<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fortsatt tillväxt inom IT-branschen kräver kreativ rekrytering

Hela 6,1% av Sveriges sysselsatta befolkning jobbar inom IT- och telekombranschen, det är dubbelt så många som i övriga Europa. Efterfrågan på kompetent arbetskraft inom IT och telekom är med andra ord väldigt hög, vilket ställer krav på de företag som verkar inom branschen. Ett företag som ligger i framkant när det kommer till att rekrytera inom IT och telekom är Orango, vars verksamhet bygger på att leverera smarta affärssystem åt specifika branscher som bland annat produktion, handel och fordon. Kristian Randel, HR-chef på Orango, arbetar hårt med att hitta nya sätt att rekrytera på, och på samma gång stärka företagets varumärke. Han menar att de bitarna hänger ihop och är avgörande för att lyckas med rekryteringen.

Vi på Orango profilerar oss som små, trots att vi växer så det knakar. Till exempel struntar vi helt i åtta till fem-grejen och har flexibla arbetstider, alla har olika livspussel och jobbar bäst på olika tider. Det skiljer oss från många andra i branschen, och uppskattas jättemycket av både beställare och kandidater. Att positionera sig som en attraktiv arbetsplats handlar mycket om att skapa en känsla genom stark kultur, förklarar Kristian.

 Fortsatt tillväxt inom IT-branschen kräver kreativ rekrytering

En växande bransch är ett positivt problem

Det råder ingen brist på tjänster inom IT och telekom, snarare av kandidater. Inte sällan snurrar samma personer runt och hoppar mellan olika arbetsgivare. Detta menar Kristian är ett problem, men ett positivt sådant eftersom det grundar sig i tillväxt.

Att problemet finns beror till stor del på digitaliseringsprocessen. När mycket händer snabbt är det naturligt att någon del halkar efter. Vi försöker att inte se det som ett problem, utan snarare som en positiv utmaning, berättar Kristian.

Så tacklas kandidatbrist

Metoderna för hur kandidatbristen tacklas är en stor del av Orangos framgångsrika rekrytering. Kristian berättar att många rekryteringar de gör är så kallade nätverksrekryteringar.

Hälften av våra rekryteringar är nätverksrekryteringar, där någon i vårt nätverk har tipsat om en person som vi sedan rekryterar. Det fungerar väldigt bra, men vi är noggranna med att inte bara använda den metoden. Vi har till exempel ett program där vi tar in nyexaminerade som kommer direkt från skolan och kanske inte har ett så stort nätverk ännu, berättar Kristian.

Att sticka ut i branschen är också väldigt viktigt, menar Kristian. Det gör Orango bland annat genom kreativa rekryteringsannonser.

Alla annonser ser i princip likadana ut, det är jättetråkigt. Vi försöker skriva så personliga och lättsamma annonser som möjligt, ofta i manifest-format. Att ha kul på jobbet är en viktig del av vår företagsfilosofi som ska avspeglas i rekryteringen också.

Kristians trendspaning

Framtiden inom HR är lika spännande som den inom IT. Här har vi punktat upp de tre hetaste HR-trenderna, som Kristian är övertygad om att vi kommer se mycket mer av framöver.

  1. Varumärkesbyggande rekrytering

Om ni inte redan har börjat inspireras av marknadssidan är det dags nu. Begrepp som employer branding och inbound recruiting, som syftar till att bygga varumärken, kommer snart höras lika ofta som CV och personligt brev.

  1. Fördomsfri rekrytering

Fördomsfri rekrytering, där vi inte tittar på kön och ålder, blir allt viktigare för att undvika homogenitet. Rekryteringsrobotar är ett bra sätt att undvika fördomsfull rekrytering genom, men också att effektivisera rekryteringsprocessen på.

  1. Nya roller

I takt med att folk byter yrke och karriär högre upp i åldrarna måste också den rådande arbetsmarknaden anpassas efter det. Som rekryterare bör du alltid titta på vilka roller som börjar ta form, och inte bara på de befintliga.

Är du en av många inom IT- och telekombranschen som handskas med rekryteringsbekymmer och vill inspireras av ett företag som ligger i framkant? Titta in på orango.se.

Publicerat 2018-09-26

Ämnen: orango, IT och telekom, affärssystem

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla