<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fyra misstag att undvika i jobbannonsen

Det går undan i jobbletandet. Kandidater ägnar allt mindre tid till att läsa igenom jobbannonser, och det gäller att se till att rätt typ av information framkommer vid en snabb skumläsning. Annars är risken att de ratar annonsen och kollar vidare på nästa. Vi listar fyra misstag det gäller att undvika för att inte gå miste om intressanta kandidater.

Vi listar fyra misstag det gäller att undvika för att inte gå miste om intressanta kandidater.

Misstag 1: Förvirrande titel

Nej: Vi söker vår nästa Rockstjärna!” eller ”Ninjasäljare” låter kanske häftigt, men förmedlar inte alls vad jobbet faktiskt går ut på. Det gör det inte heller enkelt att annonsen hittas på jobbsökarsajter när kandidater oftare söker på vanliga, etablerade titlar. 

Ja: Använd arbetstitlar som är enkelt igenkännbara och som det är mer troligt att kandidater kommer att söka efter och förstå vad jobbet rör sig om.

Misstag 2: Glömma bort att optimera för sökmotorer

Nej:En titel som kandidaterna lätt kan tyda är också nödvändig för att bli hittad av sökmotorer. Det gäller inte bara Google och Bing – även LinkedIn och på Arbetsförmedlingens jobbsökarportal och på Monster.se finns en möjlighet för kandidater att söka efter intressanta jobb baserat på nyckelord. Korta annonser utan SEO-tänk kommer inte bli hittade lika lätt.

Ja: Kom ihåg tydlig titel för tjänsten och att ha med nyckelord såsom ort, sysselsättningsgrad, bransch och yrkesspecifika kunskaper. Glöm inte heller länkar till er karriärsida, ha ordentlig styckesindelning och använd rubriker för bättre struktur.

Misstag 3: Otydlig och allmän arbetsbeskrivning

Nej: Många faller i fällan huvudinnehållet i annonsen blir en vag beskrivning som skulle kunna passa in på vilket företag som helst. En kandidat som läser annonsen vill ha svar på frågan:Vad går jobbet ut på hos just er?Annars kan de lika gärna gå vidare till nästa annons.

Ja: Var så tydlig som möjlig i arbetsbeskrivningen. Se exempelvis till att nämna återkommande uppgifter, om ni använder några specifika datorprogram, hur ofta uppgifter ska utföras eller vad ”att vårda kundrelationer” konkret innebär på just ert företag. 

Misstag 4: Långa stycken med kravlista

Nej: Skallkrav ska som bekant vara en kortfattad lista på det mest centrala som behövs för att ta jobbet. Ibland kan det vara aktuellt att även inkludera ett par önskemål om tidigare erfarenhet. Men gå inte i fällan att skriva ut allt i ett enda långt stycke. Det är svårläsligt och kandidaten kan inte enkelt se vad som hänger ihop med vad.

Ja: Ge läsaren istället en punktlista på kraven; det går snabbare att ögna igenom och gör det lättare för kandidaten att ta ställning till om jobbet passar dem eller inte. Mer viktiga krav ska alltid stå längre upp. 

Har du med allt?

Att skriva en bra jobbannons blir lättare med en tydlig mall att utgå ifrån. För att ge dig lite hjälp på vägen har vi därför satt ihop en checklista på vad du inte får missa att ha med i annonsen. Ladda ner den via knappen nedan.

Ladda ner checklista för platsannons

Publicerat 2018-08-23

Ämnen: HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla