<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fyra tidstjuvar i rekryteringsprocessen

Att rekrytera kan vara stressigt och ibland är det svårt att veta vilka delar som är bäst att investera tid i. Idag är det endast 30 procent av verksamheter som lyckas med att tillsätta en ledig tjänst inom 30 dagar, enligt LinkedIn. Är det möjligt för fler att minska den tiden och hur gör man?

tidstjuv

Som organisation är det viktigt att minska er time to hire eftersom den i sin tur genererar en högre cost to hire. En enkel ramsa om orsak och verkan där tid är pengar. Men vad är det egentligen som slukar så mycket tid när det kommer till rekrytering? Här listar vi några områden som det kan vara bra att vara extra uppmärksam kring för att skapa en mer effektiv process. 

1. Reaktiv rekrytering istället för proaktivt

Att kontinuerligt bygga upp ett kandidatnätverk är viktigt för att snabbt kunna fylla vakanser. Att börja från scratch med sökandet efter en ny kandidat först när någon sagt upp sig är inte hållbart i längden. Det stjäl helt enkelt alldeles för mycket tid just i det stadiet där ni behöver hitta en ny talang så raskt som möjligt – och vad händer om det är flera som säger upp sig samtidigt? Enligt en undersökning från Talent Board har 50 procent av nyanställda redan i ett tidigare stadie haft en personlig kontakt med arbetsgivaren. Det visar på styrkan i att alltid ha ett pågående nätverkande där ni jobbar för att bygga relationer till kandidater inom er bransch. 

2. Otydlig kravspecifikation

När man pratar om rekryteringens tidstjuvar är det lätt att bara tänka på sådant man inte ska lägga tid på, men det är lika viktigt att förstå var man faktiskt ska lägga sin tid. Att sätta sig ned och lista exakt vad det är för kompetenser man önskar se hos en framtida kollega är just en sådan sak. Det är en viktig del av rekryteringsprocessen för att inte slösa både tid och pengar på att anställa fel. Det är först när ni faktiskt vet vad ni behöver som ni kan skapa en effektiv rekryteringsprocess. Det låter kanske självklart, men det är inte sällan som verksamheter slarvar med just detta. Så sätt upp en kravprofil som matchar de kompetenser ni kommit fram till att ni behöver och skapa sedan en tydlig och attraktiv platsannons så är ni på god väg!

3. Bristande kommunikation

Att kommunikationen fallerar är en vanlig tidstjuv i samband med rekrytering. Vems uppgift var det egentligen att höra av sig till den där refuserade kandidaten? Var det fritt fram för den rekryterande chefen att kalla vem de ville till intervju nu, eller hur var det? Finns det inte klarhet i sådana frågeställningar kan det lätt uppstå irritation som tidsmässigt innebär grus i rekryteringsmaskineriet. Att ha en organiserad process är superviktigt. I det här blogginlägget tipsar vi om saker det är bra att sätta sig ned och diskutera igenom innan ni sätter igång rekryteringsprocessen. 

4. För många och för ineffektiva intervjuer 

För många verksamheter tar det drygt tre veckor att intervjua kandidater, enligt Glassdoor. Det är inga problem att minska den tiden drastiskt genom att slipa och specificera skallkraven ytterligare. Gör du det kan du med större sannolikhet veta att de kandidater du tar in för intervju redan har mycket av de egenskaper och erfarenheter ni som verksamhet söker. Redan där har du vunnit mycket tid. Använder ni er sedan av kompetensbaserade intervjufrågor istället för att styra intervjuerna efter magkänsla så kommer ni snabbare att förstå vilken kandidat som är rätt för aktuell tjänst.  
 
Tips: För att ha kontinuerlig koll på vad som kan effektiviseras i er rekryteringsprocess är det en fördel att jobba datadrivet. Låt statistiken visa vilken time-to-hire ni har, vilka publiceringskanaler som genererar rätt kandidater och vad av det ni lägger tid på som faktiskt utvecklar ert rekryteringsarbete. Läs gärna våbloggartikel om viktiga mättal inom rekrytering om du vill veta mer i ämnet. 

Intresserad av att effektivisera era processer med ett rekryteringssystem? Läs mer om ReachMee här!

Ladda ner en köpguide för rekryteringssystem

Läs också:

 

Publicerat 2019-11-29

Ämnen: effektivisering, rekryteringsprocess, produktivitet

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla