<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fördomsfri rekrytering – mycket att vinna, lite att förlora!

Att rekrytera fördomsfritt är lättare sagt än gjort. Alla har fördomar, vare sig man är medveten om dem eller inte. Kön, ålder, etnicitet, klädstil och sexuell läggning är några av de fördomar som tyvärr spelar in allt för ofta i rekryteringsprocesser. Så, hur ska man bete sig för att inte hamna i fördomsträsket? Vi har pratat med Havva Ilhan, personalspecialist på Upplands-Bro kommun, för att förstå hur man ska gå till väga för att rekrytera fördomsfritt.

 Fördomsfri rekrytering – mycket att vinna, lite att förlora!

För att inte bedöma individer och kandidater utifrån förutfattade meningar krävs det att man har ett sätt att ”spärra” dem, menar Havva Ilhan. En fungerande systemlösning för rekryteringen är därför avgörande. 

  • Alla har fördomar, men om man är medveten om dem går det att jobba mot dem. När vi rekryterar vet vi inte kandidatens ålder förrän personen signar anställningsavtalet. Det är tack vare vårt system, som gör det möjligt för oss att helt sålla bort den typen av variabler genom hela rekryteringsprocessen, från första kontakt till signerat kontrakt, berättar Havva.
 Vinster med fördomsfri rekrytering

Det finns mycket att vinna på fördomsfri rekrytering, både på kort och lång sikt. De nya rekryteringsmetoderna hos Upplands-Bro har inneburit att fler än innan sökt sig till kommunens utannonserade tjänster. Det beror dels på att fler vågar söka tjänsterna, men också på att många gillar sättet de rekryterar på. Havva menar att många söker sig till dem just på grund av deras rekryteringsmetoder. Men det finns ännu mer att vinna.

- På kort sikt gör rekryteringen att gallringsarbetet blir mer effektivt och återkopplingen från arbetsgivarens sida går snabbare. På längre sikt blir arbetsplatser mindre homogena och mer kompetenta. Dessutom är fördomsfri rekrytering ett sätt att marknadsföra sitt företag och varumärke på, förklarar Havva.

Havvas fem bästa tips till dig som vill bli proffs på fördomsfri rekrytering:

 1. Släng ditt cv

 Ja, det går faktiskt att skrota cv-biten helt och hållet. Det viktiga är att ha en tydlig och välformulerad önskelista av vad personen måste kunna – en kravprofil alltså. Det kan räcka med att kandidaten får svara på tre avgörande frågor som ger er den informationen ni behöver, utan att hen behöver bifoga sitt cv.

2. Skapa en tydlig kravprofil

Som sagt, lägg tid på att göra en kravprofil där ni definierar vad som behövs för att uppnå kriterierna för tjänsten. En tydlig kravprofil underlättar inte bara gallringsarbetet, utan gör det också lättare att bortse från förutfattade meningar. Du kanske inser att det inte alls behöver vara nödvändigt med eftergymnasial utbildning för att uppnå de faktiska kraven för tjänsten i fråga.

3. Välj rekryteringssystem med omsorg

En välfungerande systemlösning är A och O för att påbörja arbetet med fördomsfri rekrytering. Välj ett system som gör det möjligt att sålla bort de variabler som ni inte tycker är relevanta för rekryteringen – så som cv, ålder, kön eller bild.

4. Glöm inte utbildning

Er kunskap, men också medvetenhet, är av största vikt när det kommer till sättet att rekrytera på. Vi lägger in värderingar i allt vi upplever, som till exempel kroppsspråk. Genom att förstå hur vi värderar människor utifrån sådana faktorer, är det lättare att bortse från dem. Kontinuerlig värderingsbaserad utbildning är därför superviktig.

5. Håll diskussionen levande

Sluta inte ifrågasätta er själva och ert beteende. Konstant självrannsakan är inte bara nyttig utan många gånger nödvändig för att bli mindre fördomsfull, såväl privat som på jobbet!

Vill du ha fler tips, råd eller inspiration om fördomsfri rekrytering? Kontakta Havva Ilhan på havva.ilhan@upplands-bro.se eller läs mer om Upplands-Bro och deras viktiga arbete på https://upplands-bro.se/.

 

Publicerat 2018-11-05

Ämnen: Fördomsfri rekrytering

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla