blog featured image
Det finns gott om tips och råd på nätet för jobbsökande om vad de ska tänka på när de letar nytt arbete. Allt från hur de bör uppföra sig till vad de absolut inte ska göra under en rekrytering. 

Hur ser det ut för rekryterare? Vad orsakar ett dåligt rykte, få ansökningar och ökar risken för att kandidaterna tröttnar och hoppar av?

Vi har målat upp ett skräckexempel på hur en rekrytering inte borde gå till.

1. En vag beskrivning av jobbet

Jobbannonsen ligger uppe och vi väntar på att ansökningarna ska strömma in. Någon på avdelningen tyckte visserligen att jobbet inte direkt finns beskrivet i annonsen, men detaljer går ju att ta under intervjun. Även om det är lite vagt (administration förstår ju vem som helst vad det innebär) och det heller inte finns särskilt mycket att läsa om företaget, var kontoret ligger eller om vad som krävs för att utföra jobbet, blir saker tydligare sen. Ingen vill ju tråka ut kandidaten med onödig information!

2. Vem använder egentligen en smartphone?

Visserligen är det en stor del av kandidater som letar jobb och ansöker via sin mobiltelefon, men det kan väl ändå inte spela så stor roll? Är de verkligen intresserade tar de sig tiden att leta upp en dator för att kunna skicka in sin ansökan.

3. Mottagen ansökan? 

Det har börjat trilla in ansökningar för tjänsten, men vem har tid att skicka svar till alla? Och de kan ju inte förvänta sig att någon svarar på alla frågor som kommer in, det finns ju faktiskt att läsa i annonsen, eller på webben, om de letar lite. Visst kanske några kandidater kanske undrar ifall deras CV och ansökan har kommit fram, men det får de ju reda på när rekryteringen avslutas eller om de får komma på intervju. Så de får ju svar... så småningom.

4. En blixtrunda telefonintervjuer

Dags att ringa lite lovande kandidater! Såklart är det viktigast att höra om varför de sökte tjänsten och vad de har för löneanspråk. Helt enkelt snabbaste sättet att sålla bort de som inte har koll. Ingen arbetssökande letar väl mer än ett jobb i taget, de borde ju veta allt om företaget så fort de hör namnet! Att lägga ner onödig tid på kandidater som ska har för mycket betalt verkar ju också dumt!

5. Mardrömmen med schemaläggning

Det är inte helt lätt att försöka boka in en drös intervjuer! Speciellt inte med flera rekryteringar igång samtidigt och försöka hinna med. Det vore skönt om kandidaterna var lite mer flexibla med att träffas på kort varsel när jag får en lucka i min kalender, och räkna med att det ibland kommer saker i vägen så att vi måste boka om. De kan ju plocka ut en semesterdag från gamla jobbet om de behöver.

6. Hur var det med erfarenheterna?

Handen på hjärtat, det är ganska knepigt att hålla isär kandidaters CV efter ett tag. Det är lika bra att de själva under intervjun får ta sig en stund att gå igenom det igen. Och sen ytterligare en gång förklara sin bakgrund och tidigare erfarenheter för avdelningschefen som sitter med på nästa intervju. De är ju bättre på att förklara vad de gjort och hur det passar in på arbetsbeskrivningen.

Det är inte helt lätt att försöka boka in en drös intervjuer!

7. En till intervju, tack

Om kandidaten inte lyckas förmedla all information är det bara att kalla på intervju igen... och igen, och igen. Till slut kommer det att gå att luska ut vem som passar bäst. Varför inte kasta in en medarbetare som kan ställa lite nya intressanta frågor?

8. Kandidaten fick inte jobbet, vidare till nästa!

Just den här kandidaten passade inte den här tjänsten. Ingen idé att ödsla mer tid och kalla till fler intervjuer, och efter ett tag förstår nog personen av att jobbet gått till någon annan.

9. Arbetsuppgifterna blir tydligare sen

Det är inte alltid lätt att ge exempel på hur arbetsuppgifterna kommer att se ut. Speciellt inte när rekryterande chefen inte preciserat vad personen kommer att jobba med. Det är enklast att alla kandidater berättar vad de kan och är vana vid, så löser sig resten sen.

10. Fick jag precis nobben?

Visst blev det en del bollande internt med vilken kandidat som i slutändan skulle välhas, men till slut hittades toppkandidaten. Synd bara att hon redan tackat ja till ett annat erbjudande... tvåan var inte mycket bättre han heller och hade sökt jobb någon annanstans. Det blir nog läge att gå igenom alla ansökningar igen. Suck.

Tänk om och tänk rätt

...Eller så är det kanske läge att se över sin rekryteringsprocess?

Det är nog ingen som gör alla missar ovan i sin rekrytering, men det är lätt hänt att något moment ändå förekommer. Tänk igenom processen och ha alltid kandidatens upplevelse i åtanke – hur skulle du själva vilja bli behandlad om du sökte jobb? 

 

Ladda ner köpguide för rekrytering