<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Höjdpunkterna från Talent Acquisition Forum 2019

Den 4:e september arrangerade vi för andra året i rad Talent Acquisition Forum i Stockholm. Programmet var fyllt med inspirerande och kunskapsgivande föredrag. Det blev en dag med härligt branschmingel, nya lärdomar och inspiration inför kommande års Talent Acquisition-arbete. Här ger vi dig en summering och en filmsnutt från dagen.

Talent Acquisition Forum arrangeras årligen av oss på ReachMee och är ett forum där vi fokuserar på rekrytering och kompetensförsörjning. Vi pausar pratet om A.I. för en dag och kollar på de möjligheter och innovationer vi kan påverka och jobba efter redan idag.

Bättre medarbetarupplevelse & glada medarbetare

Weekli ger medarbetarna möjlighet att säga vad de tycker så att ni som organisation kan agera på fakta. Gustav Roth som är Customer Success Manager på Weekli gav oss en inblick i hur organisationer kan arbeta med medarbetarundersökningar för att skapa en arbetsplats där dina medarbetare trivs och mår bra.

Genom att få dina medarbetares välmående omvandlat till siffror blir det möjligt att följa förändringar, men även förutse tendenser kring såväl god som dålig hälsa. Det är viktigt att förstå varför folk mår bra, samtidigt som att det är viktigt att veta hur man kan motverka att de mår dåligt. Med Weekli kan man se hur organisationen mår vecka efter vecka och ta tempen med hjälp av en heatmap. Man får då en översikt över hela organisationen samt kan gå in på detaljnivå för att se hur varje enskilt team mår, samtidigt som man kan mäta om ens actions ger effekt. 

Automatiserad rekryteringsannonsering i framtidens kanaler

Det pratas mycket om att det är kandidatens marknad och att arbetsgivare måste finnas där kandidaterna finns, men framförallt synas där de passiva kandidaterna finns. Sociala medier är ett bra verktyg där man kan nå många med små medel. Men hur optimerar man sin annonsering i sociala medier och hur ska man tänka när man sätter en strategi för arbetet? Det och en massa mer pratade Robin Lövgren från Adway om under sitt föredrag på Talent Acquisition Forum.

Att rekrytera och annonsera i sociala medier är något många vill göra men ofta saknar verktygen för att faktiskt lyckas med. Robin pratade bland annat om att det inte är effektivt att lägga alla pengar på en annons och sen hoppas på det bästa. Istället är det bra att tänka volym och fokusera på fler träffytor, mät sedan resultatet och använd den data ni får fram för att utveckla er strategi och annonsering för framtiden. Vad funkade bra? Vad funkade mindre bra? Om ni inte provar kan ni inte heller lyckas.  

Robin Adway

Paneldiskussion – fördomsfri rekrytering, är det möjligt?

Att säga att rekrytering ska vara fördomsfritt är lättare sagt än gjort. Många organisationer brottas fortfarande med traditionella rekryteringsprocesser och rekryterande chefer som går på magkänsla. Men i takt med att samhället utvecklas behövs arbetsgivare som bättre speglar samhället, och när kompetensbrist råder behöver vi hitta metoder och processer som fokuserar på potential, egenskaper och faktisk kompetens för att öka möjligheten för fler kandidater och arbetsgivare att hitta rätt.

För att lyckas rekrytera fördomsfritt finns flera hjälpmedel och urvalsmetoder som kan hjälpa till att fokusera på kompetens och egenskaper, snarare än namn, utseende eller t.ex. fritidsintressen. Genom att jobba med kompetensbaserad rekryteringmetodik där urvalsprocessen byggs upp och ser likadan ut för alla kandidater säkerställer man att alla kandidater har samma förutsättningar.

Stort tack till Åsa Edman Källströmer, Havva Ilhan och Marcus Lundqvist för att ni deltog i panelen och delade mer er av era erfarenheter. 

Från a till A med Ahlsell

Ahlsell är ca 3 500 anställda och omsätter ungefär 31 miljarder om året, innan förra året hade de en nästintill obefintlig HR-funktion där struktur och strategi saknades. I februari 2018 inledde det nyrekryterade, strategiska HR-teamet sitt arbete på Ahlsell. Uppdraget var tydligt: hjälp oss på Ahlsell att sätta medarbetarengagemang och ledarskap högt på agendan. Det redan så välmående bolaget ville mer. Kim Swing som är HR Business Partner på Ahlsell gav oss en inblick i hur hon och hennes team tog Ahlsell från a till A.  

Employer branding + Inbound recruiting = Sant

Om Employer branding är budskapet du vill förmedla är inbound recruiting ett strategiskt sätt sprida detta budskap och fånga intresset hos era önskade kandidatmålgrupper. På en konkurrensutsatt marknad är det svårt att lyckas attrahera de bästa kandidaterna och det är svårt att nå ut med sitt Employer Brand om ens efterfrågade målgrupp inte aktivt söker nytt jobb. Camilla Agardh är VD på Invise, under sin presentation berättade hon hur Invise hjälper företag att skapa kandidatinriktat content, göra medvetna kanalval, arbeta med marketing automation så att de kan lyckas bättre i kampen om kompetensen.

Kratta manegen i organisationen för att lyckas med Talent Relations-arbetet

Hur skapar man ett tydligt Talent Mindset i organisationen så att cheferna har rätt syn på medarbetarna och varför är det viktigt? För att kunna säkerställa att kommunikationsinsatser, HR-processer och teknikstöd samspelar så är det viktigt att bygga ett starkt Talent Relations-team med förmåga och mandat, baserat på kompetenser snarare än interna funktioner. Linus Holmgren är VD på Talent Talk och har jobbat flera år med att hjälpa organisationer lyckas i deras Talent Relations-arbetet.

Hur kan du säkra kvaliteten i dina HR processer

Trygghet och kvalitet, standard och certifiering - vad är det egentligen och hur påverkar det dig som jobbar med HR och rekrytering? DNV GL jobbar med att certifiera testleverantörer för att säkerställa att deras tester håller måttet. Anita Mari från DNV GL förklarade hur processen för att bli certifierad är uppbyggd och vilka steg som krävs för att lyckas.

TechRek-podden med Carl-Johan Hamilton och Lisa Hartikainen

Vi avslutade dagen med att köra en live-inspelning av TechRek-podden med Carl-Johan Hamilton och Lisa Hartikainen. Ett givande samtal där tech-rekrytering och livserfarenheter blandades med hur Nox Consulting jobbar för att säkerställa att rätt kompetens även finns i framtiden. Vill du lyssna på podavsnittet vi spelade in så släpps det på måndag den 30/9. Men redan nu kan du lyssna på flera av TechRek-poddens avsnitt här, där hittar du även avsnittet som släpps på måndag.

TECHREK

 

Publicerat 2019-09-27

Ämnen: TAF, Talent Acquisition Forum,

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla