<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fyra frågor att besvara innan du investerar i ett rekryteringssystem

Har du börjat titta på rekryteringssystem? För den vilsne har vi fyra viktiga frågor att tänka igenom och besvara innan du gör ditt slutgiltiga val.

Missa inte dessa fyra viktiga frågor att ställa dig själv när du köper rekryteringssystem

Fråga 1: Hur fungerar prissättning?

Dagens marknad domineras av molnbaserade rekryteringssystem. Det innebär att istället för att betala en hög engångskostnad för att köpa in systemet och installera det lokalt, betalar du för rättigheten att använda verktyget den avtalade perioden. Vanligt är en månadskostnad och avtal som löper årsvis. Något som är bra att ta sig en funderare kring är hur prissättningen ser ut hos de leverantörer du utvärderar. Ett par vanliga alternativ är:

  • Nyttjandekostnad baserat på antalet användare eller aktiva projekt
  • Års- eller månadskostnad baserat på företagsstorlek
  • Pris baserat på antalet utlysta tjänster
  • Fast abonnemangskostnad oavsett storlek på företag eller antal användare

Tips! Ladda ner denna guide som steg för steg går igenom prismodeller för molnbaserade rekryteringslösningar. Klicka här.

Fråga 2: Vilka integrationer finns?

Rekryteringssystem hanterar kandidaters ansökningar, men själva jobbannonsen behövs fortfarande läggas upp på en annonssajt för att bli hittad. Gör saken lättare för dig själv och fundera ut vilka annonskanaler ni använder flitigt och behöver kunna lägga ut annonser på snabbt och enkelt. Hör med leverantören att det finns en brygga eller integration som gör att du direkt från systemet kan lägga ut annonser.

Andra integrationer som kan vara värd att tänka på är om ni använder arbetspsykologiska tester eller screeningstester och vill få in denna information direkt i systemet. 

Tänk på! Ett rekryteringsverktyg som ”ingår” i en annonssajt är inte att jämföra med ett helt fristående rekryteringssystem. Verktyg som bonus i och med att du lägger ut en annons sköter sällan ansökningar från några andra källor eller annonskanaler.

Fråga 3: Passar systemet om fem år?

Det är svårt att förutsäga exakt hur företaget kommer att se ut om fem år då verksamheten kan växa mer eller mindre än beräknat, men det är ändå en viktig fråga att ställa. En snabb lösning i nuläget kommer inte nödvändigtvis att passa om fem, eller ens två, år. Med risk att lägga ner på tok för mycket tid till att köpa in ett verktyg som inom kort inte lever upp till era behov, och därefter behöva påbörja inköpsprocessen igen är det bra att tänka på:

  • Skalbarhet i systemet. Kan vi börja litet och lägga till fler funktioner allt eftersom behovet växer?
  • Prispåverkan. Påverkar priset dramatiskt om vi lägger till funktioner, användare eller antalet rekryteringar?
  • Långsiktighet. Allt eftersom rekryteringarna staplas på växer kandidatbanken och antalet genomförda projekt. Är det lika enkelt att arbeta i rekryteringssystemet om fem år om vi håller samma rekryteringstakt som idag? Att underhålla och upprätthålla kandidatdatabasen?

Fråga 4: Vilka funktioner behövs?

Rapporter, karriärsida, videorekrytering, onboarding, publiceringsbryggor, diarieintegration, SSO-inloggning, chatt, mallar, åtkomstkontroll för användare, delningsmöjligheter utanför systemet…. Listan bara fortsätter. Det finns mångtaliga funktioner som är en del av standardutbudet för rekryteringssystem; och mycket annat att funktioner som kan väljas till.

Frågan är dock, vilka funktioner behöver just ni?

Tips! Ladda ner denna checklista där du kan prioritera olika funktioner i rekryteringsverktyg. Ett superbra verktyg när du utvärderar leverantörer och system. Klicka här för att komma till checklistan.

Fler frågor och tips får du i köpguiden

Dessa fyra frågor är en bra start för att hitta rätt i djungeln av rekryteringssystem. Självfallet finns det fler aspekter att tänka igenom där bland annat säkerhet och GDPR är högt på listan. Därför har vi samlat fler tips, bra frågor att ställa sig själv och synvinklar att tänka igenom i en köpguide som vi har satt ihop. Du laddar ner den genom att klicka på knappen nedan.

Ladda ner köpguide för rekryteringssystem

Publicerat 2018-01-30

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla