<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fyra saker att tänka på när du kollar på rekryteringssystem

Det finns otaliga rekryteringssystem på marknaden och när det kommer till att välja rätt verktyg kan det lätt kännas överväldigande. Här fokuserar vi på fyra områden att kolla upp när det kommer till leverantörer för att hitta rätt system för din organisation.

Fyra saker att tänka på när du kollar på rekryteringssystem

Företagsstorlek

Sätt leverantörens företagsstorlek i relation till din egna organisation. Dels är det betydande för att se om systemet klarar av att leverera på en skala ni behöver för att kunna genomföra era rekryteringar, dels som en indikation på om leverantören kan svara på lagförändringar (t.ex. GDPR och WCAG) och har möjlighet att vidareutveckla verktyget.

Ett stort företag med tusentals anställda kan uppleva problem med support och långsiktig leverans om de väljer en leverantör som är ett enmansföretag. På samma sätt kan ett nystartat företag med få anställda och ett litet behov av att rekrytera ofta känna sig förbisett av en leverantör med hundratals anställda och tusentals kunder. Lagom är oftast bäst.

 

Kolla alltså upp hur många anställda leverantören har, speciellt på avdelningarna för utveckling och kundsupport, och var inte rädd för att fråga om just hur de historiskt har tacklat viktiga frågor.

 

Förståelse för rekrytering

Leverantörer med insikt i hur deras användare nyttjar rekryteringssystemet skapar mer lyckade lösningar. Istället för att hoppa på de senaste trenderna och putta ut halvfärdiga idéer investerar de istället sin tid i områden med stort värde för användarna.

 

I förlängningen är det bra att se systemleverantören som en partner och en källa till inspiration och hjälp. Har de en förståelse för vad ni vill göra, och kan de komma med förslag på hur ni kan förbättra era processer ytterligare?

 

Geografisk placering och språkstöd

En stor fördel med att leverantören är ifrån samma land är att de har en bättre förståelse för den lokala marknaden. De känner till nationella lagar som rekryteringssystemet behöver leva upp till. De har koll på lokala seder och stöd som kan behövas för att lyckas med just den kandidatgrupp som finns i Sverige.

Som exempel har många stora amerikanska bolag mindre förståelse för lokala utmaningar, såsom att det i Finland är viktigt med videorekrytering, att lösningar för CV-lös rekrytering är aktuellt i Sverige och att det i Norge är A och O att kunna publicera sina annonser på Finn.no.

En nordisk leverantör tar också bort språkbarriären och gör att du självsäkert kan arbeta i ett system där allt är på svenska.

Branscherfarenhet

Hur är företagets stabilitet? Har de länge funnits på marknaden med en stabil tillväxt är det mer troligt att de kommer att finnas kvar länge till. Branscherfarenhet är också ett tecken på förmåga till långsiktig produktutveckling och en god förmåga att vårda kontakten med användarna.

 

Mångårig stabilitet brukar också synas i rekryteringssystemet, som antingen är väldigt brett och kraftfullt med möjlighet till skalbarhet och många moduler eller väldigt specialiserat kring en viss användargrupps specifika behov och utmaningar.

 

Fler tips för att välja rätt rekryteringssystem

Det är lite av en djungel att hitta rätt leverantör och system för sina behov. Därför har vi skapat en guide som i tio enkla steg sammanfattar hur du köper in en rekryteringslösning.

Ladda ner guide för att välja rätt rekryteringsverktyg

Publicerat 2018-03-29

Ämnen: Rekryteringslösning, HR

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla