<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=129294691104950&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Hur preboarding fungerar och varför det är viktigt

Att engagera en nyanställd från och med att kontraktet är underskrivet fram till den första jobbdagen blir allt viktigare – och det är precis vad preboarding handlar om. Det är ofta en känslig fas där det finns flera viktiga aspekter att ta hänsyn till. 

preboarding_blogg

28 procent av anställda
har någon gång tackat ja till ett jobb för att sedan backa ur innan första jobbdagen, enligt en studie från Robert HalfDet är en trend som behöver vändas.  

En lösning på problemet är det som kallas för preboarding, vilket är den tidsperiod från att kontraktet är signat till den första jobbdagen – sedan tar det som kallas för onboarding vid. 

Den här tiden innan första dagen på jobbet är en kritisk fas där det finns mycket som kan orsaka grus i maskineriet. Ibland kan det handla om hela tre månader innan den nyanställde faktiskt börjar. Under de tre månaderna kan det uppstå tvivel på om det verkligen var rätt jobb att ta, hens nuvarande arbetsgivare kan erbjuda en högre lön eller nytt ansvarsområde/uppdrag och det uppstår lätt en separationsångest från de nuvarande kollegorna som vissa kan ha svårt att hantera. Sedan är det ju ofta så att en arbetssökande är involverad i flera rekryteringsprocesser, och är det en eftertraktad kandidat så är det dumt att tro att man helt vunnit dennes lojalitet innan första arbetsdagen. 
 
Lojalitet byggs upp med tid och det är just här som preboardingen kommer in i bilden. Med en kvalitativ preboarding har du möjlighet att engagera samt skapa lojalitet hos den nya kollegan i tid och därmed minska risken för att de ovannämnda händelserna inträffar. 
 
Här listar vi några viktiga ingredienser för en bra preboarding: 

Konkreta förberedelser

En traditionell första arbetsdag är ofta fylld av praktikaliteter. Varför inte öppna upp för möjligheten att beta av en del av de typiska “första dagen på jobbet”-sysslorna redan innan första dagen. Ge personen inloggningsuppgifter till mail och andra aktuella plattformar och verktyg – och varför inte se till att företagets integritetspolicy är undertecknad och klar. 

Tydlighet

Det är av största betydelse att den nyanställde förstår vad det nya arbetet innebär. Om verkligheten inte motsvarar förväntningarna ökar risken för att inte lyckas med att behålla nyrekryteringenSkicka ett dokument som tydligt berättar om arbetsuppgifter och ge tillgång till utbildningsmoduler. På det sättet ger du rätt förväntningar samt bäddar för en snabbare väg till produktivitet väl på arbetsplatsen. Tänk på att inte göra det för texttungt, utan försök att använda lättare ingredienser som quiz, tester, filmer och infographics för att hålla det lätt och roligt.

Välkomnande

Det kan vara en bra idé att bjuda in till lunch, utbildningsdagar, aw eller liknande under preboardingen för att få den nyanställde att känna sig välkomnad och med syfte att bygga en närmare relation. Men kräv inte att hen medverkar vid dessa tillfällen, för givetvis kan det finnas mycket att avrunda och avsluta på nuvarande arbetsplats. Ytterligare något ni kan göra är att innan jobbstart skicka välkomstkort, blommor eller dylikt hem till den nyanställda för att visa uppskattning. En annan idé kan vara att skicka ut korta videos med hälsningar från de närmsta kollegorna vilket gör att den nyanställde känner ett större förtroende.  

Förmedla kulturen

Det är också bra att så tidigt som möjligt förmedla er företagskultur. Detta kan ni göra genom att till exempel skicka företagets personal- och företagshandbok och förmånsguide om ni har dessa. Ni kan också sätta ihop en lista med bra lunchställen i anslutning till er arbetsplats, parkeringsmöjligheter och annan matnyttig information. Allt för att den nyanställde ska känna att ni tänker på hen.

Vill ni veta mer om preboarding och onboarding och hur ett digitalt onboardingverktyg kan hjälpa er, så kan ni läsa och se här:

Vill du prata onboarding direkt med oss? Boka en demo så fixar vi det!

Boka demo

Publicerat 2020-02-12

Ämnen: rekryteringsprocess, onboarding, preboarding

Rekryteringsblogg

I ReachMees blogg hittar du allt du vill och behöver veta om rekrytering. Lär dig mer om allt ifrån karriärsidor till att attrahera kandidater, arbeta med employer branding och att lyckas med er jobbannonsering. Självfallet hittar du även information om rekryteringsprocessen, metoder för urval och att praktisk genomföra lyckade rekryteringar.

Prenumerera på vår blogg så får du varje vecka hem de senaste artiklarna direkt till din inkorg.

Prenumerera på bloggen

Populära artiklar

Ämnen

Se alla