvalifikationer man bör ha och vad man sedan kan lära sig på jobbet. Det kan också vara smart att fråga om branschspecifika hemsidor eller sociala medier som du kan använda i din annonsering.

Saker att diskutera med dina kollegor:

 • Vilka kompetenser behöver man för att lyckas i rollen?
 • Var borde annonsen läggas ut?
 • Skapa en kandidatpersona till rollerna du söker
 • Sätt upp en anpassad rekryteringsprocess. Vilka steg är relevanta för rollen? 

Tips: Ladda ner vår checklista för effektivare kommunikation mellan rekryterare och rekryterande chefer

Utvärdera publiceringskanalerna

Några kanaler når aktiva kandidater och andra passar bättre för att nå passiva kandidater. I en perfekt värld bör du rikta dig mot båda målgrupperna, och för att uppnå det behöver du en kanalstrategi. Dessutom är det viktigt att utvärdera vilka publiceringskanaler som är relevanta för olika branscher och roller.

Undersök följande:

- Budget för spridning av annonserna
- Finns det grupper eller nätverk i sociala medier där annonsen kan delas?

Det kommer ständigt nya hemsidor där man kan publicera annonserna. Nedanför hittar du en översikt över några av publiceringskanalerna som du kan använda direkt från ReachMee’s rekryteringsverktyg.

 • Platsbanken
 • LinkedIn
 • Blocket Jobb
 • MetroJobb
 • Facebook
 • Monster.se

Läs mer om ReachMee’s partner och integrationer här.

Sociala medier och rekrytering

En trend som växt sig allt större, och antagligen kommer fortsätta växa under 2019, är användandet av sociala medier för att hitta relevanta kandidater. Traditionella publiceringskanaler riktar sig mestadels mot aktiva jobbsökanden, men vi vet att många av de största talangerna redan har ett jobb de trivs med.  Fokus på att nå ut med annonser till fler relevanta personer inom målgruppen är därför kritiskt för att komma i kontakt med de som inte aktivt letar efter nytt jobb. 

Nya digitala möjligheter

Under 2018 har det varit stort fokus på att effektivisera rekryteringsprocessen. HR digitaliseras kontinuerligt och det medför också nya möjligheter för rekryterare. Med GDPR blev vi i hög grad tvingade att utveckla fungerande processer för rekryteringsprocessen, men förhoppningsvis har de flesta nu kontroll över vad GDPR innebär för de som jobbar med rekrytering. Vi vill därför lyfta fram två digitala möjligheter som vi tycker är viktiga och som kommer fortsätta vara det under 2019:

 1. Strukturerade videointervjuer för att effektivisera urvalsprocessen: Möjlighet att ladda upp video-CV är något vi har sett på den svenska marknaden ett tag, men strukturerade videointervjuer fungerar däremot mycket bättre som underlag i rekryteringsprocessen. Låt den rekryterande chefen spela in en film där de ställer frågor direkt knutna till rollen, låt sedan kandidaterna spela in sina svar. Om man använder ReachMee kan du få strukturerade videointervjuer integrerade i systemet via vår partner RecRight.

 2. Mät kandidatupplevelsen och gör kandidater till ambassadörer: Vet ni hur kandidaterna som är med i rekryteringsprocessen upplever processen? Eller om de skulle rekommendera en vän eller bekant att söka jobb hos er? Med Trustcruit integrerat i ReachMee kan ni mäta kandidatupplevelse. Man kan göra ändringar i processen baserat på konkreta svar och analyser, och på det sättet förbättra olika delar av rekryteringsprocessen och skapa en bättre kandidatupplevelse och employer brand.
Skapa personas som kan användas i rekryteringen

Om du inte redan använder personas i din rekrytering är det nya året ett ypperligt tillfälle att börja med det. En kandidatpersona är en strukturerad analys av er idealkandidat. Kandidaten används som alternativ för att definiera kandidatmålgruppen och används för att skapa en anställningsannons eller val av publiceringskanal. Genom att sikta in sig på en bestämd personlighetstyp kommer jobbannonsen bli mer träffsäker och få uppmärksamhetr från kandidater som kommer göra ett bra jobb och trivas på er arbetsplats. Vi har skapat en artikel om hur du på bästa sätt skapar en kandidatpersona, läs mer här: Att förstå din målgrupp och skapa en kandidatpersona.

Läs också:

Publicerat 2018-12-14

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla