<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Förberedelser inför julen – och årets mest ansökningstäta dag

Jul & nyår står för dörren och de flesta (om inte alla) jobbar nu hårt för att bli färdiga för året, för att kunna gå på ledighet med gott samvete och rensat skrivbord. För dig som är verksam inom rekrytering, kompetensförsörjning och Talent Acquisition innebär dock ledigheten inte bara lugn och ro, utan även ett par möjligheter för den som är proaktiv. Glöm inte att årets mest ansökningstäta dag infaller första arbetsdagen på det nya året. Så här kommer fem råd för den som vill lägga lite extra krut på att komma tillbaka till goda förutsättningar. 

jul2019_blogg

1. Använd julen och dina kollegor för att tipsa sina nätverk

De flesta företag skickar julkort som tack för det gånga året. Varför inte använda julhälsningar i rekryteringssyfte också? Sätt upp en intern kampanj och be dina medarbetare skicka julkort till personer de gärna skulle jobba med. Och varför inte passa på att bjuda in dessa till ett julfirande? 

2. Posta jobb och artiklar om er som arbetsgivare på LinkedIn under julledigheten

Ledighet medför generellt att vi har (och tar oss) mer tid när vi konsumerar media, vilket bland annat stöds i LinkedIns mätningar av engagemang under julhelgerna. Det är därför ett bra tillfälle för er som arbetsgivare att lägga ut era jobbannonser under julhelgen om ni vill attrahera talanger som går i tankar om nästa steg. Det är även ett bra tillfälle att skapa medvetenhet och positionera er som arbetsgivare för att attrahera passiva kandidater. 

3. Annonsera era lediga positioner i sociala medier efter lunch den första arbetsdagen på det nya året

Vi på ReachMee vet att årets ”peak” räknat i antal ansökningar sker efter lunch den första arbetsdagen på det nya året. Gissningsvis medför det nya året nyårslöften om förändring i karriären och nytt jobb. Så när vi smält lunchen efter årets första förmiddag på jobbet så gör vi slag i saken. Här kan det vara gynnsamt att synas i sociala kanaler som Instagram, Facebook och LinkedIn för att attrahera förändringssökande talanger. 

4. Gör ansökningsförfarandet mobilt, enkelt och snabbt

Under julen sitter vi mer med mobiltelefoner och iPads än framför datorn. Det är därför vinnande att anpassa ansökningsprocessen efter det. Mobilt gränssnitt och få klick är givet, sedan är tydlig kommunikation om rollen och processen andra framgångsfaktorer. Kan du dessutom vara snabb i återkoppling och urval har du verkligen optimerat chanserna för att lyckas.

5. Se till att dina medarbetare och anställda går på julledigheten engagerade, tillfreds och glada

En av de största framgångsfaktorerna inom kompetensförsörjning är glada och engagerade medarbetare, för nöjda medarbetare innebär låg personalomsättning. Därmed är det sista tipset (eller kanske mer en välmenande påminnelse) att säkerställa att era medarbetare inte går på julledighet missnöjda. Missa därför inte att skicka hem dina kollegor och medarbetare med en varm julhälsning, ett tack för ett bra år eller en ”high five” för ett grymt jobb. Eller kanske konstruktiv feedback eller ett erkännande om att det varit ett tufft år och att ni kommer tillbaka med förnyad kraft nästa år. 

Bekräftelse, pepp, feedback och glädje är trots allt en av de bästa investeringarna, även 2020. Glad jul! 

 

 

Publicerat 2019-12-03

Ämnen: sociala medier, rekryteringsprocess, Ansökningsupplevelse, julen

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla